ماسولهای بر قامت کوههای کردستان
یکی از روستاهای زیبای منطقه اورامان که زبانزد خاص و عام قرار گرفته و طعم ماهی کباب آن و لذت صرف یک وعده غذایی را در کنار خانواده به یادماندنی کرده است “پالنگان” نام دارد. وجود چشمه سارها و باغات زیبای گردو و انار در کنار رودخانه تنگیور که دل زنجیره جبال زاگروس را شکافته طبیعت مثال زدنی را برای مسافران به وجود آورده است.
به گزارش ایسنا، روستای پالنگان با جمعیت حدود ۸۲۱ نفری در ۵۵ کیلومتری جنوبیترین شهرستان کردستان، کامیاران قرار دارد. مسیر ۵۵ کیلومتری کامیاران تا پالنگان خود از چشمنوازترین مسیرهای استان کردستان است. در ابتدای مسیر وجود کوههای مرتع در دل دشتی کم ارتفاع خودنمایی میکند که این کوهها را تا نزدیک شهرستان پاوه سلسله جبال شاهو مینامند.
روستای پالنگان یکی از روستاهای قدیمی استان کردستان است که آثار تاریخی گوناگونی را در خود جای داده است. از جمله آثار ارزشمند روستای پالنگان می توان به قلعه پالنگان و بقایای آتشکده و پلهای تاریخی رودخانه تنگیور اشاره کرد. بخشی از این آثار به دورههای پیش از اسلام تعلق دارند و برخی نیز از بناهای دوران اسلامی هستند.
این روستا به حالت پلکانی با ساختار سنگی و به صورت خشکه چینی در دامنه کوه، و در دو طرف دره قرار گرفته که توسط رودخانه خروشان تنگی ور که از میان آبادی میگذرد آن را به دو قسمت تقسیم کردهاست و خانههای روستا ساخته شدهاست
روستای پالنگان افزون بر ۲۰ چشمه جوشان در دره تنگیور دارد که آب زلال و خنک خود را به رودخانه تنگی ور میریزند و آبشارهای حاصل از ریزش آب این چشمهها، بسیار دیدنی است؛ چشمههای سید علاالدین،خاتون و شیته که در باغ شیخ عمر قرار گرفتهاند از جاذبههای طبیعی دیگر روستا محسوب میشوند.
در ۱۰ کیلومتری شمال غربی روستای پالنگان و در دامنه کوه های روستای «گواز»، چشمه های آب معدنی وجود دارد. رنگ آب خروجی چشمه شیری رنگ است که بر وجود مواد آهنی و گوگردی دلالت دارد که آبهای گوگردی برای نوشیدن و برطرف کردن برخی بیماریهای پوستی، بیماری های مجاری تنفسی، رماتیسمی و بیماری های جلدی مفید هستند.
رودخانه تنگیور که یکی شاخههای رودخانه بزرگ سیروان است از میان آبادی میگذرد، بخش اعظم آب خود را از چشمههایی که در فاصله ۷۰۰ تا ۸۰۰ متری جنوب شرقی آبادی قرار دارند تأمین میکند و از همین رو آب رودخانه بسیار گوارا و خوش طعم بوده و موجبات باغدارای و پرورش ماهی سردآبی را برای ساکنان پالنگان فراهم آورده است.
این روستا محل مناسبی برای پرورش ماهی است. مجتمع شیلات پالنگان از جمله جاذبه های طبیعی و گردشگری روستا به حساب میآید. پوشش گیاهی روستا شامل انواع گیاهان دارویی مانند گل گاوزبان، خاکشیر، گل ختمی، گل بابونه و کاسنی و انواع درختان بلوط، کیکم، ارژن و بنه است و اطراف روستا را مراتعی سرسبز، در برگرفته است.
در روستای پالنگان انواع ورزش ها و بازیهای محلی، بازیهای گرزبازی، قل قلان و چاک چاک همچنان رواج دارد که در کنار آن میتوان به نوای شاد یا حزین موسیقی کردی گوش جان سپرد و دل را به صدایی که از دل زیباییها و به نحوی گویای تعامل مردم آن منطقه با طبیعت است سپرد.
قلعه تاریخی پالنگان در فاصله ۸۰۰ متری روستا، و در نزدیکی چشمههای شیخ علاءالدین، شیخ خاتون و شیخ عمر واقع شده و این قلعه با قدمتی طولانی دارای اهمیت تاریخی است.
مردم روستای پالنگان به تبعیت از سنت دیرین خود از پوشاک محلی که همان لباس کردی است، استفاده میکنند و صنایع دستی گوناگونی همچون گیوه ،جاجیم و موج در این روستا تولید و عرضه میشود.
دوینه، شلمین، پرپوله، ولوشه، غازینه و انواع غذاهای گیاهی از متداولترین غذاهای محلی در روستای پالنگان هستند. با فرارسیدن بهار و سبز شدن گیاهان بهاری که اکثرا خواص دارویی دارند غذاهای مردم منطقه بر استفاده از این گیاهان قرار میگیرد.
همه ساله، در اردیبهشت ماه، دامداران گله های خود را برای چرا، به ییلاق میبرند؛ منظره این کوچ بهاری، زیبایی و شکوه زندگی در ارتفاعات را دوچندان میکند.
دیدن رقصهای گروهی به نام هلپرکی( halparke ) دست در دست هم از جمله مراسم محلی است که به خصوص در عروسیها و فرارسیدن بهار و نوروز متداول است، دیدن این رقص زیبا خالی از لطف نیست.
به گزارش ایسنا، مسیر ۵۵ کیلومتری شهرستان کامیاران به روستای پالنگان شامل منظر طبیعی بسیار چشمنوازی به خصوص در فصل بهار است که به راستی دل و دیده مسافران به مقصد کردستان را جلا میدهد؛ دیدن این روستای زیبا را به همه مسافران نوروزی پیشنهاد میکنیم.