یک ربات فضانورد که با انرژی خورشیدی کار میکند، به زودی به ایستگاه فضایی چین میرود تا به انجام وظایف معمول به خدمه انسانی کمک کند و در زمان تنهایی به عنوان مراقب عمل کند.
به گزارش پایگاه خبری دنیای برند به نقل از ایسنا، ایستگاه فضایی تیانگونگ چین قرار است از یک خدمه جدید که یک ربات انساننما به نام تایکوبات(Taikobot) است، استقبال کند.
به نقل از آیای، این ربات بهعنوان نوعی مراقب ایستگاه فضایی عمل میکند و به خدمه انسانی نیز کمک میکند.
دانشگاه ملی فناوری دفاعی در چانگشا ربات تایکوبات را توسعه داده است.
این ربات در ابتدا برای کمک به کارهای روزمره در ایستگاه فضایی مانند جابجایی اشیا طراحی شد.
تایکوبات از زمان طراحی تاکنون آزمایشات گسترده ای را در یک مدل شبیهسازی شده از ایتسگاه فضایی تیانگونگ روی زمین پشت سر گذاشته است و اکنون قبل از استقرار واقعی در ایستگاه فضایی، آزمایشهای نهایی بیشتری را انجام خواهد داد.
تایکوبات تقریباً ۲۵ کیلوگرم وزن دارد و حدود ۱.۶ متر قد آن است.
طبق گفته تیم سازنده تایکوبات، این ربات دارای یک سیستم دو بازویی انسانی با ۶ درجه آزادی حرکت و دو دست ماهر است که به آن امکان میدهد چندین کار را به طور همزمان انجام دهد.
تایکوبات؛ اولین ربات فضانورد چین
این ربات دارای مجموعهای از حسگرها و دوربینهای پیشرفته است که به آن کمک میکند تا در محیطهای مختلف حرکت کند و وظایف خود را انجام دهد. همچنین دارای یک جفت دست انسانمانند است که به آن کمک میکند تا مانند همکاران انسانی خود برخی از وظایف ظریف را نیز انجام دهد.
این ربات میتواند در شرایط گرانش زمین راه برود، اما همچنین میتواند مانند همتایان انسانی خود در شرایط ریزگرانش کار کند.
رباتهای انساننمای فضایی مانند تایکوبات هنوز در دست توسعه هستند، اما میتوانند برای این بخش انقلابی باشند.
تایکوبات در آزمایشات به دیگران در انجام وظایف مختلف در ایستگاه فضایی، مانند جابجایی و نگهداری تجهیزات و جابجایی ابزارهایی مانند چکش و پیچگوشتیهای برقی کمک میکند.
تیم توسعه دهنده آن در مقاله خود در مورد این ربات فضانورد نوشت: آزمایشها نشان میدهد که تایکوبات میتواند برخی از وظایف ساده و تکراری را همراه با فضانوردان انجام دهد و این پتانسیل را دارد که به فضانوردان کمک کند تا کارایی کار خود را داخل ایستگاه فضایی بهبود بخشند.
تاریخ مشخصی درباره زمان استقرار تایکوبات در ایستگاه فضایی چین به طور عمومی منتشر نشده است. همچنین فاش نشده است که این ربات دقیقاً چه وظایفی را در آنجا انجام خواهد داد.
با این حال، تایکوبات اولین ربات انساننما نخواهد بود که به فضا فرستاده میشود. ربات ناسا موسوم به روبونات-۲(Robonaut-2) به طور گسترده به عنوان اولین ربات انساننما در فضا دیده میشود که در سال ۲۰۱۱ به ایستگاه فضایی بین المللی پرتاب شد.
ربات ناسا طی سه سال اول حضور در فضا توسط فضانوردان آزمایش شد که میتوانست دستگیرهها را بچرخاند و دکمهها را فشار دهد. سرانجام نیز در سال ۲۰۱۸ پس از عملکرد نادرست برای تعمیر به زمین فرستاده شد.
تایکوبات هرگز خسته نمیشود و فقط به نور خورشید نیاز دارد
اگرچه ربات ناسا هرگز به طور کامل عملیاتی نشد، اما نشان داد که رباتهای انساننما میتوانند کارایی را در ایستگاه فضایی افزایش دهند.
گفتنی است که آژانس فضایی روسیه به نام روسکاسموس(Roscosmos) نیز نسخهای از ربات انساننمای اسکایبات اف-۸۵۰(Skybot F-850) را در سال ۲۰۱۹ به ایستگاه فضایی بینالمللی فرستاد.
محققان چینی میگویند از آنجایی که انتظار میرود ماموریتهای اکتشاف فضایی، بیشتر، طولانیتر و پیچیدهتر شوند، استفاده از دستیارهای رباتیک برای به عهده گرفتن برخی مسئولیتها به طور فزایندهای رایج خواهد شد.
آنها میگویند: در مقایسه با فضانوردان انسانی که برای زندگی در فضا به مجموعهای از ماشینآلات پیچیده نیاز دارند، دستیارهای رباتیک قادر به کار شبانهروزی هستند و فقط به انرژی خورشیدی برای کار نیاز دارند.
تیم توسعه تایکوبات افزود: با رونق فعالیتهای فضایی سرنشیندار مانند گردشگری فضایی و اکتشافات اعماق فضا، رباتها قرار است شرکای ما در فضا شوند و قدرت و توانایی ما را ماورای زمین گسترش دهند.
پایان