اتاق ایران در هفتهای که گذشت، میزبان سفرای اسپانیا و بلاروس بود و هیاتی تجاری به ویتنام اعزام کرد. همچنین معاون حقوقی رئیسجمهور و وزیر میراث فرهنگی و گردشگری، از جمله چهرههای دولتی بودند که در اتاق ایران حاضر شدند.
اتاق ایران در هفتهای که گذشت، در قالب نشست های مختلف، میزبان معاون حقوقی رئیسجمهور، وزیر میراث فرهنگی و گردشگری، رئیس گروه اقتصاد دفتر مقام معظم رهبری، معاون بانک مرکزی، سفرای اسپانیا و بلاروس بود و هیات رئیسه اتاق ایران و روسای اتاقهای سراسر کشور نیز در نشست مفصلی در کرج با حضور دستیار اجتماعی رئیسجمهور و اعضای شورای گفتوگوی استان البرز، به موضوع چالشهای ناترازی انرژی و تبعات آن برای بخش خصوصی پرداختند.
ابتدای هفته گذشته، رئیس و هیات رئیسه اتاق ایران و روسای اتاقهای سراسر کشور، به میزبانی اتاق کرج در نشست شورای گفتوگوی استان البرز حاضر شدند. جلسهای که علی ربیعی دستیار اجتماعی رئیسجمهور و محمد فاضلی جامعهشناس نیز در آن حضور داشتند و بحث درباره موضوع ناترازی انرژی و تبعات آن برای بخش خصوصی پررنگ شد.
صمد حسنزاده، رئیس اتاق ایران، در این جلسه از تصمیمات غیر کارشناسی دولت که موجب نارضایتی بخش خصوصی شده است، انتقاد کرد و خواستار بهکارگیری تدبیر بیشتر در مدیریت مسائل و کاهش نارضایتیها شد.
مصوبه افزایش تعرفه برق و عطف به ماسبق شدن آن، که یکی از موضوعات این نشست بود، درد دل بخش خصوصی را درباره ناترازی برق باز کرد و آنها ضمن اینکه خواستار توقف این مصوبه شدند، از دولت خواستند تا فکری برای ناترازی انرژی کند.
ربیعی، دستیار اجتماعی رئیسجمهور هم با بیان اینکه دولت قصد دارد تصمیمات سخت اتخاذ کند، تأکید کرد: باید با گفتوگو به فهم مشترک از مسائل برسیم و تصمیمات مشترک بگیریم.
محمد فاضلی، جامعهشناس، هم معتقد بود ما وارد دوره پسامنابع شده و با نا ترازیهای جدی روبرو هستیم. به اعتقاد او در این وضعیت همکاری بخش خصوصی با دولت در باز تخصیص منابع، ضروری و حیاتی است.
رئیس اتاق ایران پس از این، به اتفاق استاندار و رئیس اتاق البرز در نشست خبری با اصحاب رسانه استان حاضر شد و به سؤالات آنها پاسخ داد. همچنین هیات رئیسه اتاق ایران و روسای اتاقهای سراسر کشور، در جریان این سفر از نمایشگاه یکروزه توانمندیهای اتاق کرج بازدید کردند. پیام باقری، نائب رئیس اتاق ایران این نمایشگاه را فرصتی برای معرفی توانمندیها، محصولات و دستاوردهای فعالان اقتصادی و آشنایی هیات نمایندگان سراسر کشور با این توانمندیها دانست.
بخش بعدی سفر هیات رئیسه اتاق ایران و روسای اتاقهای سراسر کشور به کرج، بازدید از مجموعه صنعتی ماموت بود. رئیس اتاق ایران درباره آن گفت: چنین مجموعههایی موجب افتخار بخش خصوصی و کشور هستند.
در جریان این سفر نشست شورای روسای اتاقهای سراسر کشور نیز برگزار شد که دستور کار اصلی آن بحران سو استفاده از کارتهای بازرگانی و فرآیند صدور این کارتها بود. رئیس اتاق ایران تأکید کرد که تا زمانی که ارز چند نرخی وجود داشته باشد، سوءاستفاده از کارتهای بازرگانی پایان نخواهد گرفت.
