Img20230826134312628 650x330 - بازار ارز باید به شرایط عرضه و تقاضای واقعی برسد

بازار ارز باید به شرایط عرضه و تقاضای واقعی برسد

به‌گفته نایب‌رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران ثبات نرخ ارز می‌تواند موجب رونق بازار صادراتی شود. نرخ ثابت این پیام را به دارندگان نقدینگی می‌دهد که باید پول و سرمایه خود را به سمت تولید هدایت کنند

موسی احمدزاده، نایب‌رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران، گفت: ثبات نرخ ارز می‌تواند موجب رونق بازار صادراتی شود. نرخ ثابت این پیام را به دارندگان نقدینگی می‌دهد که باید پول و سرمایه خود را به سمت تولید هدایت کنند و البته این اطمینان نیز ایجاد شود که پول آنها بازگشت مناسبی دارد.

احمدزاده تصریح کرد: تقویت تولید و رونق تولیدصادراتی یکی از مهمترین راهکار‌های جلوگیری از کاهش ارزش پول ملی است. حذف ارز ترجیحی باید اجرایی شود و به جای آنکه ارزی تخصیص یابد که آثارش معین نیست به انتهای زنجیره مصرف که مردم هستند مبالغی مطابق با دهک‌های مختلف پرداخت شود.

نائب رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران افزود: ارز ترجیحی فسادزا و تورم زا است و باید به جای ارز چندنرخی یارانه نقدی را افزایش داد. صادرات رشد تولیدناخالص ملی را به دنبال دارد و زمینه‌ساز رشد اقتصادی خواهد شد و به دنبال آن تقویت رشد پول ملی را در مقابل ارز‌های منطقه‌ای به دنبال خواهد داشت.

او تصریح کرد: باید عرضه و تقاضای واقعی تعیین‌کننده نرخ ارز‌ها در بازار باشد. اگر بازار را به حال خود رها کنیم و به سمت و سوی بازار‌های مولد حرکت کنیم نرخ ارز نیز تنظیم خواهد شد. در اقتصاد‌های مدرن نیز دولت‌ها مداخله‌ای در نرخ ارز ندارند و این بازار است که خود را تنظیم می‌کند.

او ادامه داد: نابرابری توزیع موجب شده تا نرخ ارزترجیجی که مدت هاست در اقتصاد ایران وجود دارد به دست مصرف کننده واقعی نرسد. یارانه کلان پنهانی نیز که در اقتصاد ایران جاری است به دست افراد دارای ثروت می‌رسد و اقشار ضعیف‌تر جامعه از آن بی بهره هستند.

او با تاکید بر ضرورت یکسان‌سازی نرخ ارز افزود: یکسان‌سازی ارز می‌تواند در ثبات بازار ارز‌ها در شرایط متفاوت موثر باشد. ضمن آنکه در هدایت منابع مالی به سمت امور اقتصادی مولد تاثیر مناسبی دارد. بخشی از خریدو فروش‌های ارزی و تقاضای ارزی موجود در بازار که نوسان قیمت‌ها را به دنبال دارد تقاضای غیرواقعی است. طبیعی است که وقتی نرخ واحد ارزی در کشور وجود داشته باشد این بخش از تقاضا‌ها از بازار ارز خارج به سمت امور اقتصادی واقعی هدایت می‌شود.

احمدزاده درباره سامانه ارز توافقی عنوان کرد: سامانه ارز توافقی یک سامانه معاملاتی است که صادرکنندگان و واردکنندگانی که مجوز خرید و فروش ارز را داشته باشند، اقدام به ثبت سفارش کرده و معامله انجام می‌شود. این سامانه نیز عملکردی مناسب ندارد و صادرکننده ارز صادراتی را با چه انگیزه‌ای باید در سامانه‌ای ارایه دهد و با متقاضی ارز به توافقی برسد که نرخ ارزش کمتر از ارز بازار آزاد است. این شرایط موجب ایجاد ناترازی در تجارت شده و واردات از صادرات پیشی گرفته است، چون تولیدکننده انگیزه‌ای برای صادرات محصولات تولیدی خود ندارد.

به‌گفته احمدزاده صادرکننده باید ارز صادراتی را در بازار آزاد براساس عرضه و تقاضا و شرایط بازار عرضه کند و این سامانه خود عامل رانت است و اینکه چه کسی زودتر یا دیرتر ارز دریافت کند یا در صف باشد زمینه‌ساز فساد است. بازار ارز باید به شرایط عرضه و تقاضای واقعی برسد تا متعادل شود.

منبع: اتاق ایران آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *