عناب خراسان جنوبی میوهای ارزشمند است اما کمتوجهی، زمینه خروج این محصول را از این استان که بهترین مکان برای پرورش آن است، فراهم میآورد.
به گزارش ایسنا، عناب میوهای با خاصیتهای فراوان است که بیشترین سطح کشت آن مربوط به خراسان جنوبی است، اما عدم شناخت از خاصیتهای این میوه و نبود فرآیندهای مربوط به تولید تا مصرف محصول عناب باعث شده تا این میوه به خوبی شناخته نشود.
خراسان جنوبی با داشتن ۹۸ درصد سطح زیر کشت عناب به عنوان اولین تولیدکننده این محصول در کشور و جهان مطرح است؛ چنانکه میتوان از این محصول با برنامهریزیهای صحیح در جهت توسعهی اقتصادی استان گام برداشت.
بهرهگیری از پژوهشهای کاربردی در حوزه معرفی عناب
مهدی ابراهیمی، عضو مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی در نشست خبری جهاددانشگاهی و سازمان جهاد کشاورزی پیرامون موضوع عناب اظهار کرد: فعالیت سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی در زمینه بهبود تولیدات کشاورزی، ترویج آموزشهای مورد نیاز کشاورزان، تدوین برنامههای راهبردی و حمایت از کشاورزان در قالب تسهیلات ارزان قیمت درخور توجه و تقدیر است.
وی افزود: وزارت جهاد کشاورزی در سالهای اخیر و به منظور ایجاد درآمد پایدار برای کشاورزان، توجه ویژهای به بحث حمایت از پرورش و تولید گیاهان دارویی در سطح کشور داشته است که زمینه ساز فعالیتهای مثبت در عرصه تولید فرآوردههای گیاهی شده است.
عضو مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهادانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: جهاددانشگاهی خراسان جنوبی نیز در راستای ماموریت خود و به منظور حمایت از زنجیره ارزش گیاهان دارویی استراتژیک خراسان جنوبی از حدود چهار سال پیش و به صورت تخصصی فعالیتهای ارزندهای در زمینه بهینه سازی تولید و فرآوری این گیاهان انجام داده است.
ابراهیمی ادامه داد: در حال حاضر جهاددانشگاهی خراسان جنوبی با بهرهمندی از گروه پژوهشی و همچنین مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک منطقه تمام توان خود را برای حمایت از این محصولات به کار گرفته است و با سرمایهگذاری در زمینه فرآوری عناب در راستای ایجاد ارزش افزوده برای این محصول توانسته است به دانش فنی تولید بیش از ۱۰ محصول فراسودمند دست یابد.
وی اظهار کرد: طی سالهای اخیر و با تلاشهای صورت گرفته توسط جهاد کشاورزی استان، افزایش سطح زیر کشت و عملکرد در واحد سطح دو عامل کلیدی در افزایش میزان تولید عناب و افزایش درآمد عناب کاران استان بوده است که با اقدامات صورت گرفته در راستای افزایش ارزش افزوده برای این محصول توسط جهاد دانشگاهی، میتوان سود حاصل از تولید عناب را به میزان قابل توجهی افزایش داده و هزینههای تولید این محصول را پوشش داد.
عضو مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهادانشگاهی خراسان جنوبی تصریح کرد: طی سالهای اخیر همکاریهای بسیار مناسبی بین سازمان جهاد کشاورزی و جهاددانشگاهی در استان صورت پذیرفته است که مشارکت مسئولین و محققین سازمان جهاد کشاورزی و مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان در برگزاری اولین همایش ملی عناب نمونه بارزی از این همکاری است.
عضو مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهادانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: برگزاری همایش ملی عناب به میزبانی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی در خاستگاه این گیاه دارویی ارزشمند، گامی مهم در راستای حمایت از تولید این محصول است که با جلب توجه مسئولان استانی و کشوری به این ذخیره ارزشمند میتواند زمینه افزایش بهرهوری اقتصادی و تجاری این محصول را فراهم کرده و با ارتقاء امنیت اقتصادی استان زمینهساز توسعه پایدار اقتصادی استان خراسان جنوبی شود.
پیشنهادی که غیرعلمی بود
محسن پویان، مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی نیز در این نشست با اشاره به همکاری خوب جهاد کشاورزی اظهار کرد: چندی پیش بسته ترویج اشتغال کارآفرینی توسط معاونت علمی رییس جمهور تهیه و طی آن پیشنهادی در مورد عناب ارائه شد که به اشتباه با نام سند توسعه منتشر شد.
وی افزود: در این بسته کارآفرینی، استان قم محل مناسبی برای توسعه عناب معرفی شد که کاملا دور از مباحث علمی بود.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد عناب ایران در خراسان جنوبی تولید میشود، افزود: معاونت پژوهشی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی متناسب با مأموریتی که جهاددانشگاهی کشور به آن واگذار کرد، به سه محور گیاهان دارویی استراتژیک « عناب، زرشک و زعفران»، آسیبهای اجتماعی و مدیریت شهری و روستایی پرداخته و اقداماتی در این حوزه انجام داده است .
پویان ادامه داد: جهاددانشگاهی، مرکز خدمات تخصصی محصولات استراتژیک را راه اندازی کرده که این مرکز، این ماموریت را به جهاددانشگاهی میدهد که در خرید و فروش محصولات استراتژیک کمک کند.
وی تصریح کرد: در این راستا جهاددانشگاهی، قصد دارد در سه و چهار شهریورماه جاری، همایش ملی عناب را برگزار کند که مورد حمایت و توجه ویژه استاندار قرار گرفت.
دبیر اولین همایش ملی عناب در خراسان جنوبی بیان کرد: خراسان جنوبی تا کنون بهره برداری اقتصادی قابل توجهی از این محصول استراتژیک منطقه نداشته است و میوه عناب به صورت فلهای بدون برند عمدتاً به کشورهای همسایه صادر میشود، که این امر نیز غالباً از مبادی غیر رسمی صورت میپذیرد.
پویان ادامه داد: تولید فرآوردههای عناب که بهرهوری اقتصادی قابل توجهی دارد و ارزش افزودهای مطلوب ایجاد میکند، تا کنون در کشور مغفول مانده و صرفا در سطح محدود به فعالیتهای تحقیقاتی پرداخته شده است و از بعد تجاری و بهره برداری اقتصادی آن بیبهره ماندهایم.
وی با بیان اینکه اگر پژوهش کاربستی به نفع تولیدکننده و مردم نداشته باشد هزینه است و اگر کاربست پژوهش به اشتغال و اقتصاد ختم شود، این پژوهش سرمایهگذاری است، اظهار کرد: در خراسان جنوبی برای سرمایهگذاران سیستم جذب علمی نداشته و سرمایه گذاران با سخت گیریهای قانون این استان از دست میروند.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی تصریح کرد: خراسان جنوبی در تولید عناب مشکلی ندارد، اما حلقههای بعدی یعنی فرآوری و بازاریابی در استان گمشده هستند.
خراسان جنوبی، جزء ۵ استان برتر در حوزه گیاهان دارویی
جلال الدین صادقی، رییس جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی نیز در این نشست با بیان اینکه خراسان جنوبی در تولید گیاهان دارویی جزو ۵ استان برتر است، افزود: خراسان جنوبی تجربه بسیاری در حوزه عناب دارد.
وی تصریح کرد: همایش ملی عناب به میزبانی واحد خراسان جنوبی با هدف برندسازی محصول عناب استان برگزار میشود.
رییس جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: جهاددانشگاهی در قالب پروژه دهکده گیاهان دارویی و پس از تاسیس مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی با تاکید بر محصولات استراتژیک عناب، زرشک و زعفران فعالیتهای گسترده علمی انجام داده است.
صادقی بیان کرد: برای برگزاری این همایش نیاز به همراهی و همکاری سایر سازمان ها داریم تا بتوانیم در راستای معرفی خراسان جنوبی با نام عناب گامی برداریم.
استانهایی که تولید عناب ندارند اما خواستگاه معرفی این محصول میشوند
غلامرضا دره کی، معاون مدیریت امور باغبانی جهادکشاورزی خراسان جنوبی نیز در این نشست اظهار کرد: استانهایی مانند قم، قزوین و زنجان که در بسته پیشنهادی کارآفرینی از آنها نام برده شده است، در آنها در حوزه عناب هیچ آماری ثبت نشده است.
وی افزود: حتی یک هکتار زمین عناب نیز در این استان ها وجود ندارد، اما خراسان جنوبی تولید عمده عناب کشور را برعهده دارد.
تلاش برای افزایش تولید و فرآوری عناب
غلامرضا قوسی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در این نشست با تاکید بر فرآوری محصولات استراتژیک استان، اظهار کرد: جهاددانشگاهی خراسان جنوبی اقدامات مثبت و اثربخشی در حوزه شناسایی و برندسازی محصولات استراتژیک انجام داده است.
وی با اشاره به هم افزایی مطلوب بین دستگاههای متولی بخش کشاورزی، افزود: در ده سال اخیر سطح زیرکشت عناب در استان افزایش داشته و در حوزه تولید، ۳۷۰ درصد افزایش وجود داشته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه یکی از موضوعات مهم درخصوص تولید عناب، تکثیر آن از طریق پاجوش است که تماما در اختیار خراسان جنوبی است.
قوسی ادامه داد: تلاش می کنیم با کمک رسانهها، جهاددانشگاهی، محققان و پژوهشگران در راستای رونق کشاورزی و معرفی محصولات استراتژیک استان گام برداریم.