رونمایی از کتاب اقتصاد دریامحور
از دیگر رویدادهای هفته گذشته اتاق ایران، مراسم رونمایی از کتاب «اقتصاد دریامحور» با حضور علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس و نایبرئیس اتاق ایران بود. کتاب «اقتصاد دریامحور» مجموعه مقالاتی است که در همایش دریامحور کیش توسط اساتید دانشگاه و پژوهشگران ارائهشده و حالا در قالب کتابی گردآوریشده است.
حسنزاده در این نشست با بیان اینکه ایران ظرفیت بالایی در حوزه دسترسی به دریا در شمال و جنوب کشور دارد، گفت: سواحل مکران یکی از ظرفیتهای بالای رشد اقتصادی و توسعه دریامحور است که باید بخش خصوصی و دولت در کنار هم برای این حوزه سیاستگذاری و برنامهریزی کند.
علی آقامحمدی، رئیس گروه اقتصاد دفتر مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در این مراسم تصریح کرد: بخش خصوصی توانایی تحقق رشد اقتصادی هشتدرصدی را دارد. البته تحول در اقتصاد با برنامههای سالانه رخ نمیدهد، بلکه همه ارکان اقتصادی باید باهم کار کنند.
آشنایی فعالان اقتصادی با سامانه معاملات بازار ارز تجاری
نشست آشنایی فعالان اقتصادی با سامانه معاملات بازار ارز تجاری و پاسخگویی به سؤالات و ابهامات آنها، با حضور معاون ارزی بانک مرکزی و مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلا، از دیگر نشست های هفته گذشته اتاق ایران بود.
محمد آرام، معاون ارزی بانک مرکزی به تشریح چگونگی عملکرد سامانه معاملات بازار ارز تجاری پرداخت و تأکید کرد: هدف اصلی در ایجاد این سامانه حرکت به سمت بازار ارز کارا و تکنرخی شدن ارز است. با این حال اما فعالان اقتصادی به بیان دغدغههای خود پرداختند و به مشکلات احتمالی این سامانه اشاره کردند. از جمله کیوان کاشفی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران گفت که بزرگترین دغدغه امروز فعالان اقتصادی بحث قیمت است. دامنه دخالت بانک مرکزی در تعیین قیمت باید مشخص شود. نباید اجازه دهیم که طبق تجربه قبل شاهد گسترده شدن این دامنه باشیم.
صبحانه کاری با وزیر میراث فرهنگی و گردشگری
اما در ادامه برگزاری صبحانههای کاری اتاق ایران با وزرای دولت، این بار قرعه به نام سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، درآمد و او در جمع فعالان اقتصادی در این اتاق، حاضر شد.
صالحی امیری معتقد بود: مسئله اصلی برای جذب گردشگر، زیرساختی است و با هزار و ۴۳۰ هتل و ۱۳۰ فروند هواپیما و ضعف ناوگان حملونقل زمینی نمیتوان به هدفگذاری جذب ۱۵ میلیون توریست در برنامه هفتم دست یافت.
در ادامه هم فعالان اقتصادی به بیان دغدغههای خود در سه حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی پرداختند. آنها خواستار توجه دولت به تأمین زیرساختهای گردشگری، ایجاد مشوقهای مالیاتی صنایعدستی و گردشگری، عضویت بخش خصوصی در شورای راهبری گردشگری، رفع مشکلات بیمه هنرمندان و قالیبافان، تغییر سیاستهای مخرب بانک مرکزی در حوزه گردشگری و … شدند.
شاید یک دستاورد محسوس این جلسه، توافق برای تشکیل یک کمیته سهگانه میان اتاق ایران، وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و مجلس برای پیگیری مشکلات این حوزه بود که با استقبال رئیس اتاق ایران و صالحی امیری مواجه شد.
فصل جدیدی از همکاری ایران و اسپانیا در راه است
حضور سفرای اسپانیا و بلاروس در اتاق ایران و دیدار با صمد حسنزاده، از دیگر رویدادهای هفته گذشته اتاق ایران بود. حسنزاده در نشست با آنتونیو سانچس بندیتو گاسپار، سفیر اسپانیا در ایران، به ظرفیتهای همکاری دو کشور اشاره کرده و خواستار تسهیل صدور روادید این کشور برای تجار ایرانی معرفی شده از سوی اتاق ایران شد. سفیر اسپانیا هم با تأکید بر اینکه دو کشور باید برای آغاز فصل جدیدی از روابط آماده شوند، گفت که سفارت اسپانیا آماده است با معرفی اتاق ایران برای تجار ایرانی، تسهیلاتی در زمینه صدور روادید قائل شود.
حسنزاده همچنین در نشست با دیمیتری کالتسوف، سفیر بلاروس در ایران، نیز از ضرورت ایجاد سازوکارهای مالی مشترک مانند تهاتر کالا و استفاده از ارزهای ملی، میان دو کشور سخن گفت و تأکید کرد: به این ترتیب میتوان روابط دوجانبه را بدون وابستگی به دلار توسعه داد. کالتسوف هم از راهاندازی خانه تجاری ایران و بلاروس در مینسک خبر داد و گفت: سفارت به دنبال توسعه همکاری اقتصادی و تجاری و سرمایهگذاری مشترک میان دو کشور با توجه به ظرفیتهای ایران و بلاروس است.
هفته گذشته همچنین در ادامه فعالیتهای بینالمللی اتاق ایران، هیاتی تجاری از این اتاق به سرپرستی قدیر قیافه نایبرئیس اتاق ایران، عازم ویتنام شد. قیافه، مهمترین اهداف این سفر را شناسایی ظرفیتهای اقتصادی و قانونی، تدوین استراتژیهای جدید و ایجاد فرصتهای مشترک برشمرد. او در همایش تجاری ایران ویتنام، با اشاره به اینکه مشکلات بانکی و حملونقل هزینه تجارت ایران و ویتنام را افزایش داده است، گفت: با بهرهگیری از سازوکارهای جایگزین، میتوان بر این موانع غلبه کرد.
همچنین در حاشیه برگزاری این همایش در هانوی، روسای اتاق مشترک ایران-ویتنام و شورای تجاری ویتنام-ایران، یادداشت تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
نشست کمیته حمایت از کسبوکار با حضور معاون رئیسجمهور
نشست کمیته حمایت از کسبوکار با حضور مجید انصاری، معاون حقوقی رئیسجمهور، نیز هفته گذشته در اتاق ایران برگزار شد. اعضای کمیته حمایت از کسبوکار با توجه به ابهامات ماده ۴۲ قانون مالیات ارزشافزوده، تصمیم گرفتند تا زمان دریافت پاسخ استفساریه مجلس، دوازده در هزار ارزش گمرکی به عنوان عوارض جدید تلقی نشود.
پنجمین نشست از سلسله نشست های استراتژی توسعه صنعتی، عنوان رویداد دیگری از رویدادهای هفته گذشته اتاق ایران بود که به همت مرکز پژوهشهای اتاق ایران و با حضور فرشاد مؤمنی اقتصاددان برگزار شد. مؤمنی، با تأکید بر ضرورت پرهیز از کارهای شتابزده و بیکیفیت، گفت: اتاق ایران باید از موضع منافع ملی اهمیت تدوین استراتژی توسعه صنعتی را به سیاستگذاران متذکر شود.
حسن ختام برنامههای اتاق ایران در هفته دوم آذرماه، حضور رئیس و جمعی از مسئولان اتاق ایران در مشهد مقدس بود. در جریان این سفر، نشست معاون اول قوه قضائیه با فعالان اقتصادی خراسان رضوی در اتاق مشهد برگزار شد.
منبع: اتاق ایران آنلاین