«سازمان تحقیقات فضایی هند» قصد دارد با پرتاب ماموریت «مانگالیان ۲» به مریخ، برای دومین بار به سیاره سرخ پرواز کند.
به گزارش پایگاه خبری دنیای برند به نقل از ایسنا، هند در حال آماده شدن برای پرتاب یک خانواده از رباتها به مریخ در اواخر سال ۲۰۲۴ است که علمی-تخیلی به نظر میرسند.
به نقل از اسپیس، مأموریت «مدارگرد مریخ ۲»(MOM-2) یا «مانگالیان ۲»(Mangalyaan-2) قرار است شامل یک مریخنورد و یک بالگرد باشد که به مریخنورد «استقامت»(Perseverance) و بالگرد «نبوغ»(Ingenuity) ناسا شباهت دارند.
مقامات «سازمان تحقیقات فضایی هند»(ISRO) گفتند که یک چتر نجات مافوق صوت و یک هواگرد «اسکایکرین»(sky crane) که مریخنورد را روی سطح مریخ فرود میآورد نیز بخشی از ماموریت مانگالیان ۲ خواهند بود.
ناسا در سال ۲۰۱۲ با مریخنورد «کنجکاوی»(Curiosity) خود در استفاده از اسکایکرین پیشگام شد و در سال ۲۰۲۱ دوباره از آن برای فرود آوردن استقامت استفاده کرد. بالگرد نبوغ در طول سفر به مریخ، به زیر شکم استقامت متصل شد و بعدا برای مأموریت تاریخساز خود روی سطح سیاره سرخ نشست.
هدف هند، دستیابی به نقاط عطف مشابه است و در صورت موفقیت، پس از آمریکا و چین به سومین کشوری تبدیل خواهد شد که یک فضاپیما را روی مریخ فرود میآورد. گزارشهای رسانهای اواخر سال گذشته نشان میدهند که ماموریت مانگالیان ۲ حداقل چهار نوع تجهیزات علمی خواهد داشت. این تجهیزات برای مطالعه تاریخ اولیه مریخ، تحلیل جو آن و جستوجوی یک حلقه گرد و غبار فرضی در اطراف سیاره طراحی شدهاند که احتمالا توسط دو قمر آن موسوم به «فوبوس»(Phobos) و «دیموس»(Deimos) ایجاد شده است.
گزارش رسانههای محلی حاکی از آن است که شاید مانگالیان ۲ در اواخر سال جاری پرتاب شود. با توجه به اینکه تعدادی از مولفههای کلیدی از جمله بالگرد، هواگرد و چتر نجات هنوز در مرحله ساخت هستند، این جدول زمانی کمی جاهطلبانه به نظر میرسد. سازمان تحقیقات فضایی هند تاکنون هیچ اطلاعیه رسمی را درباره این ماموریت منتشر نکرده است.
اولین ماموریت هند به مریخ موسوم به «مدارگرد مریخ»(MOM) یا مانگالیان، یک مدارگرد بود که در طول ۱۸ ماه جمعآوری شد، در سال ۲۰۱۳ پرتاب شد و در سپتامبر ۲۰۱۴ به مریخ رسید.
بیشتر بخوانید:
هند به عنوان نخستین کشور آسیایی به مریخ رسید!
موفقیت مانگالیان، هند را پس از آمریکا، آژانس فضایی اروپا و اتحاد جماهیر شوروی به چهارمین کشوری تبدیل کرد که یک مدارگرد را به مریخ فرستاده است. تفاوت اینجا بود که هند این کار را در اولین تلاش خود و با بودجه محدود ۷۴ میلیون دلاری انجام داد. در مقایسه، هزینه جدیدترین مدارگرد مریخی ناسا موسوم به «ماون»(MAVEN) حدود ۶۷۰ میلیون دلار است.
پس از آن موفقیت و برای جشن گرفتن اولین ورود این کشور به فضای میانسیارهای، «بانک ذخایر هند»(RBI) در سال ۲۰۱۶ یک تصویر را از مانگالیان در پشت پرارزشترین اسکناس کشور به ارزش ۲۰۰۰ روپیه(حدود ۲۴ دلار) درج کرد. لازم به ذکر است که در ماه مه گذشته، بانک ذخایر هند تصمیم گرفت آن اسکناس را از گردش خارج کند. این اقدام در راستای تلاش برای کاهش پول سیاه صورت گرفت.
همچنین، مانگالیان الهامبخش آثار متعددی در سینمای هند بود؛ از جمله فیلم محبوب «ماموریت مانگال»(Mission Mangal) در سال ۲۰۱۹ که یک برداشت تخیلی از زندگی دانشمندان این پروژه است.
سازمان تحقیقات فضایی هند، ماموریت مانگالیان را طوری طراحی کرد که تنها ۶ تا ۱۰ ماه دوام بیاورد اما مدارگرد بسیار فراتر از این انتظارات بود و نزدیک به هشت سال کار کرد تا این که ارتباط سازمان با آن در آوریل ۲۰۲۲ قطع شد.
بیشتر بخوانید:
ارتباط هند با مدارگرد مریخ قطع شد
پایان