نشست خبری آقای هادوی رییس مرکز ساخت داخل، ماشین سازی و تجهیزات در پویش پاسخگویی در وزارت صنعت معدن تجارت در تاریخ اول بهمن ۱۳۹۸ برگزار گردید که ضمن پاسخ به سوالات خبرنگاران نحوه عملکرد این سامانه را تشریح کردند.
پایگاه خبری دنیای برند، سید محمد مهدی هادوی؛ رییس مرکز ساخت داخل، تجهیزات و ماشین سازی وزارت صمت در نشست خبری با خبرنگاران موضوعات ذیل را بیان داشتند:
سامانه توانیران (سامانه توانمدیها و اعزام نیازمندهای کشور) پشتوانه موضوع قانون استفاده حداکثری از توان تولیدی کشور است و از امروز فعال می شود.
ویرایش قانون حداکثر استفاده از توان داخل در اردیبهشت ماه توسط مجلس شورای اسلامی مصوب شد و در خردادماه توسط رییس جمهور ابلاغ شد.
در ویرایش جدید نسبت به سال ۱۳۹۲ مسایل مهمتر و به روز تری لحاظ شد.
قانون استفاده از حداکثر توان تولیدی کشور طرح ها و پروژه های کلان (با بیشترین سرمایه گذاری در کشور) را در برمیگیرد و در وهله اول شرکتهای دولتی و شبه دولتی را شامل می شود.
شرکتهای خصوصی که از تضامین و تسهیلات دولتی و منابع و اعتبارات صندوق توسعه ملی استفاده می کنند، نیز مشمول این قانون هستند.
مناطق آزاد و تجاری و حتی بانکها و موسسات مالی و اعتباری نیز مشمول قانون استفاده حداکثری از توان داخل هستند.
معرفی توان داخلی کشور و تمرکز خریداران و متقاضیان به سمت این توان داخلی را در سامانه توانیران دنبال می کنیم.
طراحی کارخانه، نصب تجهیزات، راه اندازی کارخانه و سپس گارانتی محصولات تولیدی کارخانه را کارخانه سازی گویند که در سامانه توانیران لحاظ شده است.
ارجاع کار، طراحی و کارخانه سازی طبق قانون باید توسط شرکت داخلی انجام شود، رسوخ دانش فنی به کشور در این راستا باید صورت پذیرد، متولی اجرای کار نیز باید طرف ایرانی باشد.
خرید کالا و خرید خدمات طبق قانون حداکثر استفاده از توان داخل، در سامانه توانیران است که ارتباط تولیدکننده داخلی و خریدار( که عموما نیازش را از خارج تامین می کند) را ایجاد و برقرار می کند.
سامانه توانیران با صندوق توسعه ملی ارتباط دارد، پس از تخصیص اعتبار، پروژه مصوب و وارد سامانه می شود، در طراحی خط نیز باید از پیمانکاران سامانه استفاده و انتخاب شود.
تعامل دو سویه توانمند و متقاضی این توانمندی در سامانه انجام می شود.
کلیه اطلاعات توانمندی های داخلی کشور در سایت توانمندی وزارت صمت ثبت شده است و در اختیار استانداران قرار دارد، اگر واردات و رفع نیازها با توان خارجی با وجود این توانمندی ها اتفاق بیفتند قابلیت پیگیری و نظارت حتی از طریق قوه قضاییه را داریم.
تاکنون ۸ میز تخصصی ساخت داخل با کاهش ارزبری ۱.۲ میلیارد یوریی در تفاهم نامه ها و قراردادها برگزار شده است.
دستگاه های مشمول قانون حداکثر استقاده از توان داخل مکلف به استفاده از سامانه توانیران هستند و حتی کالاهای مصرفی خود را از این طریق تامین کنند.
موضوع عمق ساخت داخل و رتبه بندی تولیدکنندگان نیز در سامانه توانیران در نظر گرفته شده است.
اگر شرکتی علیرغم اطلاع رسانی ها به قانون حداکثر استفاده از توان داخل بی اعتنا باشد، می توانیم آن را به مراجع قانونی معرفی کنیم، اما شرکتهای داخلی همگی دوستدار تولید داخلی و خواستار رفع نیازهای خود از توان داخلی هستند و خود حامی این موضوع هستند.
