Microsoft در سال ۱۹۷۵ تأسیس شد. این شرکت در حوزهی نرم افزار دستگاهها و راهکارهای کمک به افراد و کسب و کارها برای شناخت توانایی بالقوهی خود، پیشرو است.
پایگاه خبری دنیای برند– شرکت کامپیوتری آمریکایی و چندملیتی است، که دفتر مرکزی آن در شهر ردموند، ایالت واشینگتن، ایالات متحده آمریکا قرار دارد. این شرکت، بزرگترین شرکت ارائه نرمافزار رایانه در دنیاست، که به انتشار کتاب و تولید محصولات چندرسانهای و ارائه خدمات پست الکترونیکی نیز میپردازد.
پرفروشترین محصولات مایکروسافت، سیستمعامل «ویندوز» و نرمافزار «آفیس» است و شعار اصلی شرکت «یک رایانه روی هر میز و در هر خانه، که نرمافزارهای مایکروسافت را اجرا کند.» میباشد. این دو محصول با سهمی حدود ۹۰٪ در سال ۲۰۰۳ برای مایکروسافت آفیس و در سال ۲۰۰۶ برای ویندوز جایگاه مهمی در بازار فروش محصولات کامپیوترهای شخصی و کامپیوترهای رومیزی پیدا کردند.
مایکروسافت که در ابتدا کار خود را توسط دو دوست دوران کودکی به نامهای بیل گیتس و پُل جی. آلن با ساخت و فروش مفسر زبان برنامهنویسی بیسیک (Basic interpreters) برای «آلتایر» Altair شروع کرد، در اواسط دههٔ ۸۰ میلادی با طراحی سیستمعامل داس بر بازار سیستمهای عامل رایانههای خانگی مسلط شد. شرکت، سهام خود را وارد بورس کرد که با افزایش ارزش سهام، چهار نفر، میلیاردر و حدود ۱۲٬۰۰۰ نفر از کارکنان مایکروسافت، میلیونر شدند.
مایکروسافت علاوه بر بازار سیستمعامل و نرمافزار اداری، در زمینههای دیگر هم فعالیت میکند مانند: شبکه تلویزیونی اماسانبیسی “MSNBC”، سایت اینترنتی «اماسان» و دانشنامه چندرسانهای انکارتا (که دیگر انتشار نمییابد). همچنین در زمینه تولید سختافزار رایانه، با ساخت محصولاتی مانند موشواره و نیز سرگرمیهای خانگی، از جمله ایکسباکس، ایکسباکس ۳۶۰ و زون(zune) نیز میپردازد. مایکروسافت از گذشته تاکنون با استفاده از روشهای مختلف مانند گروه خبری «یوزنت» “Usenet” و وب، پشتیبانی از نرمافزارهای خود را همواره ادامه دادهاست و جایزهٔ «امویپی» Microsoft MVP را به داوطلبانی که در کمک به مشتریان شرکت مفید بوده باشند، اهدا میکند.
در آوریل ۲۰۱۴ مایکروسافت شرکت فنلاندی تولید تلفن همراه نوکیا را به قیمت هفت و نیم میلیارد دلاربرای ده سال خرید. بدین ترتیب تولید گوشیهای تلفن همراه توسط شرکت نوکیا برای ده سال به مایکروسافت واگذار شد. با وجود این نوکیا اعلام کرد از این پس بر خدمات نرمافزاری، نقشهکشی، شبکهسازی و پیشبرد فناوری متمرکز خواهد شد. تلفنهای همراه نوکیا پس از ورود گوشیهای هوشمند به ویژه سامسونگ و آیفون، به سرعت از رده خارج شدند.
