Img20241201132221530 650x330 - توسعه صادرات مسقطی فارس نیازمند برنامه‌ریزی است

توسعه صادرات مسقطی فارس نیازمند برنامه‌ریزی است

محمدصادق حمیدیان، رئیس اتاق شیراز با اشاره به اینکه ۷۷ درصد واحدهای تولید مسقطی در لارستان فارس فعال هستند، بر لزوم رفع مشکلات تعرفه‌ای صادرات مسقطی فارس و تلاش بر برندسازی این محصول تأکید کرد.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی شیراز، گفت: استان فارس و به‌ویژه شهرستان لارستان، جایگاه ویژه‌ای در تولید انواع مسقطی در سطح کشور دارد، به‌طوری‌که از تعداد کل واحدهای صنفی تولید مسقطی کشور، ۲۳ واحد (معادل ۷۷ درصد کل واحدها) در استان فارس فعالیت دارند.

محمدصادق حمیدیان در هشتاد و ششمین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان فارس، افزود: یکی از اصلی‌ترین مشکلات صادرات مسقطی لاری به‌عنوان یک محصول شناخته شده استان فارس، عدم برخورداری از تعرفه اختصاصی است؛ چراکه مسقطی با کد تعرفه شماره ۱۷۰۴۹۰۹۰ – ۱۷۰۴۹۰۰۰ در زیر دسته شیرینی‌های سنتی بدون کاکائو قرار دارد و به همین دلیل، نامی از این محصول مهم و استراتژیک در آمارهای صادراتی ثبت نمی‌شود و برند سازی برای این محصول نیز صورت نمی‌گیرد.

حمیدیان ادامه داد: با اینکه این محصول استان فارس در حوزه صادرات جایگاه خوبی دارد اما به دلیل عدم وجود این کد تعرفه اختصاصی آمار دقیقی از صادرات این محصول وجود ندارد و نمی‌توان برنامه‌ریزی مشخصی برای گسترش صادرات آن انجام داد.

رئیس اتاق شیراز اضافه کرد: این در حالی است که برای محصولات مشابه شامل سوهان، گز، حلواارده کد تعرفه صادراتی مجزا تعریف شده؛ اما برای این محصول هنوز کد تخصیص نیافته است.

وی با تأکید بر اینکه هر محصول یک کد تعریف دارد که خاص هر کالا است و در نظام تجارت بین‌المللی معیاری برای شناسایی آن کالا قرار می‌گیرد، ادامه داد: استانداردها و تنوع محصولات تولیدی بر پایه مسقطی لاری در حال حاضر از قابلیت‌های بالایی برخوردار است و امکان تولید محصولات جدید و مطابق روز در صنعت مسقطی در استان وجود دارد.

حمیدیان تصریح کرد: هم‌اکنون حلوا مسقطی لاری توسط صادرکنندگان استان به کشورهای اروپایی از جمله فرانسه، آلمان، کانادا، استرالیا و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس صادر می‌شود که نشان‌دهنده کیفیت بالا، بسته‌بندی مناسب، و بازار خوب این محصول است بنابراین لازم است کد اختصاصی HS برای مسقطی تعریف گردد.

وی تصریح کرد: همچنین سرمایه‌گذاری‌های چشم‌گیری جهت تولید صنعتی مسقطی بر پایه محصولات سلامت‌محور و ارگانیک اتفاق افتاده است که نیاز به معرفی و صادرات این محصول به بازارهای جهانی روزبه‌روز افزایش می‌یابد و برای استفاده از ظرفیت بازارهای صادراتی و جلوگیری از تعطیلی این واحدها اختصاص کد اچ اس مختص مسقطی لاری امکان بهره‌مندی از این ظرفیت‌ها را چند برابر می‌کند.

حمیدیان گفت: معادل حدود ۵۰ درصد واحدهای صنفی و تولید ۵۷ درصد مسقطی کشور در شهرستان لارستان انجام می‌شود و این مهم بیانگر اهمیت این محصول به‌عنوان یک کالای ثروت آفرین و استراتژیک صادراتی فارس است که به‌زودی با مصوبه اخیر میز ملی مسقطی با محوریت استان فارس در کشور ایجاد می‌شود.

