Img20241115131237939 650x330 - مکانیسم تسهیلات سبز و تشویقی در حوزه محیط زیست با همکاری بخش خصوصی طراحی می‌شود

مکانیسم تسهیلات سبز و تشویقی در حوزه محیط زیست با همکاری بخش خصوصی طراحی می‌شود

در دیدار هیات اعزامی اتاق ایران به اجلاس کاپ ۲۹ با رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست، تشکیل کارگروهای دوجانبه برای مشارکت در رفع مشکلات محیط‌زیستی مورد تأکید قرار گرفت.

هیات اعزامی اتاق ایران به اجلاس کاپ ۲۹ به سرپرستی رضا پدیدار، رییس کمیسیون استاندارد، محیط‌زیست، توسعه پایدار و آب اتاق ایران، در جریان حضور در این رویداد با شینا انصاری، رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست دیدار و گفت‌وگو کرد.

رضا پدیدار در این دیدار با اشاره دلایل ناموفق بودن طرح‌های بهبود وضعیت محیط‌زیست و ناکامی در این حوزه علی رغم همه طرح‌ها و برنامه‌ها، گفت: اینکه طی سال‌های اخیر ضریب موفقیت در اجرای طرح‌های محیط‌زیست پایین بوده و نتوانستیم به اهداف کشور برسیم، ریسه در عدم مشکلات بخش خصوصی و مردم در سبد مدیریت کشور دارد.

رییس کمیسیون استاندارد، محیط‌زیست، توسعه پایدار و آب اتاق ایران با اشاره به نتایج گزارش مرکز پژوهش‌های اتاق ایران از ضریب مشارکت بخش خصوصی در مدیریت کشور گفت: بر اساس این گزارش که در سال گذشته منتشر شده است سهم دولت و شرکت‌های خصولتی در مدیریت اقتصاد کشور ۸۶ درصد است درحالی‌که بخش خصوصی و تعاونی ۱۴ درصد مجموعاً حضور دارند.

او ادامه داد: متأسفانه برآوردهای جدید مرکز پژوهش‌های اتاق ایران از بدتر شدن این ضریب حکایت دارد که طی آن سهم دولت به ۹۰ درصد و سهم بخش خصوصی و تعاونی به ترتیب ۷.۲ و ۲.۸ رسیده است. این در حالی است که توان اجرایی و نقش‌آفرینی بخش خصوصی در اقتصاد ملی ۵۶ درصد برآورد شده است.

پدیدار تأکید کرد: با این ضرایب و سهم اندک بخش خصوصی در مدیریت کشور قطعاً به هدف‌گذاری‌های کشور به‌ویژه در مسائل محیط‌زیست نخواهیم رسید.

پدیدار در ادامه با تأیید نکاتی که توسط رئیس سازمان محیط‌زیست در افتتاحیه اجلاس کاپ ۲۹ ایراد شده بود، گفت: شما برنامه‌های ملی و همراهی خوبی با برنامه‌های جهانی زیست‌محیطی دارید، اما رسیدن به این هدف‌گذاری‌های بدون مشارکت مردم و بخش خصوصی ممکن نیست. چراکه دنیا و تجارب بین‌المللی نیز همین مسیر را طی کردند.

پدیدار خاطرنشان کرد: با نگاهی به روند مشارکت بخش خصوصی در صد سال اخیر متوجه می‌شویم، هرگاه بخش خصوصی در اقتصاد کشور سهیم شد، روند رشد اقتصادی جهش و پایدار شد. این الگو می‌تواند مدلی برای سازمان محیط‌زیست و مشارکت مردم باشد.

پدیدار تأکید کرد: امروز باید از ذهنیت استراتژیک به ذهنیت تحول و از این مسیر به مدیریت تحول سازمانی رسید. این همان نگاهی است که باید در سازمان محیط‌زیست حاکم شود و با مشارکت بخش خصوصی و تحکم نگاه تحولی از بحران‌های زیست‌محیطی عبور کنیم.

سرپرست هیات اعزامی اتاق ایران به کاپ ۲۹ خطاب به رئیس سازمان محیط‌زیست، گفت: اتاق ایران به پشتوانه ۱۰۰ سال سابقه و توان بالقوه ۳۲ اتاق استانی و تشکل‌های مردمی آماده همراهی با هرگونه اقدام برای حفاظت از محیط‌زیست کشور است و تجربیات و دانش خود را در این حوزه به اشتراک خواهد گذاشت.

