مرکز پژوهشهای اتاق ایران در گزارش بررسی حواشی و رخدادهای انتخابات آمریکا، به نقش انتخابات امریکا و سیاست این کشور در قبال ایران و سناریوهای محتمل نیز پرداخته است.
مرکز پژوهشهای اتاق ایران گزارش «انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده آمریکا؛ نظرسنجیها، پیشبینی و پیامدها برای ایران» را منتشر کرد.
انتخابات آمریکا از یک ساختار منحصربهفرد پیروی میکند که هم شامل مشارکت مستقیم عمومی و هم یک سیستم کالج انتخاباتی است که در نهایت ریاستجمهوری را تعیین میکند. ایالتهای کلیدی که اغلب به آنها «ایالتهای نوسانی» گفته میشود، به دلیل غیرقابلپیشبینی بودن تاریخی نتایج آنها در الگوهای رأیگیری، نقش تعیینکنندهای دارند.
اقتصاد، سقطجنین و مهاجرت به ترتیب موضوعات کلیدی هستند که تصمیمات رأیدهندگان را در انتخابات ۲۰۲۴ ایالات متحده تعیین میکنند. ۷۹ درصد از حامیان ترامپ بر این باورند که اقتصاد در مسیر اشتباهی قرار دارد. این احساس میتواند به قیمت شکست در انتخابات برای هریس تمام شود چرا که برخی از ناظران و تحلیلگران معتقد هستند که انتخابات ۲۰۲۴ یک رفراندوم برای دولت بایدن – هریس خواهد بود.
تمرکز هریس بر حقوق سقطجنین میتواند یک استراتژی برنده باشد. پیامهای او در میان آمریکاییهای طرفدار انتخاب، بهویژه زنان که در ماههای اخیر توجه بیشتری به این کمپین داشتهاند، طنینانداز شده است.
زنان تقریباً با یک فاصله ۱۵ درصدی نسبت به مردان، هریس را به ترامپ ترجیح میدهند. موضوع سقط جنین نهتنها به یک اولویت سیاسی بلکه به موضوعی هویتی برای بسیاری از رأیدهندگان تبدیل میشود. از نگاه تحلیلگران، موضوع سقطجنین میتواند به دلیل نزدیک بودن رقابت، تأثیر مهمی در انتخابات داشته باشد.
اکثریت رأیدهندگان در هر دو طرف شکاف سیاسی، خواهان یک رویکرد سفت و سختتر برای مهاجرت هستند. در میان حامیان ترامپ، حمایت از سیاستهای سختگیرانهتر از ۷۹ درصد به ۸۷ درصد افزایش یافته است.
رأیدهندگان در موضوع مهاجرت به ترامپ بیشتر از هریس اعتماد دارند. هریس با هدف افزایش حمایت رأیدهندگانی که به دنبال سرکوب مهاجران هستند، موضع محافظهکارانهتری در مورد مهاجرت اتخاذ کرده است.
طبق مدل پیشبینی مجله اکونومیست، دونالد ترامپ در حال حاضر با اندکی اختلاف از کامالا هریس پیشی گرفته است. کارولینای شمالی و وضعیت آرای زودهنگام در این ایالت کلیدی، زنگ خطری جدی برای هریس است. برخی معتقدند که طوفان هلن میتواند مشارکت رایدهندگان را تا بیش از ۲۰ هزار رأی کاهش دهد و به طور بالقوه بر نتیجه انتخابات در این ایالت، تأثیر بگذارد.
کمپین ترامپ به طور فعال از فناوریهای جدید برای ارتباط مستقیم با رأیدهندگان استفاده میکند. آنها از پیامهای متنی شخصیسازی شده برای تشویق هواداران به رأی دادن زودهنگام استفاده میکنند. هدف این کمپین از ارتباط مستقیم با افراد، دور زدن کانالهای رسانه سنتی و ارائه پیام به شیوهای شخصی و تاثیرگذار است.
لفاظیهای ترامپ و نقش حامیانش در ترویج تئوریهای توطئه مرتبط با انتخابات منجر به ایجاد فرهنگ عمیق تئوریهای توطئه و بیاعتمادی به روند انتخابات در آمریکا شده است. این جو بیاعتمادی و اطلاعات نادرست میتواند چالش مهمی برای مبارزات انتخاباتی ترامپ ایجاد کند.
ترامپ در میان رأیدهندگان روستایی و مسنتر موضع قوی دارد، درحالیکه هریس در بین رأیدهندگان شهری و جوان پیشتاز است.
مدلهای پیشبینی انتخابات یک رقابت نزدیک را برجسته میکنند و اهمیت ایالات نوسانی را متذکر میشوند. مدلهایی مانند FiveThirtyEight و ۲۷۰ToWin از نقاط داده مختلفی برای پیش بینی نتایج انتخابات استفاده میکنند و هر دوی آنها به یک رقابت فشرده اشاره میکنند که در آن نتیجه به طور بالقوه به چند ایالت نوسانی بهویژه پنسیلوانیا، ویسکانسین، و جورجیا بستگی دارد.
محتملترین سناریوها برای انتخابات ۲۰۲۴ شامل پیروزیهای با حاشیه اندک برتری، با تغییرات جزئی در چند ایالت کلیدی است. مدلهای پیسبینی، عدم قطعیت در مشارکت رأیدهندگان، تحولات اقتصادی، و تغییرات اواخر مبارزات انتخاباتی را برجسته میکنند. اگر امروز انتخابات برگزار شود، ترامپ دارای یک برتری جزئی اما نامشخص در آرای کالج الکترال است.
در بخشی از این گزارش نقش انتخابات امریکا و سیاست این کشور در قبال ایران بررسی شده است: موضع دولت بعدی آمریکا در قبال تحریمهای ایران میتواند از کاهش محتاطانه در دوران هریس تا اعمال مجدد تحریمهای شدیدتر در دوره ترامپ باشد. تغییر در سیاست تجاری ایالات متحده میتواند بر دسترسی ایران به بازارهای بین المللی و توانایی این کشور برای صادرات کالا تأثیر بگذارد.
اگر دولت بعدی ایالات متحده به سمت مهار و بازدارندگی ایران متمایل شود، تنشها ممکن است تشدید شود و احتمالاً بیثباتی منطقهای را تشدید کند و شانس حلوفصل دیپلماتیک در جبهه هستهای را کاهش دهد.
پیروزی بالقوه برای کامالا هریس احتمالاً نشاندهنده ادامه رویکرد کلی دولت بایدن در قبال ایران است که شامل تلاشهایی برای تعامل مجدد دیپلماتیک و گشایش مشروط برای بازبینی مجدد جنبههای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) است.
با پیروزی هریس درحالیکه لغو کامل تحریمها در کوتاهمدت بعید است، کاهش تدریجی آنها متمرکز بر بخشهای خاص، مانند کمکهای بشردوستانه یا واردات و صادرات مرتبط با انرژی محتمل و در دسترس است. روابط ایران و آمریکا بدون توجه به نتیجه انتخابات احتمالاً پیچیده باقی خواهد ماند. چالشهای پایدار در روابط دیپلماتیک نشان میدهد که ایران باید به دنبال یک استراتژی اقتصادی چند وجهی باشد.
متن کامل گزارش «انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده آمریکا نظرسنجیها؛ پیشبینی و پیامدها برای ایران» را از اینجا بخوانید.
منبع: اتاق ایران آنلاین