وی افزود: با تشکیل و فعالیت میز ملی مسقطی در استان فارس مسائل و مشکلات واحدهای تولیدی صادراتی این محصول با حضور فعالان این بخش در حوزه مسائل بانکی، مالیاتی، انرژی، گمرکات و دیگر مسائل به‌صورت تخصصی بررسی و با ارائه راهکارهای عملی جهت رفع آنها اقدام می‌شود.

او با بیان اینکه دریافت کد اختصاصی تعرفه و تشکیل میز ملی برای این محصول استان الزامی است و این اقدامات بازارهای جدیدی برای صادرات کالاهای تولید استان ایجاد می‌کند بیان کرد: حلوا مسقطی لار و فرآیند تهیه، پخت و تولید آن تیرماه ۱۳۹۸ در فهرست میراث ناملموس کشور به شماره ۲۰۰۳ ثبت شده است لازم است که محصول مسقطی لاری به‌صورت مشخص و خاص به بازار دنیا عرضه شود تا هرچه بهتر و بیشتر این سوغات ارزشمند لاری شناخته شود.

در ادامه این نشست، حمیدرضا ایزدی، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت فارس نیز با تأکید بر اینکه محصول مسقطی استان فارس یک محصول ارزش‌آفرین برای استان است گفت: در تولید محصول مسقطی استان فارس مشکلی نداریم و کیفیت و قیمت محصولات ما رقابت‌پذیری بالایی دارد، بنابراین باید بستر مناسب را برای توسعه صادرات فراهم کنیم.

وی افزود: نبود تمهیدات لازم برای بسته‌بندی‌های مناسب و برندسازی در تولید و عرضه این کالا و محصول باکیفیت نیز از دیگر مشکلات در ناشناخته ماندن این سوغات لاری است.

در ادامه این نشست مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان فارس هم گفت: در حال حاضر خوشه صنعتی مسقطی لاری در شرکت شهرک‌های صنعتی استان در حال فعالیت است و به دلیل استفاده از خدمات مشترک سازمان‌دهی شده توسط شهرک‌های صنعتی از جمله آب، برق، تلفن، گاز و تصفیه‌خانه فاضلاب هزینه‌های سرمایه‌گذاری اندکی کاهش یافته است.

در ادامه این نشست ایوب زارعی مدیرکل گمرکات فارس نیز گفت: چنانچه کد تعرفه اچ اس برای مسقطی تعریف شود می‌بایست کد TSC نیز برای آن ایجاد شود.

وی اضافه کرد: ارزش گمرکی کالا (TSC یا Tariff Specification Code ) یک سیستم کدینگ است که برای دسته‌بندی کالاها و تعیین تعرفه‌های گمرکی آن‌ها استفاده می‌شود که ارزش گمرکی یک کالا بر اساس ارزش واقعی آن در کشور مبدأ به‌علاوه هزینه‌های حمل‌ونقل، بیمه و سایر هزینه‌های مرتبط تا مقصد محاسبه می‌شود.

زارعی ادامه داد: این ارزش به‌عنوان مبنای محاسبه حقوق و عوارض گمرکی استفاده شده و به‌صورت کدهای TSC در سیستم‌های گمرکی ثبت می‌شود.

مصوبات نشست شورای گفت‌وگوی استان فارس

– درخواست کد اختصاصی HS برای مسقطی توسط اداره صنعت، معدن و تجارت و اداره کل گمرکات استان با سازمان توسعه تجارت ایران انجام گیرد.

– میز مسقطی در استان فارس تشکیل شود.

– دستورالعمل صدور گواهی فعالیت تولید بدون کارخانه به‌گونه‌ای که این اقدام شامل اشخاص حقیقی نیز گردد، اصلاح شود.

منبع: اتاق ایران آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *