حوزه علم و دانشگاه امروز ۱۶ دی شاهد اخبار گوناگونی بود که این گزارش به اختصار به آنها پرداخته است.
به گزارش پایگاه خبری دنیای برند به نقل از ایسنا، اخبار جالب امروز سرویس علمی و دانشگاهی به اختصار در این گزارش آورده شدهاند.
دانشمندان ایرانی با طلا انتشار CO۲ را کم کردند
دانشمندان ایرانی دانشگاه کرنل(Cornell) طلا را از ضایعات الکترونیکی استخراج میکنند تا کربن دی اکسید(CO۲) را به مواد شیمیایی ارزشمند تبدیل کنند.
۷ فناوری هوش مصنوعی که از سال ۲۰۲۴ جا ماندند
در میان نامهای متفاوت از فناوریهای سال ۲۰۲۴، فناوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی نیز وجود دارند که درباره آنها صحبت شد، اما به مرحله عرضه و تولید انبوه نرسیدند.
حسگر خورشیدی ساخت ایران در ماهوارههای نور، چمران و هدهد/ساخت دستگاهی برای کشف تقلبات کنکور
یکی از شرکتهای دانشبنیان با توسعه حسگرهای خورشیدی مسیر خودکفایی کشور در این حوزه را همواره کرد و در حال حاضر از این ابزار در ماهوارههای نور ۱ و ۲، چمران، فجر، کوثر و هدهد استفاده شده است.
الگویی برای جذب اعضای هیأت علمی در دانشگاه فرهنگیان
جذب استادان دانشگاهی به عنوان یکی از مهمترین عوامل در رشد و توسعه علمی کشور، نیازمند برنامهریزی دقیق و نگاه جامع است. پژوهشی تازه تلاش کرده است با ارائه مدلی ویژه و با تمرکز بر دانشگاه فرهنگیان، معیارهای مؤثر در این فرآیند را شناسایی کند.
بورسیه تحصیلی دانشگاههای علوم پزشکی لغو شد/ نیازی به بورسیه دانشجویان نداریم
مشاور معاون آموزشی وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه بسیاری از دانشگاهها از سال گذشته بورسیه تحصیلی دانشجویان را لغو کردهاند، گفت: سالیانه بیش از ۱۱ هزار و ۴۰۰ دانشجو در سه رشته پر متقاضی شامل پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی فارغالتحصیل میشوند که دیگر نیازی به بورسیه نداریم.
تحصیل در برترین دانشگاههای جهان چقدر آب میخورد؟
تحصیل در برخی از دانشگاهها آرزوی اغلب دانشجویان جهان است؛ اما شاید جالب باشد که از هزینههای تحصیل در این دانشگاههای برتر هم آگاهی یابیم.
چاپگر سهبعدی؛ تحولی شگرف در تولیدات صنعتی
چاپگر سهبعدی بهعنوان یکی از مهمترین نوآوریهای قرن بیستویکم، توانسته انقلابی در تولیدات صنعتی ایجاد کند. این فناوری، با امکان ساخت قطعات پیچیده، کاهش زمان تولید و بهینهسازی هزینهها، جایگاه ویژهای در صنایع مختلف یافته است.
افزایش سن، برخی از سلولهای مغز را بیشتر از سایرین تغییر میدهد
نقشهبرداری دقیق از ۱.۲ میلیون سلول مغز نشان داده است که همه انواع سلولها به یک شکل پیر نمیشوند و برخی که در یک «نقطه ویژه» خاص یافت میشوند در برابر روند پیری حساستر هستند. این مطالعه، این راه را برای توسعه درمانهای جدید برای بیماریهای مغزی مرتبط با افزایش سن باز میکند.
رباتها اکنون میتوانند روی زمینهای گِلآلود و لغزنده راه بروند
رباتهای دانشگاه فناوری تالین(TalTech) دسته جدیدی از پاهای الهام گرفته از طبیعت را توسعه دادهاند که به طور قابلتوجهی تحرک ربات را در زمینهای چالشبرانگیز مانند گل و برف افزایش میدهد.
درهای نمایشگاه CES ۲۰۲۵ به روی اصحاب رسانه باز شد
نمایشگاه فناوری ۲۰۲۵ CES از امروز(یکشنبه) در لاس وگاس آمریکا برای اصحاب رسانه آغاز به کار میکند. علاقهمندان از سراسر دنیا مشتاقانه منتظرند فناوریهای جدید و شگفت انگیزی را که هر ساله در این نمایشگاه رونمایی میشوند، به نظاره بنشینند.
واکیتاکی جدید شیائومی، بُرد ارتباطی ۵۰۰۰ کیلومتری دارد!
شیائومی از یک واکیتاکی ورزشی جدید رونمایی کرده است که در حال حاضر برای پیشفروش در چین در دسترس است و دارای برخی ویژگیهای قابل توجه است.
استقرار یک شرکت تجهیزات ساز ایرانی در مرکز فناوری ترکیه
فناوران یکی از شرکتهای دانشبنیان، ساخت دستگاه رفرکتومتر برای سنجش مواد محلول در مایعات و دستگاه سنجش و اندازهگیری جریان مایعات مورد نیاز صنایع را با مزیت رقابتی کیفیت بالا و قیمت پایین در دستور کار خود قرار داده و موفق به ثبت این شرکت در مرکز علم و فناوری ترکیه شدهاند.
محتوای آموزشی مخالف فرزندآوری در دانشگاهها حذف شود
وزیر علوم خواستار گسترش و تقویت رشتههای تحصیلی در همه دانشگاههای کشور متناسب با جایگاه و نقش خانواده و زن بر اساس فرهنگ اسلامی ـ ایرانی شد و گفت: باید رشتههایی مانند مدیریت خانه و خانواده تقویت و محتوای آموزشی مخالف فرزندآوری حذف شود.
۸۰ درصد ثبتنامکنندگان اعتکاف، دانشجویان دختر هستند
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران ضمن اعلام جزئیات مراسم اعتکاف دانشجویی واحدهای این دانشگاه، از استقبال ۸۰ درصدی دانشجویان دختر در ثبتنام خبر داد.
نمایشگرهای نسل بعدی فناوری «OLED»
به نظر می رسد که شرکت «سامسونگ دیسپلی» قرار است نمایشگاه CES ۲۰۲۵ را با نوآوریهای نسل بعدی فناوری «OLED» روشن کند.
همکاری دوجانبه برای ارتقای توانمندیهای شناختی نیروی انسانی
با هدف افزایش کارایی و بهرهوری نیروی انسانی، ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی و سازمان صنایع هوایی برنامهای را در جهت ارتقای توانمندیهای شناختی نیروی انسانی اجرایی میکنند.
چین ۵ موتور موشک را در یک روز آزمایش کرد
چین در راستای تقویت برنامه فضایی خود موفق شد در یک روز پنج موتور موشک را آزمایش کند.
امکان آموزش مجازی برای دانشجویان باردار یا دارای فرزند زیر سه سال/ راهاندازی ۱۵ رشته ویژه بانوان
معاون آموزشی وزیر علوم از موافقت با تقاضای مرخصی برای دانشجویان مادر دارای فرزند زیر ۲ سال حداکثر تا ۴ نیمسال بدون احتساب در سنوات خبر داد و گفت: ایجاد فرصت آموزش مجازی برای دانشجویان مادر باردار و یا دارای فرزند زیر سه سال به دانشگاهها ابلاغ شده است.
نقش ستادهای توسعه فناوری در حل چالشهای پیوند صنایع و جامعه
رئیس مرکز راهبری ستادهای توسعه اقتصاد دانشبنیان اعلام کرد: ستادهای معاونت علمی ریاستجمهوری باید با ظرفیتسازی و توجه به بستر حل چالشهای صنایع و جامعه راهکار ارائه دهند.
غیبت شرکتهای بزرگ چینی در نمایشگاه CES ۲۰۲۵
در حالی که شرکتهای چینی بیش از یک چهارم غرفهداران ثبتشده در نمایشگاه CES ۲۰۲۵ را تشکیل میدهند، بسیاری از غولهای فناوری این کشور غایب هستند.
محققان در جستوجوی منشأ گرمای آتشفشان دماوند
نتایج اولیه بررسیهای محققان دانشگاه تهران نشان میدهد که پوسته میانی و زیرین در زیر آتشفشان دماوند دارای دمای بالایی است که در چنین دمایی پوسته میتواند از حالت جامد به مذاب تبدیل شود و منشأ دمای این بخش در دستور تحقیقات این تیم قرار دارد.
آغاز ثبتنام دستیاری از فردا/ انتشار دفترچه راهنمای ثبت نام
همزمان با آغاز ثبت نام در پنجاه و دومین دوره آزمون دستیاری پزشکی از فردا دوشنبه ۱۷ دی ماه ۱۴۰۳، دفترچه راهنمای این آزمون بر روی سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی قرار گرفت.
دانشگاه امیرکبیر در توسعه همکاریهای علمی و بینالمللی پیشرو شد
دانشگاه صنعتی امیرکبیر به دلیل ارتباط مؤثر با دانشگاههای بینالمللی جزء دانشگاههای پیشرو در تعمیق بخشیدن به فعالیتهای آموزشی و پژوهشی قرار گرفت.
حرکات خارقالعاده ربات انساننمای چینی در یک ویدئوی جدید
ربات انساننمای چین میتواند با احتیاط روی زمین بنشیند و دراز بکشد و خود را از حالت دراز کشیده به حالت ایستاده برگرداند.
برنامه واحدهای دانشگاه آزاد استان تهران برای اعتکاف ۱۴۰۳
اعتکاف دانشجویی ویژه دانشگاهیان دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای شهر قدس، ملارد، صفادشت و اندیشه در دیماه ۱۴۰۳ برگزار میشود.
توسعه تولید بذور هیبریدی و شهرکهای گلخانهای در دستور کار معاونت علمی ریاستجمهوری
مدیر برنامه ملی توسعه شهرکهای گلخانهای معاونت علمی ریاستجمهوری از اجرای برنامه ملی توسعه تولید بذور هیبریدی و ایجاد شهرکهای گلخانهای تولید بذر خبر داد.
پیشبینیهای جدیدی درباره ساختار پیچیده «تتراکوارکها»
پژوهشگران چینی و آلمانی با بررسی «تتراکوارکها»، نکات عمیقتری را درباره ساختار و رفتار پیچیده آنها پیشبینی کردهاند.
عمر میدان مغناطیسی ماه بیشتر شد!
سنگهای قمری بازیابی شده توسط ماموریت «چانگای-۵» چین نشان میدهند که میدان مغناطیسی ماه بسیار بیشتر از آنچه دانشمندان قبلاً تصور میکردند، دوام آورده و دیدگاههای جدیدی در مورد تکامل سیارهای و قابلیت سکونت ارائه میدهد.
مدل محاسباتی دانشگاه «امآیتی» برای پیشبینی دقیق ساختار آنتیبادی
مدل محاسباتی جدید دانشگاه «امآیتی» میتواند با دقت بیشتری به پیشبینی ساختار آنتیبادی بپردازد و به پژوهشگران کمک کند تا بتوانند داروهای مبتنی بر آنتیبادی را برای انواع بیماریهای عفونی ارائه دهند.
ناسا سهشنبه از برنامههای آوردن نمونه از مریخ سخن میگوید
برنامه آوردن نمونههایی از خاک و سنگ مریخ در حال حاضر با هزینههای زیادی بالغ بر ۱۱ میلیارد دلار و یک جدول زمانی که میتواند به سال ۲۰۴۰ برسد، مواجه است.
همکاری ۸ همتی برای استفاده از الکتروموتورها در کولرهای آبی
با انعقاد تفاهمنامه دو جانبه به منظور تعویض موتورهای کولرهای آبی با موتورهای فوق کممصرف با راندمان بالا، ۸ همت تسهیلات با همکاری مشترک صندوق نوآوری و شکوفایی و ساتبا اعطا میشود.
نحوه تعیین اعتبارات دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری ابلاغ شد
معاون اول رئیس جمهور، آییننامه اجرایی نحوه تعیین اعتبارات دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری را که در ۲۵ آذرماه ۱۴۰۳ به تصویب هیئت وزیران رسیده است، برای اجرا ابلاغ کرد.
امکان انتقال دانشجویان ایرانی دانشگاههای سوریه و لبنان فراهم شد
امکان انتقال دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در دانشگاههای کشور سوریه و لبنان به دانشگاههای داخل کشور فراهم شد.
مهلت تکمیل ثبتنام در سی و دومین جشنواره دانشجوی نمونه تا ۱۹ دی ماه تمدید شد
مهلت تکمیل ثبتنام و شرکت در سی و دومین جشنواره دانشجوی نمونه سال ۱۴۰۳ تا ۱۹ دی ماه ۱۴۰۳ تمدید شد.
ایجاد کارگروه مشترک میان ستاد علوم شناختی و وزارت نیرو برای توسعه همکاریهای علمی
به منظور ارائه راهکارهای علمی- تحقیقاتی برای ارتقای توانمندیها و سرمایه شناختی نیروی انسانی در محیط سازمانی و افزایش سطح آگاهی و دانش افراد جهت استفاده بهینه از انرژی، ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی و وزارت نیرو کارگروه مشترک مطالعاتی و پژوهشی تشکیل میدهند.
پایان