چهارشنبه , ۱۳ فروردین ۱۴۰۴
آخرین اخبار
Img2023022612023034 650x330 - گزارش ویژه اتاق ایران آنلاین | احوال صنعت در 1403 به روایت آمار رسمی

گزارش ویژه اتاق ایران آنلاین | احوال صنعت در ۱۴۰۳ به روایت آمار رسمی

گزارش‌های آماری بخش صنعت از افزایش تورم و ناپایداری رشد تولید در این بخش حکایت دارند. همچنین تأثیر ناترازی انرژی و قطع برق و گاز صنایع میزان تولید در بخش صنعت را به کمترین حد خود در تابستان ۱۴۰۳ رساند.

آمار و ارقام، به خوبی گویای حال نامساعد بخش صنعت در سال ۱۴۰۳ هستند. کمبود نقدینگی، نوسان نرخ ارز و مواد اولیه که منجر به تورم تولید در این بخش شد، در کنار ناترازی انرژی، تولید بخش صنعت را در شرایط ناپایداری قرار داد.

بر اساس اطلاعات مرکز آمار ایران، تورم سالانه تولید در بخش صنعت طی ۱۱ ماه سال ۱۴۰۳ روند نوسانی داشته و اگرچه از فروردین تا آبان ماه رو به کاهش بوده است اما از این ماه دوباره سیر صعودی خود را آغاز کرده و در بهمن‌ماه سال ۱۴۰۳ (آخرین گزارش مرکز آمار ایران در زمان تنظیم گزارش) به ۲۶.۶ درصد رسیده است.

از سوی دیگر، گزارش‌های فصلی مرکز آمار ایران از رشد تولید بخش صنعت در سال گذشته نشان می‌دهند، تولید صنعت از ۱.۷ درصد در سه‌ماهه اول سال ۱۴۰۳ به ۰.۷ درصد در سه‌ماهه دوم رسیده و دوباره از این نقطه به ۱.۷ درصد در سه‌ماهه سوم حرکت کرده است. این نمودار به خوبی اثر ناترازی انرژی و قطع برق و گاز صنایع را در فصل تابستان نشان می‌دهد.

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - گزارش ویژه اتاق ایران آنلاین | احوال صنعت در 1403 به روایت آمار رسمی

 بی‌جهت نبود که تولیدکنندگان بخش خصوصی بارها با ارائه گزارش‌های آماری از میزان خسارات ناشی از قطع برق و گاز صنایع، خواستار جبران این خسارت‌ها شدند. فقط در یک نمونه کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در گزارشی اعلام کرد که زیان روزانه قطعی برق در بخش صنعت به قیمت سال ۱۴۰۲ بیش از ۵۸۴۳ میلیارد تومان بوده و این رقم برای سال ۱۴۰۳ با احتساب تورم، حدود ۸ هزار میلیارد تومان برآورد شده است.

امیر کشانی، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان نیز در برآوردی دیگر اعلام کرد: بخش صنعت به ازای هر کیلووات قطعی برق، دو دلار زیان می‌کند.

با استناد به چنین گزارش‌هایی بود که علیرضا کلاهی صمدی، رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در دی‌ ماه سال گذشته هشدار داد: با تداوم وضع موجود و در صورتی که فکری برای قطع برق صنایع نشود، سونامی تعطیلی واحدهای تولیدی و افزایش بیکاری در راه است.

کار تا آنجا پیش رفت که رئیس اتاق ایران درباره پیامدهای قطع برق و گاز واحدهای تولیدی به رئیس‌جمهور نامه نوشت. صمد حسن‌زاده در این نامه، پیشنهادهای اتاق ایران برای حمایت از صنایع کوچک و متوسط در مواجهه با قطعی برق و گاز ارائه کرده بود که از آن جمله امهال بدهی‌های مالیاتی، بانکی، تأمین اجتماعی و … این واحدها بود.

اما معضل مهم دیگر بخش صنعت در سال گذشته، تأمین ارز مورد نیاز این واحدها بود. موضوعی که کمیسیون صنعت اتاق ایران آن را پیگیری کرد و در ماه‌های پایانی سال گذشته به دستاورد خوبی هم رسید.

در آخرین نشست این کمیسیون در سال ۱۴۰۳ که به طور مشترک با کمیسیون واردات و با حضور نمایندگان مرکز مبادله ارزی و وزارت صمت برگزار شد، مقرر شد میزان سهمیه ارز واحدهای تولیدی با وجود اینکه متوسط عملکرد صنعت ۵۶ درصد بوده (یعنی از برنامه تولیدی که سال ۱۴۰۲ به وزارتخانه داده شد تنها ۵۶ درصد محقق شده است) کاهش پیدا نکند.

به علاوه به گفته کلاهی صمدی، مقرر شد هر واحدی که به اندازه سهمیه قبلی خود تقاضای ارز بدهد این تقاضا به صورت خودکار و بدون رجوع به سازمان صنایع استانی یا اداره کل مربوطه تأیید شود. واحدهایی که عملکرد ۹۰ درصد به بالا داشته‌اند نیز به طور خودکار می‌توانند ۱۰ درصد افزایش سهمیه دریافت کنند و تنها بیش از این مقدار، نیاز به کارشناسی خواهد داشت.

منبع: اتاق ایران آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *