عضو هیات رئیسه اتاق مشترک ایران و افغانستان گفت: سهم ایران از سرمایهگذاری در افغانستان ناچیز است، در حالیکه ارزش سرمایهگذاری دیگر کشورها در افغانستان به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار میرسد.
عضو هیات رئیسه اتاق مشترک ایران و افغانستان با اشاره به سهم ناچیز ایران از سرمایهگذاری در افغانستان در مقایسه با دیگر رقبای ایران در این بازار، گفت: برای تقویت سطح سرمایهگذاری ایرانیان در افغانستان کنسرسیومی شکل گرفته که حوزه فعالیت آن به معدن مربوط میشود.
حسین محمدیان، عضو هیات رئیسه اتاق مشترک ایران و افغانستان از سرمایهگذاری شرکتهای ایرانی برای تشکیل یک کنسرسیوم خبر داد و خاطرنشان کرد: هدف از تشکیل این کنسرسیوم مشارکت تاجران ایرانی و افغانستانی در سرمایهگذاری بر معادن این کشور است.
این فعال اقتصادی در پاسخ به اینکه امنیت سرمایهگذاری در افغانستان تا چه میزان تأمین است، بیان کرد: امنیت سرمایهگذاری در چند سال گذشته در این کشور ارتقای قابل توجهی داشته و از سوی دیگر باید گفت امنیت امری نسبی است، ضمن اینکه در چند سال گذشته شاهد رشد سرمایهگذاری کشورهای مختلف در افغانستان هستیم. این کشورها هر چند به گونهای رفتار میکنند که ارتباط سیاسی پررنگی با حکومت افغانستان ندارند؛ اما سرمایهگذاریهای هنگفتی را در این کشور صرف و از فرصتهای بکر آن استفاده میکنند، تا جایی که میزان سرمایهگذاری خارجیها در افغانستان تاکنون به بیشتر از ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده و در همین حال سهم ایران از این میزان سرمایهگذاری بسیار ناچیز است. امروز شاهد حضور چینیها، ازبکها، ترکها و حتی شماری از سرمایهگذاران اروپایی در این سرزمین هستیم.
او در ادامه درباره کارکرد خط ریلی خواف -هرات در تجارت دو کشور گفت: این خط برای واردات کالا از افغانستان به ایران راهاندازی میشود و در صادرات کالا از ایران به افغانستان کارایی ندارد، چون صادرات کالا از ایران به افغانستان از مسیر ریلی توجیه اقتصادی ندارد و مسیرهای زمینی مقرون بهصرفهتر هستند.
وی افزود: هدف از ایجاد این خط راهآهن افزایش دسترسی به معادن افغانستان است، در هرات ذخایر قابل توجه سنگآهن وجود دارد در حالی که در افغانستان زیرساختهای لازم برای فرآوری این ماده معدنی مستقر نیست، این خط ریلی واسطه ورود ذخایر سنگآهن افغانستان به ایران است و البته فقط ذخایر سنگآهن نیستند ذخایر قابل توجه مس افغانستان هم از طریق این خط ریلی برای فرآوری به ایران وارد میشوند.
محمدیان اظهار کرد: این مواد پس از ورود به ایران فرآوری و مصرف میشود و یا میتواند به طور موقت وارد و با مشارکت تاجران افغانستانی دوباره صادر شود.
وی در ادامه از کارکرد این خط ریلی در اتصال ایران و چین گفت و توضیح داد: چینیها سرمایهگذاری هنگفتی را در جاده ابریشم انجام میدهند و در این راستا اتصال ریلی افغانستان به چین را در دستور کار دارند، خط ریلی خواف هرات میتواند در آینده به خط ریلی افغانستان چین متصل شود.
عضو هیات رئیسه اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان درباره آخرین وضعیت انعقاد موافقتنامه تجارت ترجیحی با افغانستان گفت: برای اجرایی شدن موافقتنامههای تجارت ترجیحی باید این نکته را در نظر داشته باشیم که تجارت امری دوطرفه است و برای اجرایی شدن این مدل از تجارت باید اقتصادی آزاد را پیش بگیریم،.
بر اساس اظهارات این فعال اقتصادی در برنامه ششم توسعه واردات شمار قابل توجهی از کالاها به کشور ممنوع شده بود و این موضوع با تجارت ترجیحی هیچ سنخیتی ندارد، خوشبختانه این ممنوعیتها در برنامه هفتم توسعه تمدید نشد. با این حال نسبت به موافقتنامه تجارت ترجیحی با افغانستان خیلی خوشبین نیستم چون افغانستان کشوری واردکننده است و عوارض وارداتی منبع درآمد چشمگیری برای دولت این کشور به شمار میآید، بنابراین حذف این عوارض در جریان تجارت ترجیحی به نفع طرف ایرانی و به ضرر طرف افغانستانی تمام میشود.
منبع: اتاق ایران آنلاین