پایگاه خبری دنیای برند، اسید اوریک یک محصول زائد است از طریق ادرار و مدفوع دفع میشود. افراد مختلف معمولا آزمایش اسید اوریک را برای تعیین سطح اسید اوریک در خون یا ادرار و بررسی احتمال ابتلا به سنگ کلیه انجام میدهند؛ زیرا سطوح خارج از محدوده نرمال این ماده، چه بالا و چه پایین، میتواند سبب بیماریهایی مانند: نقرس، سنگ کلیه و دیابت شود. در این مقاله به بررسی آزمایش خون اسید اوریک میپردازیم، با ما همراه باشید تا در مورد این آزمایش تشخیصی بیشتر بدانید.
آزمایش Uric acid چیست؟
برای پاسخ به سوال آزمایش” Uric Acid چیست؟” میتوان گفت این آزمایش میزان اسید اوریک ترشح شده در خون یا ادرار شما را اندازه گیری میکند. اسید اوریک یک محصول زائد زیستی است که وقتی بدن شما مواد شیمیایی به نام پورین را تجزیه میکند، تولید میشود. پورینها موادی هستند که در ساختار سلولها و در برخی از غذاها یافت میشوند. غذاهایی که به میزان زیاد حاوی پورین هستند، عبارتند از:
- جگر
- ساردین
- لوبیا خشک
- نوشیدنیهای گازدار
بیشتر سطوح اسید اوریک پس از حل شدن در خون، به کلیهها میرود و از آنجا از طریق ادرار از بدن خارج میشود. اگر بدن شما بیش از حد اسید اوریک تولید کند یا این ماده به اندازه کافی در ادرار ترشح نشده و از بدن خارج نشوند، ممکن است مقدار اضافه آن سبب تولید کریستالهایی در مفاصل شما شود. به این وضعیت نقرس میگویند. نقرس نوعی آرتریت است که سبب التهاب مزمن و دردناک در داخل و اطراف مفاصل میشود. سطوح بالای اسید اوریک همچنین میتواند باعث اختلالات دیگری از جمله نارسایی و سنگ کلیه شود.
چرا باید آزمایش اسید اوریک انجام شود؟
در صورت داشتن علائم نقرس لازم است که آزمایش اسید اوریک بدهید.
علائم نقرص شامل موارد زیر است:
- درد و یا تورم در مفاصل، به ویژه در انگشت شست پا، مچ پا یا زانو
- در اطراف مفاصل ملتهب رنگ پوست قرمز و براق میشود
- زمانی که مفاصلی خود را لمس میکنید حس میکنید این ناحیه بسیار گرم است
به غیر از علائم نقرس، زمانی که علائم سنگ کلیه دارید لازم است این آزمایش را انجام دهید. علائم سنگ کلیه شامل موارد زیر است:
- دردهای شدید در ناحیه شکم، پهلو یا کشاله ران
- کمر درد
- وجود خون در ادرار
- میل مکرر به ادرار کردن
- درد و سوزش هنگام ادرار
- ادرار کدر یا بدبو
- تهوع و استفراغ
علاوه بر این اگر برای درمان سرطان تحت شیمی درمانی یا پرتودرمانی هستید، ممکن است به این آزمایش نیاز داشته باشید. این درمانها میتوانند سطح اسید اوریک را در خون شما افزایش دهند. بنابراین انجام این آزمایش به شما کمک میکند قبل از اینکه سطح اسید اوریک در بدن شما خیلی بالا برود، تحت درمان مناسب قرار بگیرید.
میزان نرمال اسید اوریک در بدن
محدوده طبیعی اوریک اسید به سن، سابقه بیماری و نحوه انجام آزمایش بستگی دارد. مردان، زنان و کودکان دارای مقادیر طبیعی اسید اوریک متفاوتی هستند. همچنین محدوده نرمال اسید اوریک میتواند بسته به واحد اندازه گیری آزمایشگاه و نوع دستگاه متفاوت باشد. بهترین راه این است که از پزشک خود در خصوص تفسیر نتایج آزمایش کمک بگیرید.
میزان نرمال اسید اوریک در مردان:
۳.۴-۷.۰ میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL)
۲۰۲-۴۱۶ میکرومول در لیتر (mcmol/L)
میزان نرمال اسید اوریک در زنان:
۲.۴-۶.۰ میلی گرم در دسی لیتر
۱۴۳-۳۵۷ میکرومول در لیتر
میزان نرمال اسید اوریک در کودکان:
۲.۰-۵.۵ میلی گرم در دسی لیتر
۱۱۹-۳۲۷ میکرومول در لیتر
تفسیر آزمایش اسید اوریک
اگر نتایج آزمایش خون شما سطوح بالای اسید اوریک را نشان دهد، میتواند به این معنی باشد که یکی از وضعیتهای زیر در شما وجود دارد:
- بیماری کلیوی
- پره اکلامپسی، وضعیتی که میتواند باعث افزایش خطرناک فشار خون در زنان باردار شود
- داشتن رژیمی که شامل غذاهای غنی از پورین است
- اعتیاد به الکل
- عوارض جانبی درمان سرطان
- نقرس
- سرطان خون
- مولتیپل میلوما
- عوارض جانبی درمان سرطان
- چاقی
سطوح پایین اسید اوریک در خون غیر معمول نیست و معمولاً جای نگرانی ندارد. اما چنانچه کاهش اسید اوریک در ادرار بسیار زیاد و مشهود باشد، میتواند نشانه ابتلا به بیماری کلیوی، مسمومیت با سرب یا مصرف زیاد الکل باشد. درمانهایی وجود دارد که میتواند سطح اسید اوریک را کاهش یا افزایش دهد. این درمانها شامل استفاده از دارو همزمان با رعایت رژیم غذایی مخصوص است. اگر در مورد نتایج و یا شیوه درمان خود سؤالی دارید، با پزشک خود درمیان بگذارید.
