Img20211122145726374 650x330 - مطالعات سرزمینی در سیستان و بلوچستان ناقص و سطحی است

مطالعات سرزمینی در سیستان و بلوچستان ناقص و سطحی است

رئیس اتاق زاهدان معتقد است مطالعات انجام شده در حوزه آمایش سرزمین در منطقه سیستان و بلوچستان، ناقص و سطحی بوده و باید با همکاری اتاق استان و دستگاه‌های دولتی، بازنگری شود.

توسعه منطقه‌ای و تکیه بر ظرفیت‌های هر استان از جمله مطالبات بخش خصوصی است. به باور فعالان اقتصادی برای استفاده از امکاناتی که در اختیار داریم، توجه به مطالعات آمایش سرزمین بسیار مهم و اساسی است. در این رابطه رئیس اتاق زاهدان با تأکید بر لزوم بازنگری در مطالعاتی که تاکنون در حوزه استان سیستان و بلوچستان صورت گرفته است، تمرکز بر پتانسیل‌های هر منطقه را در مسیر پیشرفت آنجا، ضروری دانست.

عبدالحکیم ریگی، رئیس اتاق زاهدان در گفت‌وگو با اتاق ایران آنلاین گفت: تا به امروز مطالعاتی در استان سیستان و بلوچستان صورت گرفته که متأسفانه ناقص و سطحی بودند. در واقع عمق لازم را در بررسی ظرفیت‌های منطقه نداشته است. بنابراین برای شناخت واقعی این ظرفیت‌ها باید در گام اول، این مطالعات را به‌روز کنیم.

این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران در ادامه به امکاناتی که در استان سیستان و بلوچستان نهفته است، اشاره و تأکید کرد: این استان از معدود مناطقی است که در هر چهار حوزه هوایی، زمینی، ریلی و دریایی دارای ظرفیت است.

ریگی با توجه به لزوم تکمیل پروژه‌های ریلی که در این منطقه شروع شده است، افزود: این استان در مسیر ترانزیتی شمال به جنوب و شرق به غرب قرار دارد و چنانچه راه‌آهن استان را به‌روز و تکمیل کنیم، زمینه اتصال ایران به بازاری در حدود ۳۵ درصد جمعیت جهان که در پاکستان، هند و چین قرار دارند، فراهم می‌شود.

این فعال اقتصادی تصریح کرد: خوشبختانه مسیر ریلی چابهار به مشهد با سرعت در حال ساخت است و روند امیدوارکننده‌ای را در پیگیری این پروژه شاهد هستیم. از طرفی اگر یک شاخه این راه‌آهن بین زابل برود، می‌تواند در مسیر تجارت مورد استفاده قرار گیرد.

او اتصال زاهدان به میرجاوه را نیز به عنوان یک پیشنهاد اساسی مطرح کرد و افزود: از زاهدان به میرجاوه ۱۰۰ کیلومتر راه است که مسیر ریلی آن قدیمی بوده و نیازمند به‌روزرسانی است. از طرفی باید توجه داشت که کشورهای منطقه همگی با تکیه بر ظرفیت‌های خود در تلاش هستند در مسیر توسعه قرار بگیرند، بنابراین در ایران نیز باید ضمن شناسایی ظرفیت‌های استانی خود و انجام یک مطالعه دقیق بر اساس آمایش سرزمینی، رو به جلو گام برداریم.

به اعتقاد ریگی، بندر چابهار به تنهایی یکی از مهم‌ترین ظرفیت‌های بندری کشور شناخته می‌شود که در ارتباط با اقیانوس بوده و می‌تواند مسیری به سمت بنادر پاکستان، هند و چین محسوب شود. تنها نکته لازم، ایجاد یک نظم بندری، تجهیز امکانات بندری، تکمیل مسیر ریلی تا بندر چابهار و اقداماتی از این دست است.

رئیس اتاق زاهدان علاوه بر پتانسیل‌های جاده‌ای و هوایی استان به ذخایر معدنی سیستان و بلوچستان که مورد بی‌اعتنایی قرار گرفته‌اند، ظرفیت مرزی استان و از همه مهم‌تر ظرفیت‌های گردشگری آن اشاره و تأکید کرد: در حال حاضر موضوع تجارت در این منطقه با بحث انحصار در واردات میوه‌های گرمسیری مواجه است. در واقع یکی از ظرفیت‌های تجاری این منطقه در ارتباط با پاکستان، واردات میوه‌های گرمسیری است که متأسفانه مجوز آن به صورت انحصاری اعطا می‌شود.

این فعال اقتصادی پیگیری برای نهایی شدن موافقت‌نامه تجارت آزاد بین ایران و پاکستان را نیز مورد تأکید قرار داد و گفت: امکان صید انواع آبزیان و صادرات آنها، ایجاد امکاناتی برای ذخیره آب ناشی از بارندگی‌های محدودی که در این استان اتفاق می‌افتد برای جلوگیری از تبدیل آن به آب شور به دلیل هدایت آن به سمت دریا از دیگر مواردی هستند که در بحث توسعه منطقه‌ای باید مورد توجه باشند.

ریگی در ادامه به ظرفیت‌های گردشگری استان اشاره کرد و گفت: برای توسعه استان سیستان و بلوچستان باید روی صنعت گردشگری تمرکز کرد. ظرفیت‌های قابل توجهی برای توسعه صنعت گردشگری استان وجود دارد که نادیده گرفته شدند چون مطالعه‌ای روی آنها نشده است.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران برای تهیه یک آمایش سرزمینی دقیق و عمیق بر همکاری بین اتاق‌ها و سازمان‌های دولتی تأکید کرد و گفت: اگر نتوانیم ظرفیت‌های هر منطقه را بشناسیم، برنامه‌ریزی برای توسعه، امکان‌پذیر نیست.

منبع: اتاق ایران آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *