غول تجاری اینترنتی برند آمازون با ایجاد هزاران شغل جدید به مقابله با بحرانی میرود که کرونا ایجاد کرده است. تنها در آمریکا ۱۰۰ هزار نیروی تازه استخدام میشوند تا به تقاضاهای فزاینده مصرفکنندگان آنلاین پاسخ داده شود.
پایگاه خبری دنیای برند، روزی نیست که خبر از بسته شدن رستورانها، ورزشگاهها یا لغو پروازها و برنامههای هنری نرسد؛ وضعیتی که میتواند به بیکاری میلیونها نفر و ورشکستگی صدها هزار شرکت کوچک و متوسط منجر شود. ولی گروهی از شرکتها در این میان حتی سود بیشتری میبرند و میتوانند کارکنان جدیدی را استخدام کنند، از جمله برند آمازون. زیرا با گسترش بیماری کرونا میزان سفارشهای آنلاینی بسیار بالا رفته و مشتریان ترجیح میدهند به جای خرید از سوپرمارکت یا مغازهها اقلام مورد نیاز خود را از طریق اینترنت سفارش دهند.
شرکت خدمات اینترنتی برند آمازون قصد دارد ۱۰۰ هزار نیروی نیمه وقت استخدام کند که عمدتا در بخش انبار و رساندن کالاها به دست مصرفکنندگان به کار گرفته خواهند شد. این شمار کارکنانی است که در ایالات متحده آمریکا به استخدام آمازون در خواهند آمد.
البته برند آمازون قصد دارد دستمزد کارکنان خود در اروپا، آمریکا و کاناد را افزایش دهد و برای این کار ۳۵۰ میلیون دلار هزینه کند. در حال حاضر دستمزد کارکنان این شرکت ساعتی ۱۵ دلار است. قرار است دستمزدها در آمریکا دو دلار و در اروپا دو یورو بالا رود.
برند آمازون در تارنمای اینترنتی خود اعلام کرده است که کارکنان هتلها، رستورانها و بخش خدمات گردشگری میتوانند به شکل موقت به استخدام این شرکت درآیند تا بازار از بحران کرونا عبور کند.
«کاری که از دست هر شرکتی بر نمیآید»
برند آمازون میگوید میخواهد کاری کند که از دست هر کس یا هر شرکتی ساخته نیست. این شرکت آگهی استخدام خود را به شکلی منتشر کرده که بیشتر به یک کمپین کمک رسانی شبیه است و نوشته “مادام که ویروس کرونا برقرار است با شبکهای از شرکا و انجمنها به یاری مردمی میشتابد که نیازمند کمک هستند، از جمله سالمندان و افراد کم بینا که این شرکت کالاهای مورد نیازشان را دم در خانه آنها می رساند”. برند آمازون هم چنین گفته است که در حال حاضر حجم بسیار بالایی از سفارش را دریافت میکند.
https://brandworld.news/1398/02/18/%d8%a8%d8%b1%d9%86%d8%af-amazon/
ولی این فقط برند آمازون نیست که بر تعداد مشتریانش افزوده شده است. در شرایط فعلی بازار پلاتفرمهای تجاری دیگری مانند برند اسلک (Slack)، شرکت خدمات ویدیویی برند زوم (Zoom)، یا پلاتفرم برند مایکروسافت (Teams-Plattform von Microsoft) نیز به شدت گسترش یافته است. شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی در شرایط فعلی با حجم بالایی از تقاضا و دادهها در جهان روبرو هستند، زیرا نه فقط بسیاری از شاغلان به دورکاری یا کار از خانه روی آوردهاند، بلکه بازار بازیهای اینترنتی و تماشای فیلمها در اینترنت نیز بسیار داغ است. به شکلی که شرکت ارائه فیلم یونیورسال پیکچرز (Universal Pictures) اعلام کرده است که فیلمهای جدیدش را همزمان با شروع زمانی که قرار بود در سینماها اکران شوند به شکل اینترنتی در دسترس قرار میدهد.
با این حال شمار شرکتهایی که در شرایط فعلی ضرر میکنند بسیار بیشتر از آنهایی است که سود میبرند. یک نمونه آن برند خودروسازی فولکس واگن است که روز سه شنبه ۱۷ مارس اعلام “وضعیت بحرانی” کرد. در هفته جاری برندهای خودروسازی فولکس واگن، بیامو و آئودی بیلان تجاری خود را اعلام خواهند کرد و پیشاپیش روشن است که این بیلان برایشان خوشحال کننده نیست. ویروس کرونا درست به قلب این صنایع زده است، زیرا نه فقط بخش مهمی از بازار این خودروها در چین است، بلکه بخشی از چرخه تولید آنها در آنجاست. در عین حال که تقاضا برای خودرو نه تنها در چین بلکه در اروپای غربی هم کاهش پیدا کرده است. این وضع شامل حال برندهای فیات، اوپل و فراری نیز میشود که چرخه تولید خود را یا بسیار محدود یا تا پایان مارس به کلی تعطیل کردهاند.
بیکاری و خسارتهای میلیاردی
عقبگرد تقاضا برای تولیدات برندهای خودروسازی مساوی است با بیکاری بخش بزرگی از کارکنان آنها و کاهش رشد اقتصادی کشوری مانند آلمان که این صنعت از ستونهای اصلی رشد اقتصادی آن است. اما بیماری کرونا بسیاری از صنایع، از جمله صنعت گردشگری را نیز در سراسر جهان به رکود مطلق کشانده است. برندهای بزرگی مانند TUI خسارات سنگینی میبینند و شرکتهای کوچکتر ورشکسته میشوند.
ویروس کرونا
برندهای هواپیمایی هم وضع بهتری ندارند. روز چهارشنبه، ۱۴ اسفند (چهارم مارس) برند هواپیمایی لوفتهانزا اعلام کرد که به دلیل افزایش هراس شهروندان از ویروس کرونا و برای جلوگیری از گسترش آن ۲۵ هواپیمای ویژه مسافتهای دور و ۱۲۵ هواپیمای ویژه مسافتهای متوسط و نزدیک را از کار انداخته است. قبل از لوفت هانزا برندهای زیرمجموعه لوفتهانزا، از جمله یورو وینگز، سوئیس ایرلاینز و اتریش ایرلاینز نیز به دلیل شیوع گسترده کرونا در کشورهای گوناگون از پروازهای خود به طور چشمگیری کاستند.
اتحادیه سراسری صنایع آلمان از احتمال رکود اقتصادی این کشور سخن گفته است. در بیانیه این اتحادیه آمده است که هرگاه شیوع بیماری در چین، ژاپن، کره جنوبی و ایتالیا در سه ماهه دوم سال جاری میلادی کنترل نشود، احتمال دارد نرخ رشد اقتصادی آلمان به نیم درصد و حتی کمتر کاهش یابد. این در حالی است که آلمان از لحاظ اقتصادی قوی است و امیدوار است بتواند این بحران را که بزرگترین بحران اقتصادی پس از بحران مالی ۲۰۰۸ به شمار میرود از سر بگذراند. وضع برای کشورهایی با اقتصاد ضعیف و درهم شکسته مانند ایران غیر قابل پیش بینی است.
یک نمونه دیگر لغو اجرای تئاتر، کنسرت و برنامههای فرهنگی است. وضع برای بسیاری فعالان حوزه موسیقی به شدت ناگوار است. سینماها تعطیلاند، مسابقات برگزار نمیشوند و انسانهای بسیاری نمیدانند خود و خانوادهشان از این بحران جان سالم به در میبرند یا خیر.