نکات لازم پیش از آزمایش Uric Acid
برای انجام آزمایش اسید اوریک نیاز به هیچ مراقبت خاصی نیست. برخلاف بسیاری از آزمایشها سنجش متوسط میزان Uric Acid، نیاز به ناشتایی ندارد. پزشک شما احتمالا این آزمایش را همراه با سایر آزمایشات مرتبط تجویز میکند. تنها نکتهای که لازم است به آن دقت داشته باشید این است که چنانچه داروهای زیر را مصرف میکنید، لازم است که به دستور پزشک خود ۲۴ ساعت قبل از انجام آزمایش آن را قطع کنید.
داروهایی که بر نتایج آزمایش شما تاثیر میگذارند، شامل موارد زیر هستند:
- آسپرین یا داروهای حاوی آسپرین
- داروهای درمان نقرس
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs، مانند ایبوپروفن)
- Water pills (ادرار آور)
باز هم تاکید میشود! قبل از مشورت با پزشک، مصرف هیچ دارویی را قطع نکنید.
* توجه داشته باشید که نوشیدنیهای الکلی، ویتامین C و اشعه ایکس نیز میتوانند بر نتایج آزمایش شما تأثیر بگذارند.
* بهتر است بعد از انجام آزمایش به مدت ۱۰ دقیقه به آرامی بنشینید و مواد غذایی شیرین مصرف کنید تا احساس سرگیجه و تهوع نداشته باشید. همچنین از انجام کارهایی که دقت بالا نیاز دارند(مانند رانندگی) بپرهیزید. انجام این آزمایش عوارضی ندارد اما اگر دچار کم خونی شدید هستید، با مصرف مکملهای حاوی آهن، خون از دست رفته خود را جبران کنید.
رژیم غذایی مناسب برای کاهش میزان اسید اوریک
اگر در نتایج آزماش شما مشخص شد که میزان اسید اوریک در خون یا ادرار شما بالاتر از حد نرمال است؛ لازم است از طریق رعایت رژیم غذایی از تولید بیشتر آن جلوگیری کنید. برای مثال در اینجا شش میوه مفید که میتوانند سطح تولید اسید اوریک را به طور طبیعی کاهش دهند، معرفی شده است:
- موز
- سیب
- گیلاس
- قهوه
- میوههای خانواده مرکبات
- چای سبز
غذاهایی که سبب افزایش اسید اوریک میشود
- فروکتوز و نوشیدنیهای شیرین
- ماهیهای پرچرب مانند: قزل آلا، ماهی تن، هادوک، ساردین، آنچوی، صدف و شاه ماهی
- الکل
- غذاهای پرچرب مانند: بیکن، محصولات لبنی
- گوشت قرمز و جگر
- سوسیس
- سبزیجات مانند: مارچوبه، نخود فرنگی، اسفناج و گوجه فرنگی
انجام آزمایش اسید اوریک در منزل با شرکت هومکا
همانطور که اشاره شد، اسید اوریک مادهای است که بر اثر متابولیسم پورینها در سلولها بوجود میآید. اگر این ماده زائد به طور طبیعی نتواند از طریق ادرار از بدن خارج شود، در مفاصل تجمع پیدا کرده و سبب ایجاد سنگ صفرا و ابتلا به بیماریهای دیگر میشود. بنابراین پیشنهاد میکنیم به منظور کنترل سطح این ماده در خون، هر شش ماه همراه با سایر چکاپها، آزمایش Uric Acid را انجام بدهید.
البته در شرایط پاندمی کرونا توصیه نمیکنیم که به مراکز درمانی مراجعه کنید. زیرا این مراکز جز آلودهترین مکانها از نظر شیوع بیماریهای عفونی و ویروسی هستند. پیشنهاد ما این است که برای پایش وضعیت سلامتی خود و انجام غربالگری در محیط ایمن از خدمات آزمایش در منزل هومکا استفاده کنید. شرکت هومکا با بهره گیری از بهترین متخصصان، امکان انجام آزمایش در منزل را تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی در شیراز، تهران، کرج، مشهد، تبریز، اصفهان، اهواز و رشت فراهم کرده است. شما برای درخواست آزمایش میتوانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس گرفته و آزمایش مورد نظر خود را ثبت نمایید. همچنین میتوانید با مراجعه به صفحه اینستاگرام هومکا به آدرس homeca.ir@ از کلیه خدمات و تخفیفات ما مطلع شوید.