نمد

شهرکرد شهر جهانی نمد می‌شود؟

نمدمالی یکی از دیرینه‌‎‌ترین هنرهای صنایع دستی است و چهارمحال‌وبختیاری با حدود ۵۰۰ هنرمند نمدمال به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین مناطق کشور و دنیا در این عرصه به‌شمار می‌رود.

به گزارش ایسنا، با پیگیری‌های صورت گرفته در مردادماه ۱۳۹۷ شهرکرد به عنوان “شهر ملی نمد” انتخاب و معرفی شد و به اعتقاد کارشناسان حوزه صنایع دستی، با توجه به پتانسیل بسیار بالا و تنوع انواع “نمد” تولیدی در چهارمحال و بختیاری به خصوص شهرهای شهرکرد و بروجن ظرفیت جهانی شدن در حوزه تولید این هنرصنعت را دارد.

علی‌اکبر راستین رئیس «دبیرخانه شهرکرد شهر ملی نمد» در چهارمحال و بختیاری در گفت‌و گو با ایسنا با اشاره به اینکه موضوع ارزیابی شهر شهرکرد به عنوان شهر ملی نمد از سال ۹۰ آغاز شد، اظهار کرد: این شهر در سال ۹۷ به عنوان شهر ملی نمد به ثبت رسید.

راستین با اشاره به اینکه همزمان دو شهر یا روستا  در یک استان می‌توانند به عنوان شهر ملی شناخته شوند، افزود: شهر شهرکرد و بروجن به دلیل داشتن نمدمالان حرفه‌ای می‌توانند به عنوان شهر ملی نمد در چهارمحال و بختیاری شناخته شوند.

رئیس دبیرخانه « دبیرخانه شهرکرد شهر ملی نمد»  یادآور شد: حوزه صنایع دستی امانتی از گذشتگان برای ما نیست بلکه  صنایع دستی به عنوان شهر ملی به نسل‌های آینده انتقال داده شده است.

وی افزود: با توجه به تجربه زندگی در محله نمدمالان شهرکرد این حرفه با سختی و مشقت فراوان همراه بوده و اکنون پس ازطی کردن زحمات فراوان توسط خبرگان این حوزه، نباید این هنرهای صنایع دستی ار بین بروند بلکه باید احیا شوند.

رئیس «دبیرخانه شهرکرد شهر ملی نمد» با اشاره به اینکه هنرهای صنایع دستی به ویژه نمد مالی مورد بی‌مهری اداره‌‎کل میراث فرهنگی قرار گرفته است، گفت: شهرکرد هنرهای سنتی و صنایع دستی متنوعی از جمله پالان‌دوزی، نمد مالی و   گیوه دوزی داشته که هم اکنون درحال انقراض هستند که این امر اثرات جبران ناپذیری در پی دارد.

راستین در ادامه بیان کرد: خوشبختانه همه این هنرهای صنایع دستی در سال ۹۶ در مسیر «میدان فردوسی تا میدان بوعلی سینا» تجمیع و با عنوان گذر صنایع دستی به خیابان هنرمندان تبدیل شد.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه میراث فرهنگی استان و شهرستان شهرکرد حمایت چندانی از هنرمندان صنایع دستی ندارد، گفت: به عنوان مثال هنر پالان‌دوزی از بین رفته است و تنها یک نفر در شهرکرد این حرفه را انجام می‌دهد.

راستین با اشاره به اینکه یکی از مولفه‌های جهانی شدن نمد، ایجاد جاذبه گردشگری و میراث فرهنگی مرتبط با آن صنایع دستی در آن شهر یا روستا است، بیان کرد:  که در همین راستا شهرداری شهرکرد اقدامات خوبی را در مسیر گردشگری و فرهنگی و  هنری شهر شهرکرد از سال ۹۶ تا سال ۱۴۰۱ انجام داد.

رئیس «دبیرخانه شهرکرد شهر ملی نمد» در ادامه گفت: طبق مصوبه وزارت کشور مبنی بر احیای هویت‌های صنایع دستی در مسیرهای گردشگری شهرهای ملی، شهرداری شهرکرد اقدامات شایسته‌ای از جمله عدم اخذ عوارض، صدور پروانه و تغییر کاربری مرتبط به صنایع دستی در مسیر گردشگری را تقربیا تسهیل کرد.

وی با اشاره به اینکه از سال۱۴۰۲ نقش شهرداری و شورای شهر شهرکرد در خصوص شهرکرد به عنوان شهر ملی نمد کمرنگ شد، افزود: با توجه به برگزاری سه جلسه با حضور مسئولان استانداری، مسئولان شورای شهر و  میراث فرهنگی، میراث فرهنگی و گردشگری برنامه منسجم و خاصی جهت حمایت از صنایع دستی و هنرهای سنتی نداشت.

راستین با بیان اینکه چهارمحال و بختیاری یکی از قطب‌های طبیعت‌گردی در کشور است، گفت: میراث فرهنگی می‌توانست گردشگری شهری را با محوریت گذر از فرهنگ و هنر شهرکرد در بافت قدیم شهر ترویج کند و این امر ارزش افزوده و اشتغال‌آوری را به همراه داشت.

وی در ادامه گفت: هم اکنون بازارچه لحاف‌دوزان با وجود اینکه اینکه ثبت ملی شده است هنوز خیابانی به نام آن نامگذاری نشده است که باید شورای شهر شهرکرد در این راستا اقدامات لازم را انجام دهد.

رئیس «دبیرخانه شهرکرد شهر ملی نمد» تصریح کرد: حدود ۳۰۰ سال گذشته کوی نمد مالان تخریب شد و بافت آن منطقه، بافت جدید محسوب می‌‎شود، حال با این بهانه خیابان‌های مذکور نام‌گذاری نمی‌شوند.

راستین گفت: دبیرخانه شهر ملی نمد نباید دست‌خوش تغییرات قرار گیرد زیرا دبیرخانه باید محلی برای  هم‌فکری نمد مالان و مرکز تحقیق و پژوهش و ارتقای کمی و کیفی نمد شهرکرد باشد ولی متاسفانه شهرداری شهرکرد که دبیرخانه شهرکرد شهر ملی نمد بوده است از سال ۹۷ پنج بار تغییر کرده است.

راستین با اشاره به اینکه  یکی دیگر از مولفه‌های شهر ملی نمد توسعه رشته دانشگاهی آن است، گفت: متاسفانه استقبال چندانی از این رشته نشد.

راستین در ادامه با اشاره به اینکه گیوه دوزی در یک زمانی در شهرکرد منقرض شد که خوشبختانه شهرداری شهرکرد به موقع وارد عمل شد، گفت: شهرداری شهرکرد از سال ۹۶ تا کنون برای احیای هنرهای صنایع دستی شهرکرد اقدامات خوبی انجام داد به طوری که در مردم هنرمند شهرکرد رغبت و انگیزه مجدد ایجاد کرد که مردم حس کردند این صنایع مهم  و ارزشمند است.

راستین در پایان خاطرنشان کرد: فروشگاه‌های صنایع دستی معتبر می‌توانند درآمد و اشتغال‌زایی مناسبی برای شهرکرد داشته باشند که  متاسفانه به جز دو فروشگاه صنایع دستی آن هم به صورت کارگاهی، فروشگاه صنایع دستی دیگری در شهرکرد وجود ندارد.

محمدحسین واحدیان شهردار شهرکرد در گفت و گو با ایسنا، در پاسخ به  این سوال که چرا شهرداری و شورای شهر شهرکرد شناختی در خصوص هویت شهری و برنامه‌ای برای برند ملی شدن شهرکرد به عنوان شهر ملی نداشته و اقدامی انجام نداده است گفت: شورای اسلامی و شهرداری شهرکرد از یک خانواده هستند و سیاست‌های کلی مدیریت شهری شهرکرد در شورای شهرکرد اتفاق می‌افتد و در شهرداری اجرا خواهد شد و شهرداری شهرکرد به انتقادات پاسخ می‌دهد.

شهردار شهرکرد با اشاره به اینکه اگر اختلاف و شکافی بین مردم و مدیریت شهری اتفاق افتاده است به دلیل بی‌توجهی به هویت شهری بوده است تاکید کرد: برای احیای هویت شهری باید از قبل برنامه‌ریزی انجام می‌شد که متاسفانه این برنامه‌ریزی‌ها دیر اتفاق افتاده است.

واحدیان با بیان اینکه سیاست‌های شورای شهر و شهرداری شهرکرد مردم نهاد است و وقتی مشارکت مردم در اجرای پروژه‌های مشکل‌دار وجود داشته باشد، نوآوری‌هایی به همراه دارد گفت: در بحث احیای هویت شهری مشارکت مردمی بسیار تاثیرگذار است.

شهردار شهرکرد با تاکید بر اینکه با مشخص شدن مسیرهای گردشگری در شهرکرد هویت شهری نمایان خواهد شد، گفت: آن چیزی که از آن به عنوان هویت شهری نام می‌بریم در حقیقت یافتن تناسب میان نظام شهرسازی و معماری با شرایط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و هنرهای صنایع دستی شهروندان است.

واحدیان با اشاره به اینکه در اواخر سال گذشته و در سال‌جاری اقدامات موثری درخصوص احیای هویت شهری انجام شده است، تصریح کرد: شورای شهر و شهرداری به صورت سخت‌افزاری و نرم‌افزاری فعالیت‌هایی را انجام داده است که از لحاظ سخت‌افزاری یک مسیری به نام مسیر گردشگری فرهنگی و هنری در بافت مرکزی شهر ایجاد کرده است که عناصر تاریخی شهرکرد که قدمت بالا دارند مانند سقاخانه و خانه‌ها و بناهای تاریخی که درجوار هم قرار دارند در این مسیر قرار داده است. از سال گذشته نزدیک به ۱۵ میلیارد تومان نیز برای ساخت و ساز معابر و  مغازه برای هنرمندان صنایع دستی هزینه کرده است که بخشی انجام شده و بخشی در حال انجام است.

شهردار شهرکرد با بیان اینکه از لحاظ نرم‌افزاری نیز شورای شهر و شهرداری شهرکرد اقدامات خوبی انجام داده است یاد آورشد: ۳۱ اردیبهشت‌ماه مصادف است با روز شهرکرد که در این روز مرکز بنیاد شهرکردشناسی با محوریت گروه‌های مردمی، اساتید دانشگاه‌ه و سازمان‌های مردم نهاد تاسیس شد. شهرداری شهرکرد تلاش می‌کنند هویت شهرکرد را به ایران معرفی کنند و کتابی تحت این عنوان توسط یکی از اساتید دانشگاه در دست چاپ است.

وی در ادامه افزود: شورای شهر شهرکرد تولیدات رسانه خوبی داشته است و  تمام ویژگی‌های شهرکرد را در قالب کلیپ در رسانه ملی منتشر کرده است.

شهردار شهرکرد خاطرنشان کرد: شورای شهر و شهرداری شهرکرد  طبق مصوبه وزارت کشور مبنی بر احیای هویت‌های صنایع دستی در مسیرهای گردشگری شهرهای ملی، اقدامات شایسته‌ای از جمله عدم اخذ عوارض، صدور پروانه و تغییر کاربری مرتبط به صنایع دستی در مسیر گردشگری را تقربیا تسهیل کرد.

منبع: ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *