63240358 660x330 - نقش سازنده علم در سایه «صلح و همزیستی» است نه جنگ‌ و تخریب !

نقش سازنده علم در سایه «صلح و همزیستی» است نه جنگ‌ و تخریب !

رئیس انجمن ترویج علم با بیان اینکه علم نه تنها ابزار پیشرفت، بلکه پلی برای صلح و همزیستی مسالمت آمیز است، گفت: علم و فناوری زمانی می‌توانند نقش سازنده‌ای ایفا کنند که در خدمت انسانیت، صلح و همزیستی قرار گیرند نه برای جنگ و تخریب.

به گزارش پایگاه خبری دنیای برند به نقل از ایسنا، دکتر اکرم قدیمی امروز در مراسم افتتاحیه سیزدهمین رویداد هفته ترویج علم که در آستانه روز جهانی ترویج علم در خدمت صلح و توسعه برگزار شد، گفت: روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه، فرصتی است تا یادآوری کنیم همانطور که بنابر گفته یونسکو، علم یک حق بشری است، صلح نیز حق تک تک افراد بدون هیچ گونه تبعیضی است. 

وی ادامه داد: روز جهانی علم برای صلح و توسعه را با هدف ایجاد ارتباط تنگاتنگ میان علم و اقشار مختلف جامعه برای رسیدن به اهدافی همچون بهره‌مندی آحاد جامعه از ثمرات علم، فناوری و نوآوری، معرفی پیشکسوتان و شخصیت‌های علمی برجسته، ایجاد زمینه مناسب برای آشنایی دانش آموزان با مهارت‌ها و مشاغل علمی، ایجاد بستر و فضای مناسب گفتمان پیرامون تأثیر علم و فناوری بر زندگی مردم از سال ۲۰۰۱ توسط یونسکو نامگذاری شده است.

قدیمی خاطر نشان کرد: این در حالی است که در همان سال جمعی از دغدغه‌مندان و دوستداران توسعه علمی ایران انجمن ترویج علم را بنا نهادند. از سال ۱۳۹۱ انجمن با همکاری برخی از نهادهای علمی و فرهنگی در سطح ملی و بین‌المللی این مناسبت را پاس داشته و ضمن بزرگداشت این روز جهانی در راستای ارتباط علم و جامعه، «هفته ترویج علم» را برگزار می‌کند. 

رئیس انجمن ترویج علم با بیان اینکه در این مراسم گرد هم آمده‌ایم تا اهمیت علم و فناوری برای حفظ کرامت انسانی بیش از همیشه مشهود باشد، تاکید کرد: فناوری علمی همانند شمشیری دو لبه است؛ می‌تواند کیفیت زندگی را بهبود بخشد، اما اگر به درستی به کار گرفته نشود، می‌تواند به تباهی آن منجر شود. علم و فناوری زمانی می‌توانند نقش سازنده‌ای ایفا کنند که در خدمت انسانیت، صلح و همزیستی قرار گیرند نه برای جنگ و تخریب.

قدیمی خاطر نشان کرد: امروز اینجا گرد هم آمده‌ایم تا هدفی بزرگ را جشن بگیریم؛ پیوند عمیق‌تر علم با زندگی روزمره و ترویج آن به عنوان ابزاری برای صلح و توسعه پایدار. این مراسم فرصتی است تا یادآوری کنیم که علم نه تنها ابزار پیشرفت، بلکه پلی برای صلح و همزیستی مسالمت‌آمیز است. «هفته ترویج علم» فرصتی برای تاکید بر این موضوع است که صلح درونی و صلح اجتماعی به هم پیوسته‌اند و از طریق علم می‌توان بستر همدلی و همکاری جهانی را فراهم کرد. 

وی علم را زبان مشترک بشریت دانست و یادآور شد: این زبان فراتر از مرزها و فرهنگ‌ها ما را به هم نزدیک می‌کند. در دنیای امروز چالش‌های بسیاری وجود دارد که نیاز به همکاری و همدلی علمی دارد. تغییرات اقلیمی، بیماری‌های همه‌گیر، فقر و نابرابری‌های اجتماعی همگی مسائلی هستند که تنها با تلاش‌های مشترک علمی قابل حل هستند. علم به ما نشان می‌دهد که چگونه می‌توانیم با یکدیگر همکاری کنیم و به سوی آینده‌ای بهتر حرکت کنیم.

وی اضافه کرد : در تاریخ بشر علم همواره در خدمت پیشرفت و توسعه بوده است؛ از اختراعات بزرگ گرفته تا کشفیات علمی همگی به ما کمک کرده‌اند تا زندگی بهتری داشته باشیم. اما این پیشرفت‌ها بدون توجه به اصول اخلاقی و انسانی نمی‌توانند پایدار باشند. علم باید در خدمت صلح و توسعه باشد، نه در خدمت جنگ و جدل. ما باید به یاد داشته باشیم که علم باید به جای ایجاد تنش، زمینه‌ساز همکاری و همدلی باشد.

رئیس انجمن ترویج علم اظهار کرد: در این راستا نقش آموزش و پرورش در ترویج علم و تفکر انتقادی بسیار حیاتی است. ما باید نسل جدیدی از دانشمندان، محققان و شهروندان آگاه را تربیت کنیم که ارزش‌های انسانی اخلاقی و اجتماعی را در کنار علم و دانش بیاموزند، به این ترتیب می‌توانیم آینده‌ای بسازیم که در آن علم به عنوان ابزاری برای صلح و توسعه پایدار شناخته شود.

وی تاکید کرد: در کنار آموزش ما نیاز داریم که به ترویج علم در جامعه بپردازیم، علم باید در دسترس همه باشد و نه فقط گروهی خاص. این دسترسی به علم نه تنها باعث افزایش آگاهی عمومی می‌شود، بلکه به مردم این امکان را می‌دهد که در فرایند تصمیم‌گیری‌ها مشارکت داشته باشند. در این صورت علم می‌تواند به عنوان ابزاری برای توانمندسازی جوامع عمل کند و به آنها کمک کند تا به سوی توسعه پایدار حرکت کنند.

قدیمی خاطر نشان کرد: همچنین باید به اهمیت همکاری‌های بین‌المللی در زمینه علم و فناوری توجه کنیم. در دنیای کنونی هیچ کشوری نمی‌تواند به تنهایی با چالش‌های جهانی مواجه شود. ما باید در عرصه‌های مختلف از جمله بهداشت، محیط زیست و فناوری همکاری کنیم و تجربیات یکدیگر را به اشتراک بگذاریم. این همکاری‌ها می‌تواند به ما کمک کند تا راه حل‌های مؤثری را برای چالش‌های جهانی پیدا کنیم و به صلح و توسعه پایدار دست یابیم.

به گفته وی، بزرگداشت روز جهانی «علم در خدمت صلح و توسعه» می‌تواند دریچه و منظری مشترک برای نگاه به جهان ایجاد کند؛ دریچه و منظری که در آن به جای یافتن اختلاف‌ها تلاش برای یافتن اشتراک‌ها باشد. به موضوع علم در خدمت صلح و توسعه باید به گونه‌ای جدید نگریست و تلاش کرد اخلاق در علم به بخش جدایی‌ناپذیر زندگی بشر تبدیل شود. 

وی افزود: در این هفته با همکاری برخی انجمن‌ها و سازمان‌های دیگر برنامه‌های متعددی برگزار می‌شد. آسمان‌نمای گنبد مینا میزبان نمایشگاه و مراسم افتتاحیه هفته ترویج علم انجمن شد.

پایان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *