از آنجایی که تولیدکنندگان برق تجدیدپذیر در استفاده از معافیت در پرداخت مالیات ارزشافزوده دچار چالش شدند، موضوع در دستورکار دبیرخانه کمیته حمایت از کسبوکار قرار گرفت و در نشست کارگروه تخصصی این کمیته، بررسی شد.
به نظر میرسد، نهایی نشدن آییننامه اجرایی قانون مالیات ارزشافزوده، استفاده از سامانه مؤدیان را برای تولیدکنندگان برق تجدیدپذیر، مشکلآفرین کرده است. چراکه سازمان امور مالیاتی، اعمال معافیت این واحدها را منوط به ارسال لیستی از طرف وزارت نیرو میداند که در آن افراد داخل زنجیره، شناسه کالا مشمول و ترتیب آنها مشخص شده باشد؛ اما در حال حاضر چون آییننامه اجرایی ابلاغ نشده، لیستی هم در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار نگرفته است.
بنابر شرایط به وجود آمده سازمان امور مالیاتی، اطلاعیه ۱۶ را صادر و شیوه عمل واحدهایی که دچار این مشکل شدهاند را مشخص کرده است که به باور تولیدکنندگان برق تجدیدپذیر روشی که در این اطلاعیه تشریح شده، مشکل را حل نمیکند. بنابراین پیشنهاد شد که تولیدکنندگان برق تجدیدپذیر از ظرفیت ماده ۳ قانون تسهیل استفاده کرده و پایان هر دوره مالیاتی تا انتهای سال ۱۴۰۳، اطلاعات مالیاتی خود را در سامانه مؤدیان ثبت نکنند و مانند گذشته، اظهارنامه دستی ارسال کنند.
استفاده از روش قدیمی، طبق قانون تا پایان ۱۴۰۳ مجاز است هرچند جرایمی را برای واحد موردنظر به دنبال دارد که چون در این مورد خاص، شرایط خارج از اراده مؤدیان است، طبق قانون، جرائم بخشوده خواهد شد.
البته برای اطمینان از اعمال بخشودگی موردنظر قانون درباره تولیدکنندگان برق تجدیدنظر، مقرر شد موضوع طی مکاتبهای با رئیس سازمان امور مالیاتی، استعلام شود. از طرف دیگر قرار شد سازمان بازرسی، تسریع در تهیه و ابلاغ آییننامه اجرایی تبصره ۵ ماده ۱۷ قانون مالیات بر ارزشافزوده مصوب ۱۴۰۰ را پیگیری کند.
طبق قانون مالیات بر ارزشافزوده باید ظرف شش ماه از زمان تصویب قانون، آییننامه اجرایی هم تهیه و ابلاغ میشد که متأسفانه هنوز این روند طی نشده است. بنابراین اعضای کارگروه تخصصی کمیته حمایت از کسبوکار، مقرر کردند سازمان بازرسی به موضوع ورود کرده و تسریع در ابلاغ آییننامه را پیگیری کند.