بر اساس گزارش جابویژن، ۶۰ درصد از فارغالتحصیلان دانشگاهی از انتخاب رشته خود پشیمان هستند. تحلیل این گزارش نشان میدهد که بازار کار و فرصتهای شغلی، مهمترین عامل نارضایتی فارغالتحصیلان است و نه کیفیت دانشگاهها یا رشتههای تحصیلی.
به گزارش دنیای برند، انتخاب رشته دانشگاهی شاید مهمترین گام در تعیین مسیر شغلی هر فرد است، اما متاسفانه این انتخاب در سنین پایین و بدون دسترسی به دادههای درست اتفاق میافتد. در نبود دسترسی به دادههای درست دانشآموزانی که در آستانه انتخاب مسیر تحصیلی هستند ناچارند یا به تجارب محدود عدهای از دوستان و آشنایان اکتفا کنند و یا بر اساس رشتههای قبولی رتبههای مشابه در سالهای گذشته انتخاب تحصیلی کنند. ناعادلانهتر اینکه کیفیت شبکه دوستان و آشنایان افراد برابر نیست و این باعث بازتولید نابرابریهای اجتماعی میگردد.
دانشگاهها نیز بدون وجود متر و معیاری در سنجش موفقیت آنها برای آمادهسازی فارغالتحصیلان برای بازار کار، به این مسئله اولویت کافی نمیدهند. به خصوص که اغلب بازخوردهایی که مسئولین دانشگاهها و موسسات آموزشی دریافت میکنند یا از جنس بازخوردهای دانشجویان در رابطه با مسائل رفاهی و کیفیت اساتید است و یا از جنس ملاکهای کمیای همچون تعداد مقالات منتشر شده یا تعداد پروژههای کارشناسی ارشد و دکترا انجام شده است. به نظر نمیرسد دانشگاهها دسترسی منظم و سیستماتیکی به آماری نظیر وضعیت اشتغال فارغالتحصیلان یا میزان رضایت آنها داشته باشند.
طبق گزارش جابویژن که بر اساس بررسی وضعیت شغلی ۵۰۰ هزار فارغالتحصیل و نظرسنجی از ۲۰ هزار نفر از آنها تهیه شده، ۶۰ درصد از فارغالتحصیلان از انتخاب تحصیلی خود ناراضیاند. طبق تحلیلهای این گزارش، این مشکلات مرتبط با بازار کار است که عامل اصلی نارضایتی فارغالتحصیلان است و نه مثلا وضعیت امکانات دانشگاهی یا اساتید. به طوریکه فارغالتحصیلانی که در بازار کار موفقتر هستند – شاغلند و درآمد بیشتری دارند – رضایت تحصیلی بیشتری نیز دارند. این موضوع نشاندهنده اهمیت بازار کار در رضایت بلندمدت تحصیلی است و دانشآموزانی که در حال انتخاب رشته هستند، باید حتماً بازار کار را برای دستیابی به رضایت بلندمدت در نظر بگیرند.
رتبهبندی رشتهها: بیشترین رضایت برای فارغالتحصیلان مهندسی صنایع، کامپیوتر/ فناوری اطلاعات، و مدیریت است.
جابویژن رشتههای گروه ریاضی و انسانی را بر اساس معیارهای متفاوتی از جمله رضایت فارغالتحصیلان و درآمد آنها رتبهبندی کرده است. در این رتبهبندی، بیشترین میزان رضایت فارغالتحصیلان متعلق است به رشتههای مهندسی صنایع، کامپیوتر/ فناوری اطلاعات، و مدیریت. این در حالیست که بر اساس آمار جابویژن بیشترین درآمد را فارغالتحصیلان رشتههای مهندسی مکانیک، کامپیوتر/ فناوری اطلاعات و مهندسی هوافضا کسب کردهاند.
تحلیلهای جابویژن نشان میدهد که رشتههای تحصیلی عمدتا در دو گروه «رشتههای با رضایت بالا و حقوق بالا» و «رشتههای با رضایت پایین و حقوق پایین» دستهبندی میشوند که این موضوع در تایید اهمیت بالای درآمد فارغالتحصیلان در رضایت از انتخاب تحصیلی است.
رتبهبندی دانشگاهها: بیشترین رضایت برای فارغالتحصیلان دانشگاه امیرکبیر است و دانشجویان شریف بیشترین حقوق را میگیرند.
در رتبهبندی جابویژن از دانشگاهها، بیشترین رضایت از دانشگاه را فارغالتحصیلان دانشگاه امیرکبیر و پس از آن دانشگاه شریف و تهران دارند؛ در حالیکه بیشترین حقوق را فارغالتحصیلان دانشگاه شریف و پس از آن امیرکبیر و علموصنعت دریافت میکنند. در این میان دانشگاه تهران وضعیت جالبی دارد. این دانشگاه از نظر رتبه قبولی در رشته ریاضی دومین دانشگاه و از نظر رتبههای قبولی در رشته انسانی رتبه اول است؛ ولی رتبه این دانشگاه از نظر میزان رضایت فارغالتحصیلان سه و از نظر درآمد فارغالتحصیلان چهار است و بهنظر میرسد دانشجویان دانشگاه تهران با رتبه کنکور بهتر، ناراضیترند و حقوق کمتری نیز دریافت میکنند.
گزارش را به صورت کامل از اینجا دانلود کنید
پایان