پایگاه خبری دنیای برند، گچبری ، یکی از هنرهای برش و نقشآفرینی روی گچ است. مهترین مزایای استفاده از گچبری، زیبایی نمای منزل و به نمایش گذاشتن هنر طراحی ایرانی ها میباشد.
گچبری یکی از زیباترین و قدیمی ترین نقش نگارها بر روی دیوارها و نقاط مختلف محیط داخل ساختمان است و طرفداران زیادی دارد.
امروزه گچبری را با هنر تزیین آیینه و کاغذدیواری درهم آمیختند و سبک جدیدی را ارایه دادند.
گچبری سنتی نیاز به وقت و زمان زیادی است و کمتر کسی به صورت سنتی و دستی این کار را انجام میدهد.
در ساخت بیشتر خانههای ایرانی از گچبری استفاده میشود و از طرحهای مختلف و متنوعی بکار رفته است. اگر به بناهای قدیمی و ساختمان های باقدمت بالا توجه کرده باشید درمیابید که علاوه بر سقف، دیوارها و ستون ها نیز، هنر گچبری نقش زیبایی بسته است؛ گچبری هنری دیرینه و درعین حال جذاب است.
در زمانهای قدیم، برای ساخت بناهای تاریخی با سقف های بلند از گچبری جهت متعادل سازی ارتفاع دیوارها وستون ها استفاده میکردند؛ همچنین برای جداسازی سقف از دیوارها گچبری کاربرد ویژهای داشته است.
مهترین مزایای گچبری
از مهمترین مزایای استفاده از گچبری سقف میتوان به داشتن محیط ساختمانی زیبا و دور از یکنواختی و سادگی اشاره کرد.
گچبری حاکی از هنر و خلاقیت گچ بر است که با دستان توانمند خود نقشی زیبا میآفریند.
یکی از مزایای استفاده از گچبری تزیین نقاط مختلف منزل است. استفاده از قرنیزهای گچی برای فضاهایی با ارتفاع بلند و بی روح ایدهی بسیار مناسبی است.
از انواع گچبریها در سبک مدرن، کارخانه ای و سنتی اشاره نمود.
گچ را نباید در تماس با فلزاتی مثل: آهن، مس وغیره قرارداد چون فلز با گچ واکنش میدهد و گچ خورده میشود.
با گذشت زمان و پیشرفت حرفه ها، از گچبری پیش ساخته یا کارخانه ای استفاده میشود که تمام نقشها و تزیینات از قبل طراحی و تولید میشوند. دراین نوع گچبری ها از قالبهای آماده و با استفاده از نوعی مواد فومی در خط تولید قرار خواهد گرفت. درنهایت برای نصب در سقفها و ستونها از چسب قوی و مخصوص استفاده میشود.
از مزایای این نوع گچبری میتوان به سبک بودن، قابل رنگ کردن، نصب کردن سریع و آسان، هزینه خرید مناسبتر، مقاومت بالا در برابر ضربه و گرد و خاک، استفاده از نورهای مخفی در بین گچبری وغیره اشاره کرد.
درگچبری مدرن از خطوط ساده ولی زیبا جهت نقش دادن به فضای خانه استفاده میشود و از طرحهای گلدار خبری نیست. از مهمترین مزایای این نوع گچبری برای پوشاندن فضاهایی که میخواهیم پنهان کنیم است.
اکثر مردم در اتاقها، گچبری سنتی و پرنقش و نگار را انتخاب نمیکنند و گچبری مدرن انتخاب خوبی برای آنها است چون در عین ساده بودن زیبایی خاصی دارد.
موارد استفاده از گچبری
- سقفها : پرکاربردترین استفادهی گچبری در سقفها میباشد، که به سبکهای مختلف قابل انجام است. در سقف سالن پذیرایی و آشپزخانه بیشتر استفاده میشود.
- دیوارها : گچبری روی دیوار به گچبری حاشیهای معروف است که برای دیوار اتاقها، پشت صفحه تلویزیون وغیره بکار میرود.
- ستونها : رایجترین گچبری در زمانهای قدیم گچبری ستون است. که بر روی ستونهای گرد و مربع قابل استفاده هستند. گچبری روی ستون آشپزخانه، سالن پذیرایی وغیره انجام میشود.
قیمت گچبری
عوامل متعددی بر روی قیمت گچبری تأثیرگذار است، بهطور مثال: نوع، قیمت، کیفیت گچبری، متراژ، نوع سبک کارشده، قیمت و کیفیت رنگ مورد استفاده، میزان تزیین گچبری و غیره.
نکتههای مهم در انتخاب گچبری
- ارتفاع ستونها و سقفها را در نظر بگیرید و گچبری مناسب را انتخاب کنید.
- متراژداخلی را به طور دقیق محاسبه کنید تا زیباترین گچبری انجام شود.
- نوع گچبری را باتوجه به دکوراسیون داخلی منزل مدنظر داشته باشید.
- در انتخاب رنگ گچبری توجه ویژه ای داشته باشید تا رنگ و سبک وسایل منزل همخوانی داشته باشد.
- استفادهی بیش ازحد و یا تفریطی از گچبری استفاده نکنید چون جذابیت دیوارها ستونها از بین میرود.
رنگ آمیزی گچبری
گچبری هارا میتوان رنگ آمیزی کرد.
برای زیبایی بیشتر و برجسته کردن گچبری از انواع مختلف رنگها استفاده میکنند.
با توجه به ارتفاع اتاق، میزان روشنایی و نور پنجره از رنگ های مختلفی استفاده میشود. در اتاقهای کم نور از رنگهای روشن تر و در اتاقهای پرنور از رنگ های معمولی استفاده میشود.
در انتخاب گچبری به رنگ کف ساختمان نیز دقت داشته باشید زیرا در نوع و رنگ گچبری بسیار اهمیت دارد.
سبکهای مختلف گچبری
- معرق: در گچبری معرق قبل از سفت شدن گچها آنهارا به شکلهی مختلفی برش میدهند و تکههای گچ را با استفاده از ملات کنارهم قرار میدهند و فاصلهی بین آنهارا با مواد درزگیر پر میکنند.نمونهی این گچبری را در مسجد ساوه و اردهال کاشان میتوان از نزدیک مشاهده کرد.
- لایهای: گچبری لایهای به گچبری رنگی نیز معروف است. به صورت لایه لایه از گچ های رنگی استفاده و با ایجاد خطوط بر روی گچبری نقش زیبایی برجای میگذارند.
- تخمه کن: در این نوع سبک گچبری از گچ سفید و نرم استفاده میشود. این گچبری را بر روی دیوار میکشند تا خمیری یکدست حاصل شود.
- کلوخی: این نوع گچبری به دلیل برآمدگیهای زیاد کمتر استفاده میشود ودر زمان حاکمیت ناصرالدین رایج بوده است. نمونه گچبری کلوخی را در کاخ الماس و بادگیر تهران میتوانید بازدید کرد.
- برهشته: این نوع گچبری قدمت بسیار زیاد و ظریف کاری دقیقی دارد. در این سبک گچبری برجستگیهای زیبایی به چشم میخورد. گچبری برهشته، در مسجد جامع واقع در اصفهان و دوازده امام واقع در یزد به نمایش گذاشته شده است.
- از دیگر سبک های گچبری میتوان به پته، برجسته، توخالی، توپر، کشته بری، زبره وغیره اشاره نمود.
دلایل ترک خوردن گچبری
به علت گرمای زیاد فضای اطراف بخاری یا شومینه و از دست رفتن آب گچ شاهد ترک خوردگی گچ میشویم.
استفاده کردن ازگچ با ضخامت زیاد است، لایه های سطحی گچ درتماس با هوا خشک میشوند ولی لایه های زیرین هنوز مرطوب هستند واین کار باعث ترک خوردن میشود.
یکی دیگر از دلایل ترک خوردن گچبری نسبت کمتر گچ به آب ملات میباشد، اگر آب استفاده شده جهت درست کردن ملات گچ زیاد باشد هنگام خشک شدن، گچ حجمش کمتر میشود و باعث ترک خوردن گچ میشود.
زمانی که دمای هوا زیر صفر میرسد باعث یخ زدن آب موجود در ملات میشود و بعداز انجام گچبری و پایین آمدن دما، گچ فاسد میشود.