رئیس اتاق ایران با اشاره به عدم شمول تحریمها در حوزههای داروسازی، گردشگری، آموزش، مواد غذایی و خشکبار، تاکید کرد: برای توسعه تجارت میان ایران و ژاپن باید به سمت فعالیت در حوزههای غیرتحریمی و دارای مزیت برویم.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، گفت: برای توسعه تجارت با ژاپن، باید به سمت تقویت روابط در صنایع غیرتحریمی از جمله دارو برویم.
صمد حسنزاده، در نشست با هیات مدیره اتاق مشترک ایران و ژاپن، ادامه داد: اتاق مشترک ایران و ژاپن میتواند در این راستا با شرکتهای تولیدکننده وارد همکاری شود. به ویژه که آمادگی سرمایهگذاری مشترک نیز در این زمینه وجود دارد.
او افزود: چند ردیف فعالیت، از جمله داروسازی و تجهیزات بیمارستانی، گردشگری، آموزش و مواد غذایی و خشکبار … شامل تحریم نبوده و اتفاقاً ایران و ژاپن در این زمینهها دارای مزیت هستند. این فعالیتها باید پررنگ شوند.
حسنزاده با بیان اینکه تحریمها در روابط ایران و ژاپن فاصله ایجاد کرده است، اظهار کرد: اتاق مشترک میتواند با فعالیتهای خود کارهای خوبی برای نزدیکی بیشتر دو کشور انجام دهد.
او با اشاره به برگزاری اکسپو ۲۰۲۵ ژاپن، گفت: اتاق ایران از حضور اتاق مشترک در این نمایشگاه حمایت میکند تا پاویون ایران به شکل آبرومندی برگزار شود.
او افزود: خوب است برای حضور در این پاویون ۲۰ شرکت معروف و خوشنام ایرانی در حوزههای دارای مزیت از جمله مواد غذایی و خشکبار، حاضر شوند تا بتوان برنامهریزی بهتری برای روابط پایدار داشت.
اتاق مشترک با استفاده از ظرفیتهای ژاپن، دورههای آموزشی برگزار خواهد کرد
حسین سلاح ورزی، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ژاپن نیز در این نشست، با اشاره به اهمیت ژاپن به عنوان شریک تجاری ایران، گفت: واقعیت این است که از نظر تکنولوژیک، در نهایت ژاپن است که شریک اصلی برای تأمین نیازهای ایران خواهد بود.
او ادامه داد: اتاق مشترک قصد دارد به استفاده از دانش انباشته در حوزه بهرهوری و مدیریت در ژاپن ورود کرده و با استفاده از ظرفیتهای این کشور دورههای علمی و آموزشی در زمینه بهرهوری برگزار کند.
سلاح ورزی با اشاره به علاقهمندی و برنامهریزی اتاق مشترک ایران و ژاپن برای شرکت در اکسپو ژاپن، اظهار کرد: ما میخواهیم در این اکسپو به نمایندگی از اتاق ایران نقشآفرینی کنیم.
او ادامه داد: اتاق مشترک فعالیتهایی در راستای دیپلماسی عمومی آغاز کرده تا در شرایطی که روزنههایی برای کاهش تنش ایجاد شده است، بتوانیم ژاپن را دوباره به ایفای نقش میانجیگری خود تشویق کنیم.
با شرکتهای کوچک و متوسط ژاپن ارتباط برقرار کنیم
بهرام شکوری، عضو هیات مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و ژاپن نیز با اشاره به قدمت روابط دو کشور، گفت: اگر تحریمها برداشته شود ژاپن یکی از کشورهایی است که تقریباً تمام نیازهای ما را به جای اروپا و امریکا برطرف خواهد کرد.
شکوری افزود: برای توسعه روابط تجاری با ژاپن، ما میتوانیم با شرکتهای کوچک و متوسط این کشور که کمتر در معرض تحریمهای آمریکا هستند، ارتباط برقرار کنیم. همچنین باید از ظرفیت «جایکا» و اقدامات بشردوستانه آن در حوزههای آب و محیطزیست استفاده کنیم.
او با ابراز امیدواری برای استفاده اتاق مشترک از منابع و متخصصین «جایکا»، ادامه داد: حوزه آموزش هیچ وقت مشمول تحریمها نبوده است. میتوانیم برای تربیت نیروهای خود از دانش ژاپن استفاده کنیم که کلید این کار میتواند اکسپو ۲۰۲۵ باشد.
بدون حل مشکل FATF نمیتوانیم فعالیت تجاری داشته باشیم
کامیار منتصر، عضو دیگر هیات مدیره ایران و ژاپن هم با اشاره به حضور ایران در لیست سیاه FATF گفت: تا زمانی که مسئله ارتباطات بانکی از طریق FATF را حل نکنیم هیچ شرکتی با ما حتی در حوزه غذا و دارو وارد کار نمیشود.
علی محسنی نژاد، عضو دیگر هیات مدیره اتاق مشترک ایران و ژاپن، نیز پیشنهاد کرد، کمیتهای با محوریت اتاق ایران و اتاق مشترک ژاپن در رابطه با برگزاری اکسپو ژاپن تشکیل شود.
بابک عابدین، عضو هیات مدیره اتاق مشترک ایران و ژاپن با اشاره به توان بالای ژاپن در حوزه صنعت چاپ، گفت: امیدوارم از فرصت اکسپو برای ارتباطات بهتر در این صنعت استفاده کنیم.
حمیدرضا نبی زاده، از اعضای این اتاق مشترک نیز معتقد بود حلقه مفقوده در تجارت خارجی ایران فعالیتهای نمایشگاهی بینالمللی است. او از اتاق ایران خواست برای حل این موضوع وارد مذاکره شود و در صورت حل نشدن موضوع راسا به برگزاری نمایشگاههای بینالمللی ورود کند.
زیرساختهای ایران در رابطه با ژاپن از بین رفته است
حامد عسگری، معاون امور بینالملل اتاق ایران نیز اکسپو ژاپن را بهترین فرصت برای بخش خصوصی دانست و ادامه داد: باید هر طور شده رابطه ایران و ژاپن را متصل نگهداشته و به سمت رشد ببریم.
او افزود: چالشها فراوان است. حملونقل ما به ژاپن تعطیل شده و به مرور زیرساختهای ما در رابطه با این کشور از بین رفته است. بنابراین نیازمند یک ابتکار و ایده برای تقویت روابط هستیم. فعالیت در حوزههایی که تحریم نیست و یا استفاده از فرصت نمایشگاهها را نباید دستکم بگیریم.
عسگری گفت: بخش خصوصی باید در مواردی که دولت نمیتواند وارد شود، حاکمیت و دولت را نمایندگی کند. بخش خصوصی باید به ژاپن برود و حضور فعال داشته باشد. اتاق ایران هم آماده حمایت همهجانبه برای حضور در اکسپو ژاپن است.
از حضور اتاق مشترک در اکسپو ژاپن حمایت میکنیم
حسن پیرموذن، نایبرئیس اتاق ایران نیز با تأکید بر اینکه اکسپو، نمایشگاه نیست و یک تفاهم فرهنگی و اجتماعی، اقتصادی و سیاسی است، افزود: باید دید سیاست دولت در اکسپو ژاپن چیست و در چه سطحی حضور خواهد داشت. اتاق میتواند بر اساس طرحی که اتاق مشترک برای شرکت در اکسپو ارائه میکند، بودجه تخصیص دهد. باید تلاش کنیم مجوز حضور اتاق در اکسپو ژاپن را دریافت کرده و یک طرح قوی در این زمینه ارائه کنیم.
منبع: اتاق ایران آنلاین