تاریخچه اولیه
پائول آلن و بیل گیتس، دوستان دوران کودکی بودند که با شور و شوق فراوانی برای رایانه برنامهنویسی میکردند و به دنبال ایجاد یک کسب و کار بودند. در ژانویه ۱۹۷۵، سامانههای تله میتری (MITS) به نام آلتیر ۸۸۰۰ از شرکت میکرو تولید شد. پائول آلن متوجه شد که آنها میتوانند برای آلتیر ۸۸۰۰، Basic بسازند. رایانه آلتیر ۸۸۰۰ (Altair 8800) حاصل خلاقیت اد رابرتز (Ed Roberts)، مهندس بازنشسته نیروی هوایی آمریکا بود. و پس از تماس با بیل گیتس آنها از این شرکت تقاضای استخدام کردند. پائول آلن به عنوان شبیهساز و بیل گیتس به عنوان مترجم استخدام شدند. پس از تولید Basic، میکرو دستگاه آتاری Basic را تولید و بازاریابی کرد. سرانجام در تاریخ ۴ آوریل ۱۹۷۵، شرکت مایکروسافت با مدیر عاملی بیل گیتس تأسیس شد و در آگوست ۱۹۷۷، با مجله اسکی در ژاپن توافق کرد، در نتیجه اولین دفتر بینالمللی خود را در ژاپن تأسیس کرد و در ژانویه ۱۹۷۹، به یک مرکز جدید در واشینگتن در ایالات متحده آمریکا نقل مکان کرد.
در مورد برندهای برتر جهان بیشتر بخوانیدمایکروسافت با سیستم عامل خود در سال ۱۹۸۰ یعنی زنیکس، وارد بازار کار سیستم عامل ش، سپس سیستم عامل MS-DOS را تولید کرد. سرانجام مایکروسافت در مذاکرات با تحقیقات دیجیتال شکست خورد و در نوامبر ۱۹۸۰ سیستم عامل جدیدی با نام CP/M تولید کرد که در آینده در کامپیوترهای شخصی مورد استفاده قرار گرفت.
این شرکت با درآمدهای بسیارش ۲۱۰ شرکت را خرید و هم چنین یک بخش چاپ و نشر به نام مایکروسافت پرس تولید کرد. سرانجام پائول آلن در ماه فوریه پس از مبتلا شدن به بیماری هوجکین استعفاء داد.
آغاز فعالیتها
در ۱۹۹۴ مایکروسافت انکارتا را به راه انداخت که نخستین دانشنامه قابل اجرا روی کامپیوتر بود. مایکروسافت با همکاری دریم ورکس در سال ۱۹۹۵ برای تولید سرگرمیهای چندمنظوره یک شرکت جدید تأسیس کردند. پیش از ارائه ویندوز ۹۵، مایکروسافت یک شرکت تجارت محور قلمداد میشد اما ویندوز ۹۵ موجب شد که دیگر آن را یک شرکت مشتری محور بدانند. در سپتامبر ۱۹۹۵ دولت چین ویندوز را به عنوان سیستمعامل رسمی کشورش انتخاب کرد و از مایکروسافت خواست نسخه چینی ویندوز را برایشان آماده کند. اواسط دهه۹۰ بیل گیتس تصمیم گرفت مایکروسافت را وارد دنیای اینترنت کند و “MSN” به وجود آمد. این یک سرویس آنلاین بود که قرار بود با آمریکن آنلاین (Aol) رقابت کند. بعد با همکاری انبیسی، ایستگاه کابلی خبری «MSNBC» و مجلهٔ آنلاین «Slate» به سردبیری مایکل کینسلی را تأسیس نمود. راهاندازی وبتیوی که امکان اتصال تلویزیون به شبکه را فراهم میکرد، از دیگر اقدامات مایکروسافت در سال ۱۹۹۶ بود.
فعالیتهای مستمر
در ۱۹۹۷ اینترنت اکسپلورر ۴ همراه ویندوز به بازار آمد. اما دادگستری آمریکا به این دلیل که مایکروسافت با این کار از توافقنامهای که در سال ۱۹۹۴ امضاء کرده، تخطی نمودهاست، از آنها خواست که دیگر اینترنت اکسپلورر و ویندوز را همراه هم به بازار نفرستند. در سال ۱۹۹۸ ویندوز ۹۸ به همراه اکسپلورر SP۴/۰ SP۱ و FAT۳۲ به عنوان فایل سامانه عرضه گشت. در عین حال، جنجالهای زیادی در پی افشای یادداشتهای داخلی مایکروسافت در اینترنت به وجود آمد: «نرمافزارهای اوپن سورس تهدیدی جدی برای مایکروسافت به حساب میآیند.» این اسناد که به اسناد هالووین معروف شدهاند، بخشی از این خطرات را عنوان کرده و در عین حال از فعالیتهای مایکروسافت علیه لینوکس پرده برمیدارد. مایکروسافت نیز ضمن این که به صحت این اسناد اعتراف کرد، آنها را صرفاً تحقیقات مهندسی دانست.
دیگر فعالیتها
در آوریل ۲۰۰۰ حکم پرونده ایالات متحده و مایکروسافت صادر شد. این حکم شرکت را مجبور میکرد که به دو پاره تقسیم شود. البته بخشی از این تصمیم در دادگاه استیناف لغو شد. مایکروسافت که اهداف تجاری و خانگی را توأمان نشانه رفته بود، ویندوز ایکس پی را سال ۲۰۰۱ آماده کرد. مایکروسافت برای رقابت با سونی و نینتندو، با سرمایهگذاری میلیاردی و تولید و پخش ایکس باکس وارد عرصه بازیهای کامپیوتری شد.
تا سال ۲۰۰۵، ایکس باکس در بازار فروش آمریکا در رده دوم پس از پلی استیشن ۲ سونی و قبل از گیم کیوب نینتندو قرار داشت. (در بازار جهانی بعد از هر دو بود) اما با این وجود، با فروش ۲۲ میلیون دستگاه در مقایسه با فروش بیش از ۱۰۰میلیون دستگاه پلی استیشن ۲، ضرر سنگینی معادل ۴ میلیارد دلار متحمل شدهاست. مایکروسافت در مدت ۳ سال کار ساخت «NET.» مقدماتی و سرور ویندوز ۲۰۰۳ را هم به پایان رساند.
در سال ۲۰۰۴ به دنبال شکایت اتحادیه اروپا، مایکروسافت به پرداخت ۶۱۳ میلیون دلار جریمه محکوم شد و متعهد گردید که توافقات قطعی خود با سایر رقبا را افشا کند. همچنین ملزم شد نسخهای از ویندوز را تهیه و آماده کند که فاقد مدیا پلیر باشد.
ایکس باکس ۳۶۰
در نوامبر ۲۰۰۵، مایکروسافت دومین کنسول بازی خود را با نام ایکس باکس ۳۶۰ به بازار عرضه کرد (لازم است ذکر شود اولین نسخه کنسول مایکروسافت XBOX نام داشت). مایکروسافت در زمینه رقابت با کنسولهای بازی تجربیات خوبی بدست آورده بود و این بار کنسولی بسیار کاملتر و بهتر نسبت به اولین کنسول خود به بازار عرضه کرد. ایکس باکس ۳۶۰ در دو مدل با نامهای “Premium” و «Core System» عرضه شد. نسخهٔ «ایکس باکس ۳۶۰ Premium» دارای دسته بیسیم، هارد درایو، ریموت کنترل و هدست میباشد ولی نسخهٔ «Core System» شامل دسته سیمی و بدون هارد درایو و وسایل جانبی میباشد. ایکس باکس ۳۶۰ تقریباً یک سال زودتر از رقیبان خود یعنی پلی استیشن ۳ و نینتندو Wii به بازار عرضه شد. ایکس باکس ۳۶۰ پیشرفتهای زیادی نسبت به کنسول قبلی خود کردهاست و علاوه بر قدرت سختافزاری، دارای طراحی فوقالعاده زیبایی میباشد. ایکس باکس ۳۶۰ فروش بسیار بهتری نسبت به کنسول قبلی مایکروسافت داشت. نسخه بعدی ایکس باکس نیز با نام XBOX ONE نیز به بازار عرضه شده است.
وبگاه مایکروسافت
وبگاه مایکروسافت با بیش از ۱۰۰ میلیون بازدید در روز یکی از پرطرفدارترین وبگاهها در اینترنت است. بر طبق اطلاعات وبگاه «الکسا»، وبگاه مایکروسافت در ۱۱ مه ۲۰۰۷ رده سیزدهم را در بین وبگاههای اینترنتی از نظر تعداد بازدیدکننده به خود اختصاص دادهاست. متأسفانه شرکت مایکروسافت برای توصیف و ارائه اطلاعات محصولات و خدمات از زبان فارسی پشتیبانی نمیکند و به همین دلیل وبگاه این شرکت در ایران خیلی مورد استقبال واقع نشده است؛ ولی اخیراً شرکتی برای سهولت دسترسی به منابع اطلاعاتی وبگاه مایکروسافت در حال ترجمه آن به فارسی میباشد.
حقایق جالب در مورد Microsoft
سهام مایکروسافت: وقتی سهام مایکروسافت برای اولین بار در ۱۳ مارس ۱۹۸۶ جهت عرضهی اولیهی سهام ارائه شد قیمت آن ۲۱ دلار بود. سی سال بعد، این سهام ۷۱.۲۸۳٪ افزایش پیدا کرده است.
تصویر زمینهی ویندوز ایکسپی: حتمالا پر بازدیدترین عکس تاریخ تصویر زمینهی ویندوز ایکسپی مایکروسافت با عنوان «Bliss» [سعادت] است. طبق گزارشها این عکس توسط چارلز او رییر در سال ۱۹۹۶ در شهرستان سونوما، کالیفرنیا گرفته شده است.
مایکروسافت و اپل: مایکروسافت و اپل برای سالهای سال درزمینهٔ نرمافزار باهم همکاری میکردند تا اینکه بیل گیتس ویندوز را عرضه کرد و دههها بعد باهم رقیب شدند.
جوانترین میلیاردر تاریخ: در سال ۱۹۸۷، در سن ۳۱ سالگی، گیتس به جوانترین میلیاردر تاریخ در دوران خود تبدیل شد. در ۱۹۹۵، او با ثروت خالصی برابر با ۱۲.۹ میلیارد دلار ثروتمندترین مرد جهان لقب گرفت.
سافتی: این شرکت در حال حاضر ۱۱۴.۰۰۰ نیرو را تحت استخدام خود دارد که در بخشهای مختلف کار میکنند، و بیش از ۵۰.۰۰۰ نفر از آنها ملیت آمریکایی دارند. به طور متوسط یک کارمند شرکت مایکروسافت، که معمولا به او «سافتی» میگویند، یک مرد ۳۸ ساله است با میانگین دستمزد ۱۰۶.۰۰۰ دلار.
اولین اپلیکیشن مایکروسافت: اولین اپلیکیشن مایکروسافت مایکروسافت اکسل بود، که گفته میشود قهرمانان بلامنازع آن روزگار در حوزهی صفحات گسترده را کنار زده و جای آنها را گرفته بود. برنامه اکسل یک کشنده واقعی اپ نامگرفته است که بدون آن زندگی نمیچرخد.
صدای مایکروسافت: شرکت برای ساخت «صدای مایکروسافت» معروف به برایان انو موسیقیدان ۳۵.۰۰۰ دلار پرداخت کرد، صدایی که در اصل به عنوان آوای راهاندازی و شروع ویندوز ۹۵ استفاده میشد.
مصاحبههای شغلی: این شرکت به پرسیدن سوالهای بیربط، و پرت و پلا در مصاحبههای شغلیاش معروف است. یکی از بی ربط ترین سوالهای معروف که در مصاحبه ها مطرح شده این بوده است: «چرا درب چاههای فاضلاب گرد است؟»
ساعت هوشمند: اولین ساعت هوشمند جهان را مایکروسافت با همکاری Timex بنام Datalink 150 ساختند.
نجات اپل: در سال ۱۹۹۷ مایکروسافت با سرمایهگذاری ۱۵۰ میلیون دلاری روی اپل، این کمپانی را از ورشکستگی و مرگ حتمی نجات داد.
شکلات M&M: گفته میشود که در سالگردهای تاریخ استخدامشان، هر کارمندی نیم کیلو شکلات M&M دریافت میکند، که بیشتر به یک رسم تبدیل شده است. هر سال که بگذرد شرکت مقداری به این شکلات اضافه میکند.
نمودار ارزش برند مایکروسافت در سالهای ۲۰۱۷- ۲۰۱۸- ۲۰۱۹