رئیس اتاق کرمان معتقد است: برای استفاده از ظرفیت انرژی تجدیدپذیر در رفع ناترازی، ضمن مشخص شدن راهبر و فرمانده این موضوع، باید دستورالعملها و بخشنامههای مداوم این حوزه نیز علاج شود.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان با تأکید بر پرهیز از موازی کاری و آشفتگی در تولید انرژیهای تجدیدپذیر، گفت: ناترازی انرژی دغدغه همه مسئولان است و جلسات متعددی برگزار میشود؛ اما باید مجموعه و نهادی راهبری و فرماندهی این کار را بر عهده بگیرد تا با مشارکت همه فعالان و با دستورالعمل خاصی پیش رویم تا به نتیجه برسیم.
سیدمهدی طبیبزاده در صد و پنجمین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان که با موضوع بررسی راهکارهای توسعه سرمایهگذاری انرژیهای تجدید پذیر برگزار شد، افزود: موضوع ناترازی انرژی برکسی پوشیده نیست زیرا مشکلاتی را برای کشور به وجود آورده و این ناترازی روزبهروز بیشتر هم میشود.
وی ادامه داد: احداث نیروگاههای سوخت فسیلی به دلیل تحریم، کمبود منابع مالی و کمبود گاز نمیتواند ناترازی های انرژی را جبران کند، بنابراین تأکید بسیار بر رفع ناترازی انرژی از طریق جایگزینی انرژی بادی و خورشیدی است که در کرمان با توجه به ظرفیتها بر تولید انرژی خورشیدی تمرکز میشود.
طبیبزاده، تصریح کرد: اتاق کرمان با تجمیع تمام فعالیتها و دانشها، سرمایهگذاران، پیمانکاران و مدیران دولتی به دستورالعملی رسیده که امیدواریم با اجرای آن به تولید انرژیهای تجدیدپذیر در استان شتاب داده شود.
وی با بیان اینکه یکی از مشکلات در مسیر تولید انرژیهای تجدیدپذیر، خلف وعدههایی است که در مورد نیروگاههای سوخت فسیلی رقم خورد، خاطرنشان کرد: در برنامه سوم توسعه موجبات حضور بخش خصوصی در احداث نیروگاههای کشور فراهم و مدرنترین نیروگاههای کشور با بیشترین بازدهی در بخش خصوصی احداث شد.
رئیس اتاق کرمان، بازار انحصاری، قیمتگذاری دستوری، نپرداختن قیمت انرژی تولید شده و خلف وعده را از جمله دلایل زمینگیر شدن نیروگاههای بخش خصوصی برشمرد و گفت: برق، کالای تولیدی است و باید در بورس انرژی توزیع شود؛ اما امکان رقابت در بورس انرژی برای بخش خصوصی وجود ندارد و بازار انحصاری میشود.
طبیبزاده، اظهار کرد: کرمان از استانهای پیشتاز تولید انرژی بوده اما باید بیشتر از این کار کنیم؛ البته در حال حاضر دچار آشفتگی شدهایم زیرا دستورالعملها و بخشنامههای مداوم مشکلاتی را ایجاد کرده است.
کرمان سردمدار ایجاد نیروگاههای تجدیدپذیر است
رئیس اندیشکده انرژی اتاق کرمان در ادامه این نشست به ارائه گزارشی در مورد دلایل عدم توسعه انرژیهای تجدیدپذیر و همچنین تشریح وضعیت، نیازها و ارائه راهکارهای توسعه سرمایهگذاری انرژیهای تجدیدپذیر در استان پرداخت و گفت: استان کرمان سردمدار ایجاد نیروگاههای تجدیدپذیر است.
محمدعلی پورامیری، یکی از دلایل کمبود انرژی در ایران را تثبیت قیمت انرژی برای جلوگیری از تورم دانست و گفت: یارانه بخش انرژی زیاد است و دستورالعملهای فعلی نمیتوانند راه گشا باشند.
وی با توجه به مصرف زیاد انرژی در بخشهای کشاورزی، صنعت، معدن و خانگی افزود: باید تمرکز را بر اصلاح مصرف بگذاریم.
وی با اشاره به اینکه امیدواریم با همکاری نمایندگان مجلس بتوانیم دستورالعمل مصرف بهینه را تدوین کنیم، ادامه داد: به دلیل عدم پرداخت مطالبات و قیمتگذاری دستوری، مشکلاتی ایجاده شده و رشد سرمایهگذاری در بخش نیروگاهی به شدت کاهش پیدا کرده است.
پورامیری، خشکسالی، عمر نیروگاهها، تصمیمات بخشی و غیرکارشناسی، محدودیت تخصیص ارز، ممنوعیت واردات تجهیزات موردنیاز نیروگاههای خورشیدی و ابلاغ مصوبات بدون دستورالعملهای اجرایی را از جمله مشکلات برشمرد و خاطرنشان کرد: بخش خصوصی کرمان در حوزه تولید انرژیهای تجدیدپذیر جزو سه استان برتر کشور است.
رئیس اندیشکده انرژی اتاق کرمان، با بیان اینکه در استان به ۵۳۰ مگاوات نیروگاه در بخش کشاورزی و حدود یک گیگابایت نیروگاه در بخش صنعتی نیاز داریم، افزود: تمام این موارد احتیاج به زمین، تخصیص ارز، شبکه، سرعت عمل صدور مجوزهای لازم و سرمایهگذار دارد.
وی تأکید کرد: دولت باید با همکاری بخش خصوصی برای حل مشکلات پیش برود، زیرا بخش خصوصی و دولتی هر یک بهتنهایی نمیتوانند برای حل مشکلات، کار را پیش ببرند.
وی در پایان به ارائه پیشنهادهایی برای سرعت بخشیدن به تولید انرژیهای تجدیدپذیر پرداخت و گفت: تهیه مجوزهای بینام برای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر، حل مشکل تخصیص اراضی به نیروگاههای خورشیدی با ظرفیت کمتر از یک مگاوات، محدودیتها و معافیتهای مالیاتی در مراکز استانها و ابلاغ مصوبات گوناگون بدون دستورالعمل اجرایی از جمله این پیشنهادات است.
اقدامات اتاق کرمان در حوزه تولید انرژیهای تجدیدپذیر شایسته قدردانی است
استاندار کرمان در این نشست ضمن قدردانی از اتاق کرمان به دلیل توجه به اهمیت تولید انرژیهای تجدیدپذیر، ایجاد نیروگاههای خورشیدی و تدوین گزارشی جامع در مورد موانع موجود، گفت: کار مهمی صورت گرفته و پیشنهادات ارائه شده در این نشست بسیار کامل بود.
محمدعلی طالبی، با اشاره به ظرفیتهای استان، ملاکهای علمی و توجیهات اقتصادی برای تولید انرژیهای خورشیدی در کرمان، افزود: تولید دو هزار مگاوات برق بهعنوان چشمانداز فعالیتهای پیش رو قرار دارد و با توجه به اهمیت این موضوع دو ساختار را در نظر گرفتهایم.
وی ادامه داد: ستاد شتابدهی، راهبری و سیاستگذاری انرژیهای تجدیدپذیر، تصمیمات و فعالیتهای کلان را بر عهده دارد، کمیته انرژیهای خورشیدی نیز بهصورت هفتگی جلسه تشکیل میدهد، موانع و مشکلات سرمایهگذاران، صدور مجوزهای بینام و… را بررسی میکند و نمایندگان اتاق نیز باید به ساختار این کمیته اضافه شوند.
استاندار کرمان خاطرنشان کرد: با ساختارهای ایجاد شده، پیشنهادهایی که ارائه شد و پیگیریهایی در سطح ملی، استان کرمان در چشمانداز پیش رو حرف بسیاری در حوزه انرژیهای خورشیدی خواهد داشت.
ضرورت مشخص بودن مسیر سرمایهگذاری در احداث نیروگاههای خورشیدی
رئیس کمیسیون صنعت اتاق کرمان نیز در این نشست اظهار کرد: حضور بخش خصوصی در کارگروه «رفع موانع احداث نیروگاههای خورشیدی» در نظر گرفته نشده و برای پرهیز از موازی کاری، بخش خصوصی نیز باید در این کارگروه حضور داشته باشد و ساختار آن تغییر کند.
حامد بدرآبادی، با بیان اینکه ۸ الی ۹ الگو برای ایجاد نیروگاههای خورشیدی طراحی کردهایم و باید فلوچارت این الگوها نیز مشخص شوند، اضافه کرد: سرمایهگذاران و همچنین صنایع و بخش کشاورزی که ملزم به ایجاد نیروگاههای خورشیدی شدهاند، باید مسیر کار خود را از ابتدا تا انتها بدانند.
وی با بیان اینکه تاکنون هیچ اقدام مؤثری در بخش کشاورزی برای احداث نیروگاههای خورشیدی نشده است، افزود: سال گذشته کاهش بسیار زیادی در تولید محصولات کشاورزی داشتیم و اگر این روش ادامه داشته باشد، به بخش کشاورزی لطمه بسیاری وارد میشود.
اعلام آمادگی اتاق کرمان برای ارائه پروتکل تسریع صدور مجوزهای بینام احداث نیروگاههای خورشیدی
عضو هیات رئیسه و ناظر مرکز کسبوکار اتاق کرمان نیز در این نشست با تأکید بر صدور مجوزهای بینام برای احداث نیروگاههای خورشیدی، بیان کرد: صدور مجوزها کار پیچیدهای نیست و اتاق کرمان این آمادگی را دارد که ظرف ۲۴ ساعت پروتکلی را طراحی کند تا صدور مجوزها طی ۱۰ روز صادر شود.
عباس جبالبارزی، خاطرنشان کرد: شرکتهای توزیع که هنوز پول پیمانکاران را پرداخت نکردهاند، چرا باید سرمایهگذاری کنند؟ این امر با اصل ۴۴ همخوانی ندارد و باید مورد توجه باشد.
با کمک اتاق کرمان میتوان کارهای بزرگی انجام داد
استاندار سابق کرمان نیز در این نشست با قدردانی از اقدامات رئیس اتاق کرمان و همکاران این مجموعه، گفت: اتاق، حلقه وصل بخش خصوصی و دولت است که در انتقال و ساماندهی درخواستها و نیازهای بخش خصوصی به دولت بسیار کمک میکند.
محمدمهدی فداکار، با تأکید بر اینکه با کمک اتاق میتوان کارهای بزرگی انجام داد، خاطرنشان کرد: اتاق کرمان با پژوهشها و تولید محتواهای مناسب، مدیران استان را بهخوبی درگیر مسائل استان کرده و امیدواریم از این ظرفیت و تجربیات موفق بهخوبی و بهعنوان سکویی برای ارتقای استان استفاده شود.
در این نشست، اتاق کرمان از محمدمهدی فداکار، استاندار سابق کرمان بهعنوان رئیس در ۳۱ نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان تجلیل و قدردانی کرد.
منبع: اتاق ایران آنلاین