شرکت تیبا بیوتک (Tiba Biotech) قراردادی به ارزش ۷۴۹۹۹۹ دلار با سازمان تحقیقات و توسعه پیشرفته زیست پزشکی (BARDA) برای توسعه روشی برای مقابله با آنفلوآنزای پرندگان، منعقد کرد، روشی که در آن از RNA و نانوذرات لیپیدی استفاده میشود.
به گزارش پایگاه خبری دنیای برند به نقل از ایسنا، تیبا که در کمبریج ماساچوست مستقر است، در بیانیه اخیر اعلام کرده است که این قرارداد براساس برنامه Flexible and Strategic Therapeutics یا FASTx سازمان تحقیقات و توسعه پیشرفته پزشکی تنظیم شده است و سایت FASTx این قرارداد را برای تقویت زرادخانه درمانی خود به منظور آمادگی برای شرایط اضطراری عمومی نظیر بیماریهای همهگیر امضاء کرده است.
فناوری تیبا یک پلتفرم نانوذرات زیست تخریبپذیر مصنوعی برای ارائه درمانهای مبتنی بر RNA است. قرار است از نانوذرات لیپیدی (LNPs) در این محصول استفاده شود، چیزی شبیه به واکسنهای mRNA فایزر و مدرنا که برای بیماری کرونا ساخته شده بود. از آنجایی که نانوذرات لیپیدی سطوح ایمنی نسبتا پایینی داشته و احتمال سمیت و التهاب در آنها وجود دارد، و نظر به ظرفیت بارگذاری پایین نانوذرات لیپیدی نیاز به بهبود این فناوری است. با ارتقاء این فناوری میتوان از آن برای درمان انواع خاصی از بیماریها که به مولکولهای بزرگتر و پیچیده تر نیاز دارند، استفاده کرد. علاوه بر این، جنگهای ثبت اختراع و هزینههای بالای صدور مجوز، برنامههای کاربردی جدید نانوذرات لیپیدی را بسیار گران میکند.
در مقابل، پلتفرم تیبا میتواند با افزایش ابعاد نانوذرات لیپیدی ظرفیت بارگذاری آنها را افزایش دهد و با این کار فضا برای RNAهای بیشتر فراهم شود به طوری که میتواند بیش از یک پروتئین را ایجاد نماید. به ادعای شرکت تیبا، این فناوری میتواند ساختارهای زیستی پیچیدهتری را نیز ایجاد کند و میتوان از آن نه تنها برای تولید واکسن، بلکه برای سیستمهای ژندرمانی نظیر CRISPR/Cas۹ استفاده شوند. این شرکت قصد دارد از این فناوری نه تنها برای بیماریهای عفونی، بلکه برای شرایط خودایمنی، آلرژیها و کاربردهای سرطانشناسی، استفاده کند.
این کار جدید تیبا با BARDA باعث خواهد شد که این شرکت درمانی مبتنی بر RNA برای سویه آنفلوآنزای پرندگان H۱N۱ را ارائه کند. این شرکت همچنین اخیراً در یک ابتکار مشترک بین BARDA و Johnson & Johnson به نام شوالیه آبی پذیرفته شد، پروژه دیگری که برای تقویت آمادگی در برابر بیماری همهگیر و بحران بهداشت عمومی تعریف شده است.
تیبا تا کنون حدود ۴ میلیون دلار کمک مالی از سازمانهایی از جمله بنیاد گیتس جمعآوری کرده است و ۱۲ میلیون دلار دیگر نیز در قالب موافقتنامههایی برای حمایت تحقیقاتی از سوی سازمانهای دولتی داخلی و بینالمللی دریافت کرده است.
پایان