12758705 228 660x330 - تصور اشتباه از تئاتر مقاومت را باید اصلاح کنیم

تصور اشتباه از تئاتر مقاومت را باید اصلاح کنیم

کارگردان نمایش «گاراژ» عنوان کرد: تئاتر مقاومت با دوری از شعارگرایی و گسترش موضوعات می‌تواند به آثار ماندگارتری دست یابد و مخاطبان بیشتری را جذب کند.

کیانوش ایازی کارگردان تئاتر که این روز‌ها با نمایش «گاراژ» در نوزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر مقاومت حضور پیدا کرده، در گفت‌وگو با خبرنگار گروه فرهنگ و هنر برنا؛ ضمن تاکید بر گستردگی طیف موضوعی و پرهیز از شعارزدگی در جریان تولید آثار نمایشی با موضوع مقاومت گفت: بی‌تردید توجه به جزئیات، زیبایی‌شناسی و ارتقا سطحی کیفی محتوای یک پروژه نمایشی، نقش اساسی در جذب مخاطبان و ارتقای کیفیت آثار هنری این حوزه را ایفا می‌کند. فرآیندی که به نظر می‌آید در این دوره از جشنواره تئاتر مقاومت روی آن تمرکز ویژه‌ای شده و دوستان تصمیم گرفته‌اند تا ضمن تغییر مسیر محتوایی از برگزاری یک رویداد صرف جشنواره‌ای پرهیز کرده و ماجرا را به سمتی هدایت کنند تا گروه‌های نمایشی ضمن حضور در یک جشنواره پویا، اجرای عمومی هم داشته باشند. فرآیندی که قطعا به جهت توجه به موضوع مخاطب می‌بایست در برگیرنده کیفیت هم باشد. 

وی با تاکید بر گسترش موضوعات در تئاتر مقاومت، بیان کرد: با توجه به شرایط جشنواره، ضروری است که طیف موضوعی آن گسترش یابد و تنها به یک‌سری موضوعات خاص محدود نشود. من براین باورم موضوع مقاومت می‌تواند در ابعاد گسترده‌تری مطرح و بررسی شود. پس اگر بخواهیم به گسترش این رویداد کمک کنیم، باید از شعارگرایی پرهیز کنیم چراکه باور غلطی که در ذهن مخاطبان نقش بسته این است که آثار با موضوع مقاومت صرفاً جنبه نصیحت و موعظه‌گری دارند، فرآیندی که اصلاح آن امری ضروری است. 

این کارگردان تئاتر در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به مولفه‌های موفقیت نمایش «گاراژ» در حوزه جذب مخاطب گفت: به اعتقاد من علت موفقیت این نمایش پرهیز از شعارگویی و توجه به تکنیک، زیبایی‌شناسی و ارائه قصه‌ای از دل مردم است. این نمایش از آسیب‌های اجتماعی و همچنین گذشته سخن می‌گوید و فضایی را به مخاطب ارائه می‌کند که گذشته و حال را توأمان در خود دارد. اتفاقا پیشنهاد من این است که اگر می‌خواهیم مخاطبان بیشتری به آثار مقاومت جذب شوند، باید نگاه جامع‌تری به این موضوع داشته باشیم.

ایازی درباره راهکار‌های جذب چهره‌های معتبر برای حضور در آثار نمایشی با مقاومت تصریح کرد: اساساً تئاتر را باید در چهارچوب خودش بررسی کرد. به هر حال فعالیت در این حوزه دشوار است، زیرا باید موضوعات نمایشی درست و دقیق مطرح شوند موضوع مقاومت نیز نیازمند نگاهی جزئی و وابسته به چند عامل است. یکی از مهم‌ترین عوامل، تأمین بودجه و حمایت مالی است. مسیری که به جزئی‌تر و دقیق‌تر شدن آثار کمک می‌کند. این در حالی است که ارائه قصه و متنی مناسب از اهمیت بسیاری در این حوزه برخوردار است.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: نمایشنامه «گاراژ» سال ۱۳۹۹ نوشته شد و پس از آن نیز در جشنواره تئاتر فجر و تعدادی دیگر از رویداد‌های مرتبط با تئاتر مورد پذیرش هیئت انتخاب قرار گرفت. اما کمبود بودجه و اینکه تحت هیچ شرایطی نمی‌خواستیم کیفیت را فدای کمیت کنیم، موفق به اجرای عمومی این نمایش نشدیم. اما خوشبختانه به واسطه حمایت‌هایی که دبیرخانه نوزدهمین جشنواره تئاتر مقاومت از این نمایش انجام داد، شرایطی به وجود آمد تا بتوانیم نمایش را به اجرای عمومی برسانیم. چنین فرآیندی هم بی‌تردید دربرگیرنده اولویت کیفیت است که دوست داشتیم یک بسته نمایشی مناسب و دارای اندیشه پیش روی مخاطبان قرار گیرد. 

این کارگردان تئاتر در پایان، با اشاره به بحران کمبود متن باکیفیت در تئاتر کشورمان تصریح کرد: خارج از اتفاقاتی که در حوزه‌های مالی همواره می‌تواند به عنوان یک چالش محسوب شود، موضوع حمایت همه جانبه از هنرمندان این حوزه نیز ضرورتی اجتناب ناپذیراست. ضرورتی که می‌تواند موجب بازگشت هنرمندان صاحب نام عرصه تئاتر مقاومت به سالن‌های تئاتر شود. این در حالی است که توجه و تلاش برای بهبود کیفیت و ارتقای متون نمایشی فارغ از حرف‌ها و مصاحبه‌ها نکته بسیار مهمی است که باید همه در تحقق آن تلاش‌های جدی تری داشته باشیم. «پرداختن به سیره زندگی و مبارزات شهدا و رزمندگان انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، دفاع از حرم و محور مقاومت»، «پرداختن به عملیات‌ها و رخداد‌های مهم دفاع مقدس، دفاع از حرم و محور مقاومت»، «پرداخت به نقش تاریخی و ارزشمند زنان و مادران در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس»، «پرداختن به نقش شهدای مدافع امنیت با نگاه ویژه به شهدای سال ۱۴۰۱، حوادث تروریستی شاه چراغ و مجلس شورای اسلامی»، «مقاومت، ایستادگی و مظلومیت مردم فلسطین به ویژه وقایع اخیر غزه»، «پرداخت نمایشی به حماسه طوفان الاقصی و حماسه وعده صادق» و «پرداختن به شخصیت‌های مهم مبارز تاریخ معاصر ایران و جهان و ایستادگی آن‌ها در برابر استکبار، استعمار و استبداد» نیز از اولویت‌های موضوعی جشنواره در بخش «تئاتر صحنه‌ای» این دوره بوده که در قالبی متفاوت‌تر از دوره‌های گذشته برگزار می‌شود. 

نوزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر مقاومت به دبیری محمد کاظم‌تبار توسط انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس بنیاد فرهنگی روایت فتح در تهران و شهر‌های مختلف کشور میزبان مخاطبان و هنرمندان در حال برگزاری است.

علاقه‌مندان برای دریافت تازه‌ترین اخبار این رویداد می‌توانند به سامانه اینترنتی جشنواره به آدرس www.moghavemattheater.ir مراجعه کنند.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *