بهدنبال اعمال محدودیتهای برق در تهران که از فردا آغاز میشود و دولت دلیل اعمال محدودیتهای برق را جلوگیری از مازوتسوزی و آلودگی هوا اعلام کرده است.
طبق اعلام شرکت توزیع نیروی برق تهران، محدودیتهای برق از دوشنبه، ۲۱ آبان ماه آغاز میشود. زمانبندی تعیین شده برای محدودیتهای برق از ساعت ۹ تا ۱۷ بوده و مشترکان تهرانی میتواند با ورود به سایت شرکت توزیع نیروی برق تهران، بخش اطلاع رسانی خاموشیها یا سامانه برق من از جزییات و زمان اعمال محدودیتهای تعیین شده، مطلع شوند.
با ورود موج سرمایه به کشور در روزهای اخیر، کسری گاز زودتر از همیشه گریبان گیر مصرف کنندگان گاز از جمله صنایع شده است و با توجه به کمبود سوخت برای تولید برق در نیروگاهها، شورای اطلاعرسانی دولت در اطلاعیهای از اعمال خاموشی منظم به جای مازوتسوزی و آلودگی هوا، گفته است. در ادامه این برنامه، ما شاهد خاموشیهای برنامهریزی شده خواهیم بود.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت هم در حساب «ایکس» خود نوشته: «شرط عدالت نیست برای تولید برق، بخشی از جامعه با جان خود هزینه آن را پرداخت کند. از همین رو به دستور رئیسجمهور مازوتسوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان که شرایط ویژهای دارند، متوقف میشود. میتوان برای مدت محدودی، «خاموشی منظم» را جایگزین «تولید سم» برای عموم شهروندان کرد.»
صنعت برق کشور، این روزها در شرایط پیچیدهای به سر میبرد. از یکسو با چالشهای ساختاری همچون ناترازی تولید و مصرف، مشکلات مالی شدید و عدمتنوع در سبد تولید مواجه است و از سوی دیگر، محدودیتهای بودجهای و تحریمها، راههای برونرفت از این وضعیت را دشوارتر کرده است. قطعی برق خانوارها و برق صنایع هم مشکلات زیادی در پی دارد.
اگرچه خبرگزاری ایسنا خبر داده که برای اعمال محدودیت برای صنایع تصمیمگیری نشده اما صنایع در نیمه اول سال از ناترازی برق زیان کردهاند و در نیمه دوم نیز حتی اگر مشمول قطعی برق نشوند، به احتمال زیاد با کسری گاز مواجه خواهند بود.
رضا سپهوند، عضو کمیسیون انرژی مجلس به «ایلنا» گفته: در جلسات متعددی که با مجموعههای گاز، نیروگاهها و وزارت نفت داشتیم بنا بر این شد به دلیل ناترازیهایی که در حوزه انرژی وجود دارد برای اینکه در تأمین گاز زمستان مشکلی نداشته باشیم، سوخت نیروگاهها از منابع دیگر تأمین شود؛ یکی از آن منابع مازوت است که متاسفانه ناچار هستند برای تأمین گاز تأمین در نیروگاهها مازوتسوزی صورت گیرد.
او تصریح کرده: اگر مازوتسوزی انجام نشود تنها راه، قطعی زمانبندی برق و گاز خانگی و صنعتی است. تجربه قطع برق صنعتی را در تابستان داشتیم که بخش صنعت و کشاورزی ضربه خورد و قطعیهای مکرر مشکلات زیادی هم برای بخش خانگی ایجاد کرد، حالا اگر مازوتسوزی انجام نشود، ما منبع دیگری نداریم که بخواهیم برای تأمین گاز در ماههای آینده استفاده کنیم، به این دلیل است وزارت نفت و نیرو به این کار روی آوردهاند.
به گفته سپه وند، در زمستان با قطعی گاز روبهرو خواهیم بود. ما باید واردات گاز را انجام دهیم اما متاسفانه در این فصل از سال ترکمنها قیمت گاز را بالا میبرند که برای ما به صرفه نیست باید مدیران بالادستی برای این امر فکری کنند. از طرفی باید سرمایهگذاری در تولید گاز صورت گیرد که ما افزایش تولید گاز را داشته باشیم. باید از افت فشار ذخایر گازیمان جلوگیری کنیم تا بتوانیم گاز بیشتری تولید کنیم که نیاز به سرمایهگذاری خارجی و داخلی داریم که در اسرع وقت باید این را انجام دهیم.
جعفر قادری، نایبرئیس کمیسیون اقتصادی مجلس هم در این زمینه گفته است: قطع برق مشکلاتی را برای مردم و همچنین بخش خصوصی ایجاد کرده است که باید مانع از آن شد. با قطع برق صنایع میزان تولید واحدهایی مانند سیمان، فولاد و آلومینیوم کاهش یافته، و این کاهش تولید به افزایش قیمت آن محصول در بازار منجر شده است. از طرفی قطعی برق باعث شده تا اغلب واحدهای تولیدی که در سالهای گذشته سودده بودهاند، به دلیل اعمال خاموشیها و قطع برق با زیانهای هنگفتی مواجه شوند. حتی برخی از آنها در شرایط سخت و بحرانی قرار گرفتهاند که باید تلاش کنیم در تابستان آینده با ساخت و تکمیل نیروگاههای خورشیدی و تبدیل نیروگاههای حرارتی به سیکل ترکیبی از تکرار این شرایط جلوگیری کنیم.
محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی رئیسجمهور نیز اعلام کرده پس از دستور رئیسجمهور، به دلیل آلودگی خاص در مناطق اراک، کرج و اصفهان ناشی از مازوتسوزی (حدود ۱۶ میلیون تن مازوتسوزی) که باعث آلودگی هوا و بیماری میشود، مازوتسوزی متوقف میشود. کمبود برق، انرژی و گاز داریم. برای اینکه به بخشهایی از جامعه آسیب وارد نشود، ناچاریم سوخت مازوت را در این نیروگاهها متوقف کنیم. برای همین در دولت مقرر شده وزارت نیرو ساعتهایی را در طول سال تنظیم کند مدتی که نیاز است خاموشی اعلام کند.
منبع: اتاق ایران آنلاین