با تائید کارشناسان IUCN در چهل و سومین اجلاس یونسکو، جنگلهای هیرکانی به عنوان دومین میراث طبیعی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
به گزارش ایسنا، در بررسی این پرونده، نخست نماینده اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN) اطلاعاتی را درباره جنگلهای هیرکانی و تاریخچه آن و پوشش گیاهی و گونههای جانوری آن ارائه داد. همچنین اطلاعاتی درباره تهدیدهایی که این محوطه با آن رو به روست مانند قطع غیرقانونی درختان و شکار غیرقانونی مطرح شد.
همچنین پیشنهاد شد تا این پرونده بر اساس معیار ۹، ثبت جهانی شود.
نماینده کشور آذربایجان نیز با بیان اینکه این محوطه دو کشور را شامل میشود، اظهار کرد: دولت آذربایجان اقدامات مهمی برای محافظت از جنگلهای هیرکانی انجام داده است. متاسفیم که نتوانستیم این پرونده را به صورت مشترک با ایران ارائه دهیم اما درخواست داریم که آذربایجان نیز لحاظ شود.
جنگلهای هیرکانی موجود در خراسان شمالی ادامه جنگلهای شمال است. مساحت جنگلهای خراسان شمالی ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار است. ۲۱ درصد از این مساحت که حدود ۲۵ هزار هکتار میشود، متعلق به جنگلهای هیرکانی است.
در حقیقت جنگل هیرکانی در خراسان شمالی به عنوان یک اکوتن تلقی میشود چراکه بین دو اکوسیستم جداگانه قرار داد، یعنی از یک اکوسیستم جنگلی شمالی به یک اکوسیستم نیمه استپی (ناحیه رویشی ایران تورانی) متصل میشود.
محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی در این اجلاس گفت: ما چند سال پیش کویر لوت رو در فهرست جهانی ثبت کردیم و امسال جنگلهای هیرکانی و این نشانه تنوع زیستی در ایران است. امیدواریم کشور آذربایجان نیز به این پرونده ملحق شود.
پایان