ضبط سریال تاریخی «مهیار عیار» به کارگردانی سیدجمال سیدحاتمی و تهیهکنندگی بهروز مفید از ابتدای امسال آغاز شده و تاکنون بیش از ۹۰ درصد آن به انجام رسیده است. این سریال که روایتکننده قصهای در دوران صفویه است در ۱۲۶۰ دقیقه و در ۳۰ قسمت تهیه و تقدیم مخاطبان رسانه ملی خواهد شد.
این سریال درباره راهزنی است که براساس اتفاقی در شهر یزد، پای چوبهدار میرود و همان موقع خواهشی را که دیدار مادرش در آخرین دقایق بوده است، مطرح میکند. جوانمردی برای اینکه راهزن به خواستهاش برسد وساطت میکند و این اقدام باعث میشود او دچار تحول شود و به سمت عیاری بیاید. مهیار یا همان راهزن از مهارت و ذکاوت خوبی برخوردار است و به مرور با مشکلاتی که در شهر اصفهان برای مردم، داروغه و… اتفاق میافتد، درگیر میشود و هر بار داستان جدیدی را برایمان روایت میکند.
«مهیار عیار» بیش از ۲۵۰ بازیگر اصلی دارد و بیش از ۷۰ هنرور در برخی سکانسهای شلوغ و بهطور متوسط حداقل روزی ۲۵ نفر و در مجموع بیش از ۳۵۰۰ هنرور در این کار نقشآفرینی کردهاند. به منظور تامین لوازم مورد نیاز، بالغ بر ۲۰۰ قطعه بزرگ طراحی و توسط گروه ساخته شده است. بیش از ۱۵۰۰ قطعه در اندازههای کوچک از جمله تفنگها و خنجرها، وسایل کفاشی و… ساخته و بیش از هزار وسیله برای لوکیشنهای مختلف خریداری شدهاست. همچنین بالغ بر ۵۰۰ دست لباس کامل طراحی و دوخته شده است.
بهروز مفید، تهیهکننده این مجموعه نمایشی – تاریخی در گفتوگویی کوتاه توضیحاتی در این باره ارائه داد و گفت: «مهیار عیار» از ۱۶ فروردین سال ۱۴۰۲ کلید زده شد و فکر میکنم در اسفند کار را به پایان برسانیم. حدود ۱۲۰ لوکیشن داشتیم که حدود ۳۰ مورد ساخته شده و مابقی در حد ترمیم و بازسازی بودهاند.
وی با بیان اینکه حدود ۲۵۰ بازیگر داریم که ۷۰ نفرشان نقش اصلی بودهاند، گفت: یکی از نکات درخور تأمل در ساخت این سریال توجه به نوع گفتگوها بود؛ چراکه قصه در مقطع تاریخی صفویه میگذرد و باید حتما از بازیگران حرفهای استفاده میکردیم که بتوانند نقشها را به خوبی ایفا و دیالوگها را بهدرستی بیان کنند. حتی اگر بازیگران چهره نبودند، باید حتما از سابقه بازی در تئاتر برخوردار میبودند.
مفید افزود: به دلیل اینکه میزان لوازم آرشیوی مربوط به مقطع صفویه، محدود است، تهیه لوازم مشکل بود و اغلب آنها را ساختیم. امیدوارم این سریال که در ۳۰ قسمت تهیه میشود، هر زمان که در جدول پخش قرار گرفت، بر دل مخاطبان بنشیند.
وی همچنین در حاشیه بازدید هفته گذشته رئیس رسانه ملی از پشت صحنه این مجموعه که روزهای پایانی تولیدش را در شهرک سینمایی تلویزیونی ایران میگذراند، چنین توضیح داد: این مجموعه تاریخی، قصه پسر جوانی است که به بیراهه میرفته و به مرور تصمیم میگیرد پا در مسیر درست بگذارد. «مهیار عیار» قصه راهزنی را روایت میکند که پای چوبه دار درخواست میکند مادرش را ببیند و حتما دلیل عاقبت به خیریاش در همین است که با وجود راهزن بودنش، به مادرش فکر میکند.
بهنام تشکر، یکی از بازیگران این مجموعه نیز در توضیح کوتاهی در باره نقشش گفت: درباره نقشم خجالت میکشم توضیح دهم. در همه این سالها که کار میکنم، نقشم در این سریال منفیترین آنهاست؛ شخصیتی که از هیچ کار بدی فروگذار نمیکند.
وی افزود: با هر تهیهکنندهای کار کردم، منجر به همکاری دوباره و سهباره شده است. همکاری با بهروز مفید خوشایند است و این کار بهلحاظ تاریخی بودنش میتواند نقطه عطفی باشد.
رئیس رسانه ملی نیز پیش از این درباره این سریال گفته بود: «مهیار عیار» اگرچه ذیل مجموعههای تاریخی قرار میگیرد، مفاهیم ظریفی در داستانها و خردهداستانهایش جانمایی شده و علاوهبر اینکه به یک دوره تاریخی کمترپرداختهشده، یعنی صفویه میپردازد، به ظرافتهای رفتاری فرهنگ ایرانی، چون جوانمردی و احترام به جایگاه مادر توجه ویژه دارد.
جبلی افزوده بود: مقطع تاریخی سریال که پیش از این در تلویزیون کمتر به آن پرداخته شده بود و آنچه در این مجموعه نمایشی روایت میشود، آن را به یک مجموعه تاریخی خاص تبدیل کرده است و به همین خاطر با پیچیدگیهای فراوانی برای آمادهسازی دکور، لباس و سایر ملزوماتی که میتواند این دوره تاریخی را روایت کند، همراه بوده است.
وی با بیان اینکه علیرغم زمان بر بودن کارهای تاریخی، مراحل پیشتولید و تولید مجموعه «مهیار عیار» با زحمات عوامل تولید بدون حتی یک روز وقفه طی شده است. دکتر جبلی ابراز امیدواری کرد «مهیار عیار» که در ماههای آینده پخش خواهد شد، مورداقبال مخاطبان قرار بگیرد؛ بنابراین گزارش، کامران تفتی، بازیگر نقش مهیار است. متین ستوده به عنوان بازیگر نقش خاتون، بهنام تشکر، نقش کلانتر شهر اصفهان، سیامک انصاری، نقش داروغه و بازیگرانی همچون صفا آقاجانی، رامین ناصرنصیر، جواد انصافی، آتش تقیپور، مهدی حاجیان، بهروز بختآور، جواد کشانی و سهیل نوشادیان دیگر بازیگران این سریالاند.