بهبود کیفیت تولیدات داخلی یکی از مهمترین وظایف ما در وزارت صمت است.
با معاونت علمی و فناوری رییس جمهوری و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ارتباط خوبی داریم، موضوع آموزش، پژوهش و تحقیقات علمی برای ما مهم است.
آیین نامه مربوط به عمق ساخت داخل تدوین شده است و بزودی به تصویب هیات دولت نیز می رسد.
میز ساخت داخل یک حالت سمبلیک است، یعنی برای اطلاع رسانی و ایجاد یک موج امید در کشور برگزار می شود و علاوه بر میزهای برگزار شده سمبلیک، قراردادها و تفاهم نامه های بسیاری در حوزه ساخت داخل منعقد می شود.
قرار است که رتبه بندی شرکتها و تولیدکنندگان توسط مراجع قانونی غیر دولتی انجام شود و نتایج آن در سامانه توانیران نیز درج و منتشر شود.
مدیریت واردات یک مدیریت هوشمند است، باید در عین حال که محصول خارجی را می بینیم توان داخلی را نیز مدنظر قرار دهیم.
اطلاعات صحیح و واقعی ورودی شرکتهای توانمند داخلی در سامانه توانیران به نحوه تصمیم گیری در خصوص ممنوعیت واردات کالا یا خدمات دارای مشابه خارجی کمک می کند، به کمک سامانه توانیران بصورت منسجم این را دنبال خواهیم کرد.
نظارت کننده و سیاستگذار هستیم و وارد بحث کارشناسی نخواهیم شد، کارشناسی و ارزیابی و صحه سنجی را به بخش خصوصی و تشکل ها و اتاق ها واگذار می کنیم.
قانون استفاده از حداکثر توان داخلی می گوید که رتبه بندی توسط مراجع غیر دولتی انجام شود، ما هم مصر هستیم که این کار را توسط اتاقها، تشکلها و انجمن های بخش خصوصی انجام دهیم.
ارزیابی سازمان مدیریت صنعتی هم یک شاخص است،اما برای ما در سامانه توانیران انجام ارزیابی توسط مراجع غیر دولتی باید لحاظ شود.
وب سایت توانیران ( سامانه توانمندیها و اعزام نیازمندهای ایران) راهنمای سامانهدر ادامه سرکار خانم زهره سیدی؛ معاون مرکز ساخت داخل، تجهیزات و ماشین سازی توضیحاتی را رائه دادند.
مدیریت واردات و هدایت منابع به سمت نیازهای کشور از اهداف سامانه توانیران است.
این سامانه ارتباط میان تولید کننده و سازنده داخلی را با شرکتهای متقاضی و نیازمند محصولات و خدمات خارجی فراهم می کند، خودکفایی و داخلی سازی نیازها از این طریق فراهم می شود.
فراخوان ثبت اطلاعات توانمندی های شرکتهای داخلی در سامانه توانیران ارایه شده است.
اتصال سامانه توانیران به تمامی سامانه های دستگاه های متولی ارایه مجوزها برای احراز هویت ثبت نام کنندگان و متقاضیان ارایه توانمندی ها، برقرار شده است.
تمامی تولیدکنندگان کشور باید در این سامانه توانمندی های خود را ثبت کنتد تا نیازمندها و متقاضیان استفاده از توانمندی های داخلی از آن استفاده کنند.
پروژه های کلان کشور باید در سامانه توانیران بارگذاری شود، حداکثر یک ماه مدت زمان برای ثبت پروژه هاست.
حداکثر سه ماه پس از برقراری ارتباط تولید کننده و خریدار، باید خرید خارجی محصول یا خدمت مورد توافق در سامانه، متوقف شود.
در سامانه توانیران متناسب با درخواست شرکتهای توانمند، شرکتهای متقاضی توان داخلی بسته به نوع محصول و خدمات، بسته مورد نظر خود را انتخاب می کند.
هدف اصلی سامانه، ارتباط گیری شرکتهای توانمند داخلی و متقاضیان این توانمندی ها است.
سامانه قابلیت تکمیل شدن را دارد، موارد اصلاحی برای تکمیل هرچه بهتر در سامانه لحاظ می شود.