رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، با اشاره به ظرفیتهای تقویت سطح مناسبات تجاری ایران و پاکستان، اجرایی شدن هر چه سریعتر مکانیسم تهاتر و موافقتنامه تجارت آزاد میان دو کشور را مورد تأکید قرار داد.
صمد حسنزاده در دیدار با سفیر پاکستان در تهران، با اشاره به لازمههای توسعه مناسبات تجاری دو کشور، گفت: در راستای تقویت روابط بین دو کشور، تفاهمنامههایی بین مقامات دولتی امضا شده که روی توسعه مناسبات، متمرکز است و اتاق ایران اعتقاد دارد با توجه به ظرفیت جمعیتی پاکستان و با اجرایی کردن تفاهمهای صورت گرفته، راههای مناسبی برای تقویت روابط بین ایران و پاکستان وجود دارد.
او ادامه داد: ایران و پاکستان میتوانند در حوزههای دارو، تجهیزات پزشکی، پتروشیمی، انرژی، قطعات خودرو، خدمات فنی- مهندسی و الکترونیک با هم همکاری کنند. از سوی دیگر زمینه همکاری و سرمایهگذاری مشترک در حوزه گردشگری سلامت وجود دارد.
بر اساس اظهارات رئیس اتاق ایران، تفاهم در زمینه فعال شدن شورای تجاری مشترک ایران و پاکستان همچنان روی زمین باقی مانده است و اتاق ایران این آمادگی را دارد تا برای فعال شدن این شورا، اقدام کند.
عملیاتی شدن تفاهمنامه تجارت آزاد بین ایران و پاکستان موضوع دیگری بود که از سوی حسنزاده مورد توجه قرار گرفت.
او از طرفی اجرایی شدن مکانیسم تهاتر به همت اتاقهای دو کشور را نیز خواستار شد. به اعتقاد رئیس اتاق ایران درباره استفاده از مکانیزم تهاتر در پروسه تجارت بین دو کشور مذاکرات زیادی صورت گرفته؛ اما در صحنه عمل، قدم جدی برداشته نشده است.
حسنزاده از سفیر پاکستان در تهران خواست تا در رایزنی با مقامات کشور خود، زمینه نوسازی ناوگان و مسیرهای مواصلاتی به ویژه در مرز ریمندان را مهیا کند؛ چراکه به باور او برای توسعه اقتصادی و تقویت سطح روابط، لازم است زیرساختها در هر دو کشور نوسازی و بهسازی شوند.
رئیس اتاق ایران افزود: رئیسجمهور فقید ایران در سفر خود به پاکستان، رسیدن به تجارت ۱۰ میلیارد دلاری را با مقامات پاکستانی، توافق کرد و امروز تحقق این هدف را در اتاق ایران در دستورکار قرار داده و دنبال میکنیم. در این راستا برگزاری نمایشگاههای تخصصی را در ایران و پاکستان، برنامهریزی کردیم.
در این نشست همچنین تسهیل در صدور روادید از طرف دولت پاکستان برای تجار و فعالان اقتصادی ایرانی مورد تأکید قرار گرفت.
نوسازی زیرساختهای مرزی در دستورکار دولت پاکستان قرار دارد
در ادامه محمد مدثر تیپو، سفیر پاکستان در تهران گفت: تحقق تجارت ۱۰ میلیارد دلاری، توافقی است که در پاکستان بین رئیسجمهور فقید ایران و نخستوزیر پاکستان صورت گرفت و امروز این هدف از طرف دولت پاکستان دنبال میشود.
او تصریح کرد: به عنوان گام اول در رسیدن به تجارت ۱۰ میلیارد دلاری، دولت پاکستان اعلام کرد گذرگاههای مرزی بین پاکستان و ایران ۲۴ ساعته فعال باشند. اگر این تصمیم از طرف دولت ایران نیز اتخاذ و اجرایی شود، بسیار مؤثر خواهد بود.
سفیر پاکستان در تهران درباره اصلاح و نوسازی گذرگاهها و زیرساختها نیز گفت: درخواستها بابت نوسازی زیرساختها به مقامات دولتی منتقل شده و پیگیر موضوع هستیم.
او همچنین به مکانیسم تهاتر و روند اجرای آن اشاره و تأکید کرد: ماجرای تهاتر درگیر پیچوخمهای اداری است و باید از طرف هر دو دولت پیگیری شود. البته مشکل اصلی در تجارت بین دو کشور، تراز تجاری بین ایران و پاکستان است؛ در حال حاضر حجم صادرات ایران به پاکستان بالغ بر ۱.۶ میلیارد دلار برآورد میشود؛ اما در مقابل صادرات پاکستان به ایران رقم بسیار ناچیزی است.
او در ادامه مسئله اصلی در تحقق موافقتنامه تجارت آزاد را منوط به ایجاد ارتباط برد-برد دانست و تصریح کرد: اگر منافع دو طرف دیده شود، موافقتنامه تجارت آزاد نیز اجرایی خواهد شد.
تیپو همچنین پیشنهاد داد: اگر اتاق ایران برای صدور روادید، فعالان اقتصادی را به سفارت معرفی کند، مشکلی در صدور روادید وجود نخواهد داشت.
سفیر پاکستان در تهران از فعال شدن مجدد شورای تجاری مشترک استقبال کرد و ادامه داد: برای توسعه روابط تجاری بین ایران و پاکستان ضرورت دارد اتاقهای دو کشور وارد عمل شوند و با ساماندهی وضعیت پرداختها، حجم تجارت را افزایش دهند. موضوع تجارت بین ایران و پاکستان، موضوعی راهبردی است و به برنامهریزیهای دقیق نیاز دارد.
در نهایت، درخواست او مقابله با تغییرات مداوم مقررات تجاری و گمرکی از طرف ایران برای امکان برنامهریزی فعالان اقتصادی پاکستانی بود.
منبع: اتاق ایران آنلاین