وی در پایان ضمن ارائه گزارشی از حضور در پاویون‌های کشورهای حاضر در کاپ ۲۹ یادآور شد: با توجه به تجربیات جهانی و مدل‌هایی که برای بهبود شرایط زیست‌محیطی وجود دارد، بسته پیشنهادی برای تأمین مالی پروژه‌های سبز با عنوان «گرین فاینانس» پیشنهاد خواهیم کرد که البته نیازمند همراهی و مشارکت سازمان محیط‌زیست خواهد بود.

 رویکرد دولت چهاردهم، واگذاری امور به بخش خصوصی است

رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست با ابراز تأسف از سهم اندک بخش خصوصی در سبد مدیریت اقتصاد کشور، گفت: خوشبختانه رویکرد دولت چهاردهم و در رأس آن شخص رییس جمهور، همواره بر رفع موانع حضور بخش خصوصی و واگذاری امور به آن تأکید دارند و ما در سازمان محیط‌زیست بر همین اصول حرکت خواهیم کرد.

شینا انصاری در دیدار با هیات اعزامی اتاق ایران به اجلاس کاپ ۲۹، افزود: ما معتقدیم با پیوند اقتصاد و محیط‌زیست و البته همراهی بخش خصوصی و مردم می‌توانیم مشکلات را حل کنیم و از تجربه دنیا بهره خواهیم برد.

انصاری ضمن استقبال از پیشنهاد بخش خصوصی و طراحی مکانیسم مالی تسهیلات سبز و جایگزینی نگاه تشویقی بر بنگاه بازدارنده در مدیریت مشکلات زیست محیطی، گفت: پس از بازگشت به تهران درباره چگونگی طراحی مکانیسم تسهیلات سبز و تهیه بسته تشویقی با بخش خصوصی تشکیل جلسه خواهیم داد.

درعین‌حال منابعی در صندوق ملی محیط‌زیست وجود دارد که البته تاکنون در مسیر درست تخصیص نیافته که حتماً با مشورت با بخش خصوصی مسیر درست تخصیص آن را بازطراحی می‌کنیم.

وی در پایان بر مواد لایحه بودجه ۱۴۰۴ متمرکز شد و گفت: خوشبختانه در لایحه بودجه سال آینده نکات خوبی برای اصلاح روند و بهبود فرایندهای زیست‌محیطی مانند حوزه پسماند، انرژی‌های تجدید پذیر و حمل‌ونقل سبز نگارش شده که سازمان محیط‌زیست به‌تنهایی امکان اجرای آن را ندارد و حتماً با حضور بخش خصوصی پیش خواهد رفت.

در این دیدار، فرشید شکرخدایی، رییس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تأمین مالی اتاق ایران نیز گفت: از رییس شینا انصاری درخواست کرد منافع محیط‌زیست ایران را بر منافع سازمان محیط‌زیست ترجیح داده و تصمیم‌گیری‌ها منافع بلندمدت ملی را همراهی همه ذی‌نفعان اتخاذ کنید.

توحید صدرنژاد، مسئول کمیته توسعه پایدار اتاق تهران نیز با اشاره به سطح اقدامات کشورهای حاضر در کاپ ۲۹، اظهار کرد: اولویت تمام کشورها بهینه‌سازی مصرف و کاهش آلایندگی با اصلاح رویه‌ها است که بدون نیاز به بودجه دولت قابل انجام است.

او افزود: در کشور ما نیز چنانچه مقاومت بدنه کارشناسی در مقابل مقررات بهبوددهنده محیط کسب‌وکار پایان یابد، اصلاح رویه‌هایی نظیر آیین‌نامه از رده خارج کردن خودروهای فرسوده علاوه بر چندین میلیارد دلار ارزش‌افزوده برای کشور ظرفیت کاهش ۱۱۰ میلیون تن گاز گلخانه‌ای دارد.

صدرنژاد ادامه داد: تسهیل و توسعه اقتصاد چرخشی دربرگیرنده ۲۲ میلیون تن کاهش گازهای گلخانه است، بهینه‌سازی بخاری‌های فرسوده دربردارنده ۳۶ میلیون تن کاهش گازهای گلخانه و پروژه‌های کاهش انتشار صنعت پتروشیمی واجد ۱۲۹ میلیون تن کاهش گازهای گلخانه است که علاوه بر ایفای تعهد کشور، می‌توانند به جذب سرمایه‌گذاری بین‌المللی در کشور منتهی شوند.

منبع: اتاق ایران آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *