Img20241222112136621 650x330 - ایران و صربستان در حوزه‌های انرژی و کشاورزی قابلیت همکاری دارند

ایران و صربستان در حوزه‌های انرژی و کشاورزی قابلیت همکاری دارند

وبینار توسعه راهکارهای تجارت با صربستان، به همت اتاق یزد و با حضور وبیناری فراز چمنی، وابسته بازرگانی ایران در بلگراد و علاقه‌مندان به تجارت با این کشور برگزار شد.

وابسته بازرگانی ایران در بلگراد ضمن بررسی اقتصاد صربستان، گفت: علی‌رغم کوچکی این سرزمین، اقتصاد در حال ظهوری است که فرصت‌های مهمی را برای صادرات و سرمایه‌گذاری در طیف متنوعی از حوزه‌های کالا و خدمات ازجمله ارتباطات و فناوری اطلاعات، خدمات پزشکی، تجارت محصولات کشاورزی، انرژی، فناوری‌های زیست‌محیطی فراهم کرده است.

فراز چمنی در وبینار توسعه راهکارهای تجارت با صربستان که به همت اتاق یزد برگزار شد، در خصوص وضعیت صادرات خارجی صربستان گفت: صادرات صربستان به جهان در سال ۲۰۲۳ حدود ۳۱ میلیارد دلار بوده که مشتمل بر اقلامی نظیر خودرو، محصولات پایه فلزی، مبلمان، مواد غذایی فرآوری شده، ماشین‌آلات صنعتی، مواد شیمیایی، شکر، لاستیک خودرو، پوشاک و محصولات دارویی است که عمدتاً به کشورهای حوزه بالکان، روسیه، چین، آلمان، ایتالیا، کشورهای اوراسیا و خاورمیانه صادر شده است.

چمنی تراز تجاری این کشور را منفی عنوان کرد و افزود: واردات صربستان از دیگر کشورها در سال ۲۰۲۳ بیش از ۳۳ میلیارد دلار بوده است که حکایت از تراز تجاری منفی به میزان ۲ میلیارد دلار دارد. مهم‌ترین اقلام وارداتی صربستان نیز شامل: سوخت‌های معدنی و زغال‌سنگ، انواع روغن، برخی ماشین‌آلات صنعتی، تجهیزات رآکتورهای اتمی، لوازم برقی، مواد لاستیکی و پلاستیکی، خودرو، تجهیزات خط آهن، برخی محصولات دارویی، آهن و فولاد، شمش‌های آهن و فولاد، آلومینیوم، کاغذ، شیشه و محصولات شیشه‌ای، مواد غذایی نظیر، ترکیبات شیر و لبنیات، تخم‌مرغ، آرد، عسل و انواع نوشیدنی‌ها، محصولات پایه فلزی، مس، روی، محصولات سرامیکی، کفش بوده است.

وابسته بازرگانی ایران در بلگراد زمینه‌های قابل ‌بهره‌برداری در اقتصاد صربستان را انرژی و کشاورزی عنوان و تصریح کرد: صربستان فرصت‌های سرمایه‌گذاری متعددی را در بخش کشاورزی به‌ویژه در تولید میوه و سبزیجات، غلات و دام ارائه می‌دهد. یکی از مهم‌ترین مشوق‌ها برای سرمایه‌گذاران خارجی، یارانه‌های ارائه شده توسط دولت صربستان برای خرید تجهیزات کشاورزی، نهال و دام است. علاوه بر این، دولت برای ساخت سیستم‌های آبیاری و بهبود کیفیت خاک کمک‌های مالی ارائه می‌کند.

زمینه‌های سرمایه‌گذاری در صربستان

چمنی در بخش دیگری از سخنان خود به مناطق آزاد صربستان اشاره و ویژگی‌های مهم این مناطق را این‌گونه ذکر کرد: تأمین خدمات حمل‌ونقل کالا، معافیت مالیاتی برای تولیدکنندگان در منطقه آزاد، معافیت‌های مالیاتی برای سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خارجی، پشتیبانی مالی دولت صربستان از پروژه‌های سرمایه‌گذاری برای تولیدات صنعتی، خدمات و تجارت بین‌المللی آنها، فرایند آسان گمرکی در منطقه آزاد و صادرات و واردات کالا از و به منطقه آزاد با عوارض یا تعرفه گمرکی صفر.

وی در خصوص استراتژی ورود به بازار صربستان گفت: قانون تجارت صربستان تضمین می‌کند که هر شرکتی می‌تواند در تجارت خارجی و داخلی در صربستان فعالیت کند. برای یک شرکت تازه‌وارد به بازار، شناسایی یک شریک محلی مهم است. انتخاب باید بر اساس دانش شریک بالقوه از بازار محلی و بررسی کامل اعتبار آن باشد. در همین راستا مهم‌ترین زمینه‌های سرمایه‌گذاری در این کشور را می‌توان خدمات مسافربری و گردشگری، کسب‌وکار آرایشگاهی و سالن زیبایی، رستوران، بازیافت ضایعات فلزی، خدمات فناوری اطلاعات، تعمیرات کامپیوتر و… ذکر کرد.

وابسته بازرگانی ایران در بلگراد به چالش‌های سرمایه‌گذاری در صربستان نیز اشاره کرد و گفت: باوجود پیشرفت چشمگیر در اصلاحات اقتصادی و اداری، مشکلات جدی همچنان باقی است. این چالش‌ها عبارت‌اند از: ضعف حاکمیت قانون، دخالت سیاسی در اقتصاد، سیستم قضایی کند و تحت‌فشار سیاسی، پیش‌بینی‌ناپذیری قانونی و اقدامات نظارتی و بوروکراسی بیش‌ازحد پیچیده و گاه غیرشفاف و روند مناقصه غیرشفاف

کانال‌های توزیع و فروش، چگونگی ثبت شرکت در صربستان، تبلیغات تجاری و تکنیک‌های فروش از دیگر مواردی بود که چمنی به آن اشاره کرد.

در ادامه این نشست، علی‌اصغر بیگی، رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق یزد نیز با اشاره به پتانسیل‌های همکاری فی‌مابین یزد و بلگراد گفت: سفارت کشورمان در صربستان می‌تواند فضایی را برای برپایی نمایشگاه در آن کشور فراهم کند. اتاق یزد آمادگی دارد با شرکت در این نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی استان را به نمایش بگذارد.

مدیر بازرگانی خارجی اداره کل صمت استان یزد نیز در این وبینار به زمینه‌های همکاری مشترک یزد و صربستان اشاره کرد و گفت: استان یزد یک استان صنعتی معدنی است و با توجه به اینکه صربستان در زمینه لیتیوم بسیار غنی است می‌توان با این کشور ارتباط خوبی برقرار کرد.

محمدرضا نصیری استان یزد را سومین استان معدنی کشور دانست و افزود: با توجه ‌به محصولات گلخانه‌ای و شرایط آبی استان، یزد در این زمینه سرآمد صادرات استان و کشور است. برپایی نمایشگاه و اعزام هیئت تجاری از یزد به این کشور می‌تواند زمینه‌ساز فرصت‌های صادراتی خوبی برای استان باشد.

منبع: اتاق ایران آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *