خورشید گزدرازی، رئیس اتاق بوشهر در یادداشتی با اشاره به برگزاری نشستهای ترسیم سپهر ایران آینده، پیشنهاد داد در این راستا، دبیرخانه دائمی تحقق اقتصاد دریامحور کشور در استان بوشهر تشکیل شود.
تاریخ ایران گواهی میدهد که هرگاه بنادر جنوب، فعال بودهاند و حجم بالای صادرات و واردات در این بنادر جریان داشته، کشور نیز از شرایط اقتصادی خوبی برخوردار بوده است. آشکار است که ارتباط کرانههای خلیجفارس با سایر کشورها و رونق کشتیرانی و بازرگانی در جنوب، عاملی مهم برای قوام و دوام رونق و آبادانی پسکرانهها و نواحی مرکزی فلات ایران بوده است. اساساً ایران را نهتنها با فلات ایران که با خلیجفارس و شهرها و روستاهای ساحلی آن باید شناخت و این امر در زبان، لباس، غذا و بهطورکلی فرهنگ جنوب آشکار است.
بر آنچه گفته شد، باید این نکته را افزود که امروزه، از فلات ایران، بیش از ظرفیت و تابآوری زیستمحیطی آن برداشت شده است. از گذشتههای دور، زندگی در فلات ایران، همواره با چالش کمآبی و خشکسالی مواجه بوده تا آنجا که دسترسی به آب، شاخصی برای قدرتمندی و اقتدار در حکمرانی به حساب میآمده است. شاید به همین دلیل است که اولین گروههای متخصص خارجی که برای ارائه مشاوره اقتصادی به ایران میآمدهاند، تمرکز بر بنادر جنوب کشور را به سیاستگذاران ایرانی توصیه میکردهاند.
البته تردیدی نیست که موضوع دسترسی به آبهای آزاد و اهمیت تجارت دریایی در توفیق کشورها در حوزه اقتصاد، عواملی هستند که بر اهمیت سرمایهگذاری بر بنادر جنوب میافزاید و در این میان، بندر بوشهر از جایگاهی والا برخوردار است. هرگاه که بوشهر از رونق برخوردار بوده، ایران نیز اوضاع اقتصادی خوبی داشته و هرگاه که بنا به دلایل مختلف، بنادر بوشهر از رونق میافتادهاند، اقتصاد ایران نیز دچار رکود میشده است و ازجمله این بنادر میتوان به بنادر تاریخی لیان، سیراف و نجیرم اشاره کرد.
این نکته نیز حائز اهمیت است که باید بر نوع استفاده از بنادر جنوب تأمل بیشتری کرد و پروژههایی را در این نواحی اجرایی کرد که باعث مرگ منطقه از حیث زیستمحیطی نگردند. درست است که این نواحی ظرفیت بالایی برای انواع صنایع و معادن را دارند ولی باید اولویتها را بهدرستی شناسایی کرد و ایدههایی را انتخاب کرد که بهینهترین و کارآمدترین راهکار باشند و امکان استقرار جمعیت را از این مناطق سلب نکنند؛ این موضوع در سالهای گذشته و با توسعه بسیاری از پروژههای مخرب برای محیطزیست و تهدیدکننده کانونهای جمعیتی محلی و بومی، تأثیر منفی بر جنوب ایران داشته است. در همین راستا بوده که بیانیه چشمانداز در سند آمایش استان بوشهر چنین تدوین شده است:
بوشهر استانی است با جامعهای خلاق، توانمند، کارآفرین، دارای زندگی با کیفیت مطلوب و سازمان فضایی متعادل و برخوردار از توسعه پایدار بر پایه اقتصاد دانشبنیان، دریامحور، رقابتپذیر و دارای جایگاه ممتاز در تجارت، گردشگری، صنایع دریایی، علوم و فناوری زیستی، انرژی و پتروشیمی.
درواقع، بیانیه چشمانداز استان بوشهر، مبین توأمانی رشد اقتصادی با محوریت دریا و دانایی و همچنین زندگی با کیفیت مطلوب است که در آن رفاه مردم لحاظ شده باشد. بر پایه اهمیت این موضوع است که این امر در قالب مسئولیت اجتماعی اتاق بازرگانی بوشهر، مدنظر هیت نمایندگان و هیت رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بوشهر قرار گرفته و در سند راهبردی اتاق نیز این موضوع اشاره شده است.
بر پایه همه این دلایل تاریخی، علمی و سیاستی است که میتوان به تصمیمگیرندگان کشور توصیه کرد تا ایده اقتصاد دریامحور را پرتوانتر از گذشته پیگیری ک؛ چراکه این موضوع، نه یک ایده اقتصادی صرف بلکه یک ضرویت برای آبادانی ایران بزرگ خواهد بود و صرف وقت و هزینه در این حوزه، میتواند رفاه جمعیت محلی مستقر در نواحی کرانهای، مردم نواحی پسکرانه و حتی همه مردم ایران را تضمین کند.
در همین راستا، در جلسهای که هفته گذشته در اتاق ایران برگزار شد، ترسیم سپهر آینده ایران در قالب سند چشمانداز مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و به همین مناسبت، اتاق بوشهر پیشنهاد میدهد تا دبیرخانه دائمی تحقق اقتصاد دریامحور کشور در استان بوشهر تشکیل شود و همه موضوعات اشاره شده در برنامه هفتم توسعه با محوریت دریا در چارچوب این دبیرخانه پیگیری شود. این اتاق آمادگی خود را برای راهاندازی دبیرخانه اقتصاد دریامحور کشور اعلام میکند و در این حوزه از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد.
منبع: اتاق ایران آنلاین