سرانجام پس از ماهها کش و قوس بر سر واگذاری شعبه آمریکای شبکه اجتماعی «تیکتاک»، مالکیت آن طی قراردادی به برند فناوری اوراکل واگذار شد.
پایگاه خبری دنیای برند، پیشتر رئیس جمهور ایالات متحده اعلام کرده بود که این اپلیکیشن باید تا چهل روز دیگر (یعنی فردا، ۱۵ سپتامبر) به برند مایکروسافت یا یک شرکت دیگر آمریکایی فروخته شود، در غیر این صورت عرضه و فعالیت آن در خاک این کشور ممنوع خواهد شد.
هنوزهیچکدام از دو برند، اوراکل (Oracle) و بایتدنس (ByteDance)، مالک چینی تیکتاک، جزییات بیشتری از توافق را اعلام نکردهاند.
تیک تاک (TikTok) یک شبکه اجتماعی ویژه ساخت و به اشتراکگذاری ویدیوی کوتاه ۳ تا ۱۵ ثانیهای است که در چین به نام Douyin شناخته میشود. از وقتی که این اپلیکیشن در سال ۲۰۱۷ با سامانه موسیقی musical.ly تلفیق شده، به محبوبیت فراوانی به ویژه در میان نوجوانان دست یافته است.
این اپلیکیشن از زمان آغاز به کارش در سال ۲۰۱۶ تا کنون بیش از ۱.۶ میلیارد بار دانلود شده است و دستکم ۱۲۳ میلیون آمریکایی از آن استفاده میکنند. محبوبیت تیک تاک از زمان شیوع ویروس کرونا به شدت افزایش یافته است و کاربران با پر کردن ویدئوهای کوتاه در این شبکه فعالیت می کنند.
این اپلیکیشن از سوی مقامات کاخ سفید متهم بود که اطلاعات خصوصی جمع آوری شده از کاربران آمریکایی را به دولت چین منتقل می کند. تیک تاک در مقابل به اشتراک گذاری اطلاعات شخصی کاربران با دولت چین را رد کرده و گفته است حتی در صورت طرح چنین درخواستی آن را قبول نخواهد کرد.
رئیس جمهور آمریکا پیشتر از قرارداد احتمالی بین اوراکل و تیکتاک حمایت کرده بود. وی پس از انتشار خبری در نشریه فایننشال تایمز مبنی بر «تصمیم جدی» اوراکل برای توافق با تیکتاک، گفته بود: «من فکر میکنم اوراکل برند بزرگی است و مالکش یک مرد فوقالعاده است. فوقالعاده. اوراکل قطعا کسی است که از پس قضیه برمیآید.»
برند اوراکل که دفتر مرکزیاش در کالیفرنیا قرار دارد یکی از غولهای دنیای فناوری است. این شرکت یکی از معدود شرکتهای سیلیکون ولی است که صاحبانش روابطی خوب با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا دارند.
پایگاه خبری دنیای برند را در اینستاگرام دنبال کنید |
لری الیسون، میلیاردر و مدیرعامل اوراکل، در ماه فوریه و آوریل در یک کارزار جمعآوری پول برای نامزدی دونالد ترامپ در انتخابات شرکت کرده بود.
رسانه دولتی سیجیتیان چین به نقل از یک منبع آگاه نوشته است که قرارداد خرید جدید شامل الگوریتم هوش مصنوعی تیکتاک نمیشود و شرکت بایتدنس کد اصلی اپلیکیشن را در اختیار خریدار آمریکایی قرار نخواهد داد.
کارشناسان میگویند که این قرارداد میتواند برای تیکتاک یک قرارداد «برد-برد» محسوب شود چرا که از طرفی لازم نیست اطلاعات بنیادی خود را به آمریکا بدهد و از طرف دیگر مبلغ خوبی از این قرارداد نصیبش خواهد شد.
از آن سو تسلط بلامنازع اوراکل در زمینه امنیت شبکه و داده میتواند نگرانی کاخ سفید را از بابت دغدغههای امنیتی اپلیکیشن چینی تیکتاک رفع کند.