طراحی لوگو، همیشه با ملاحظات و رفت و برگشتهای زیادی همراه است؛ چه اینکه این طراحی برای برای شرکتهای بزرگ و در این مورد، برای بزرگترین اپراتور تلفن همراه خاورمیانه باشد. همین مورد احتمالا حساسیتها و اعمال نظرهای بسیاری را در پی خواهد داشت و شاید این روند برای افراد جوان این حوزه، خستهکننده و فرسایشی جلوه کند.
*صدرا بهبودی
به گزارش دنیای برند؛ اینها را گفتم که روشن شود احتمالا فرآیند سادهای برای بازطراحی لوگوی «همراه اول» طی نشده. پس بیرون از گود خیلی سریع دستور لنگ کردن ندهیم. از سویی دیگر، در کسبوکارها و شرکتها، آنچه که اهمیت فزایندهای دارد، مجموع قوانینی است که در کتابچه برند و هویت بصری تدوین میشود؛ و دقیقا آنجاست که میتوان با مرور گایدلاینها به این نتیجه رسید که چقدر فکر و سازماندهی در پس این تابلوی اول که لوگو باشد، وجود دارد.
طراحی لوگوی جدید همراه اول، در بازخورد نخستین عمومی ممکن است با این جمله مواجه شود: «همین؟». در پاسخ میتوان گفت: «بله، همین!». چون برندی که با ۹۰ میلیون نفر مواجه است، قرار نیست پشتک و واروی خاصی در طراحی بزند. همین که خوانایی و زبان طراحی قلم روزمرهای که مردم در کاربری روزانه خود با آن مواجهاند را دچار پیچیدگی نکرده، خودش یک موفقیت است.
در رابطه با تغییر لوگوی «همراه اول» میتوان گفت که در زمینهی کاربری، این لوگو بسیار کارآمدتر از لوگوی پیشین است. کلیت لوگوتایپ خوانا، صمیمی و مدرن شده است. آشناست و برای فهم آن نیاز به مکاشفه نیست. در مقایسه با نمونه گذشته، طراحی بهروزتر است. به موجب قرارگیری کلیت ساختار در یک بلاک، کاربری در لیاوتها بسیار بهتر و زیباتر خواهد بود. طراحی لوگوی زیربرندها و شرکتهای وابسته نیز در این نوع زبان طراحی بسیار کارآمدتر و بهتر صورت خواهد گرفت. در گذشته شاهد وامگیری بسیار نامناسب شرکتهای زیرمجموعه از لوگوی پیشین بودیم که نتایج بسیار بدی را رقم زده بودند. اما اکنون میتوان با رویکردی درست، از این لوگوتایپ برای توسعه نام تجاری و لوگوی شرکتهای زیرمجموعه بهره برد.
در مورد نشان هم میتوان گفت که سادگی آن، گویای تعلق به یک برند بزرگ است اما ایراداتی میتوان به آن گرفت. لزومی به تکرار نشان در حروف لوگوتایپ نبود و همین کار، دست طراح را در توسعه زیربرندها محدود میکند. خود نشان، بیشتر گویای یک تلاش از شروع یک اثر هنری است تا گویای وسعت و قدرت خدمات یک اپراتور بزرگ تلفن همراه.
با همه این موارد، زمانی میتوان بهتر نظر داد که کاربری لوگوتایپ فارسی، لوگوتایپ انگلیسی و نشان در قوانین هویت بصری مورد بررسی قرار گیرد. امید است که تصمیمگیرندگان کلان در «همراه اول» با دید کاربری یک لوگو در سالیان متمادی دست به این تغییر زده باشند و موارد و موانع را در این بازطراحی کامل در نظر گرفته باشند.
نکته دیگری که بسیار امیدوارکننده است، احیای شعار برند قدیمی «همراه اول» همراه با این ریبرندینگ است. به قطع میتوان گفت شعار «هیچکس تنها نیست» یکی از بهترین اسلوگانهای تاریخ تبلیغات ایران است و تصمیم به استفاده دوباره از این شعار، بسیار تحسینبرانگیز و دلپذیر است.
جرأت قبول کاستیها و اصلاح آن در بازطراحی لوگو و همچنین جسارت بازگرداندن شعار خوب «همراه اول»، در مجموع ستودنی است.
صدرا بهبودی
مدیر تیمخلاقیت و طراحی محصول همراه من و اوانو
شرکت همراه کسب و کارهای هوشمند (EBCOM)
پایان