چهارشنبه , ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴
آخرین اخبار
Img20250408204016884 650x330 - ناترازی در حوزه تسهیلات سرمایه در گردش از چالش‌های اصلی در حوزه سرمایه‌گذاری

ناترازی در حوزه تسهیلات سرمایه در گردش از چالش‌های اصلی در حوزه سرمایه‌گذاری

معاون مجامع و شوراهای اتاق بجنورد در یادداشتی با اشاره به اینکه ناترازی در حوزه تسهیلات سرمایه در گردش، از چالش‌های اصلی حوزه سرمایه‌گذاری در استان خراسان شمالی است، بر لزوم حل این چالش برای کمک به بنگاه ها تاکید کرد.

استان خراسان شمالی به دلیل نداشتن زیرساخت‌های عمومی، وضعیت فضای کسب‌وکار در رتبه‌های پایینی قرار گرفته است؛ بر اساس اعلام مرکز راه‌های افزایش بهره‌وری، سرمایه‌گذاری در نوآوری و فناوری است.

کسب‌وکارهایی در سال آینده و سال‌های پیش رو موفق خواهند بود که توجه به فناوری‌های روز دنیا بخشی از استراتژی‌های تولید و فروش آنها باشد.

عامل دیگری که سال‌هاست سایه‌اش بر محیط کسب‌وکار سنگینی می‌کند و در تحلیل‌های بنگاه باید دیده شود تحریم است؛ حوزه‌های غیرتحریمی قطعاً نسبت به حوزه‌های تحریمی بازار بهتری دارند و می‌توانند سرمایه‌های بیشتری را به خود جذب کنند.

اما در کنار چالش‌های عدیده موجود، تنوع اقلیمی و تولیدی کشور، بازار بزرگ و نرخ بالای شهرنشینی مزایای قابل‌استفاده‌ای هستند که همچنان برای کسب‌وکارها قابل بهره‌برداری‌اند.

کسب‌وکارهایی که در زمینه تولیدات صادرات‌گرا فعال هستند، باید هم‌سویی با روندها و الزامات جهانی را بخشی از استراتژی جامع خود قرار دهند و در زمینه تحریم‌های خارجی، استانداردها و سایر الزامات جهانی اطلاعات به‌روزی داشته باشند.

فقدان اطلاعات بازار یکی از چالش‌هایی است که بنگاه‌ها به‌طور روزمره با آن دست به گریبان‌اند و باید بر آن غلبه کنند. علاوه بر این، باوجود آنکه بنگاه‌های تولیدی در خلال چالش‌های مختلفی مانند تأمین سرمایه در گردش، تأمین مواد اولیه و سایر مسائل ممکن است از توجه به برندسازی غافل شوند.

برندسازی به‌عنوان یک دارایی استراتژیک باید در راستای افزایش رقابت‌پذیری بنگاه جایگاه ویژه‌ای داشته باشد و در جایگاه‌یابی کسب‌وکار در برابر رقبا نقش کلیدی ایفا کند.

بر اساس نظریه عمومی کارآفرینی شین، شاخص ملی محیط کسب‌وکار ایران در پاییز ۱۴۰۳، عدد ۶.۱۵ (عدد ۱۰ بدترین ارزیابی است) به‌دست آمده‌است که به مناسبتر از وضعیت این شاخص در ارزیابی فصل گذشته (تابستان ۱۴۰۳ با میانگین ۶.۲۱) است.

بر اساس اعلام رسمی مرکز پایش در پاییز ۱۴۰۳ استان خراسان شمالی ۵/۸۹ اعلام نموده است که نسبت به فصل گذشته ۴۹ درصد رشد داشته است و نسبت به فصل پاییز سال مشابه که در جایگاه ۵/۹۵ بوده، دارای رشد مناسبی بوده است.

در حال حاضر بر اساس گزارش اعلامی رتبه خراسان شمالی از قعر جدول به رتبه ۱۲ کشوری رسیده است. در ماه دی سال ۱۴۰۳، روند شامخ کل اقتصاد همچنان کاهشی است اما نسبت به ماه گذشته با شدت کمتری کاهش داشته‌است. شامخ صنعت در این ماه، به دلیل کاهش کمبود انرژی نسبت به ماه قبل، افزایش نسبی داشته‌است، اما این افزایش بیشتر حاصل مقایسه آن با افت شدید این شاخص در ماه قبل است و نمی‌تواند به عنوان معیاری برای وضعیت مناسب بخش صنعت در این ماه تلقی شود.

افزایش نرخ ارز و به تبع آن بالارفتن هزینه‌های نهاده‌های تولید در ماه‌های اخیر باعث شده تا قیمت مواداولیه به یکی از بالاترین مقادیر خود برسد از یک طرف، افزایش هزینه تولید و از طرف دیگر، کاهش تقاضای مشتریان و به تبع آن محدود شدن امکان افزایش قیمت‌ها، موجب بدتر شدن وضعیت مالی شرکت‌های صنعتی شده است.

در چنین شرایطی، ضروری است که در کنار رفع موانع داخلی (کاهش ناترازی انرژی، رفع مداخلات قیمتی یا قیمت‌گذاری دستوری و …) اقداماتی اساسی در خصوص کاهش موانع افزایش صادرات (کاهش شکاف ارز تجاری و آزاد، رفع موانع تجاری و …) صورت گیرد تا افزایش صادرات بتواند بخشی از تقاضای کاهش یافته داخلی را جبران کند.

در استان خراسان شمالی وجود محصولاتی مانند سیب درختی، گیلاس، انگور و کشمش، پسته، زعفران، گردو، پیاز، محصولات گلخانه‌ای، عسل و پیله کرم ابریشم که بصورت مازاد تولید داریم اما در حوزه صادرات به دلیل وجود برخی مشکلات، میزان مشخصی از صادرات محصولات باغی و زراعی نداریم.

از جمله سایر مشکلاتی که در استان خراسان شمالی بصورت خاص موجب مشکلات عدیده شده عدم وجود صنایع تبدیلی است که بستر خام فروشی و عدم توازن تولید با هدف بروکری به جای صادرات را فراهم نموده است.

ناترازی در حوزه تسهیلات سرمایه در گردش و عدم تخصیص اعتبارات به حوزه تولید و سرمایه‌گذاری جزو مهم‌ترین مشکلاتی است که طی دهه اخیر برای استان آوردهٔ جدیدی نداشته است.

ایجاد شورای منطقه‌ای در شرق وشمال شرق جهت انسجام و تعامل با استان‌های هم جوار موضوع موثری است که در این دوره از اتاق بجنورد به شکل موثری نمود و تأثیر داشته است.

منبع: اتاق ایران آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *