معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری با تاکید بر اینکه بنیاد یک نهاد اداری نیست، بلکه یک باشگاه برای حضور نخبگان است، گفت: دغدغه اصلی نخبگان واقعی این است که زمین در اختیار آنها برای تاثیرگذاری قرار گیرد و تجربه نشان میدهد آنجاهایی که فراخوان اعطای وام منتشر میشود، آنهایی در جلوی صف قرار میگیرند که احتمالا کمتر از نخبگی برخوردارند و نخبگان واقعی مشغول به کارهای واقعی هستند.
به گزارش پایگاه خبری دنیای برند، دکتر روحالله دهقانی فیروزآبادی، رئیس بنیاد ملی نخبگان امروز در اولین همایش ملی گفتگوی نخبگان با اشاره به توجه و تمرکز وزیر کشور به امور نخبگانی، گفت: مسالهای که تاکنون گفتهایم و خواهیم گفت، این است که از نگاه بنیاد ملی نخبگان در دور جدید مدیریتش تعریف نخبه کسی است که استعداد بارزی است که با تلاش و پشتکار ویژه و به مدد الهی برای کشور و مردمش تاثیرگذار است.
وی افزود: هر نخبهای که یکی از این ۳ ویژگی را نداشته باشد، از نظر ما نخبه محسوب نمیشود؛ به این معنی که نخبه باید دارای استعداد ویژه، صاحب تلاش و پشتکار ویژه باشد و باید در مسیر اسلام، انقلاب و ایران خدمتگذاری و تاثیرگذاری داشته باشد.
دهقانی فیروزآبادی ادامه داد: در اینتعریف، نخبه تنها شامل دانشگاهیان نمیشود؛ بلکه یک تاجر، یک بازرگان. مدیر اجرایی و یا سیاستگذار نیز میتواند یک نخبه باشد و اگر قرار باشد ملاک نخبگی استعداد و تاثیرگذاری باشد، صرف در یک دانشگاه فنی مشغول به کار بودن و انتشار چند مقاله ممکن است علامتی از استعداد باشد، ولی ملاک نخبگی نیست.
معاون علمی رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه نخبگی منحصر به دانشگاه و حوزه خاص نیست، یادآور شد: ما به طور جدی تلاش میکنیم که عرصه نخبگی به حوزههای دیگری مانند تجارت، ورزش، هنر و فرهنگ تسری یابد.
دهقانی فیروزآبادی با اشاره به نحوه حمایت از نخبگان با بیان اینکه برخی بر این باورند که به آنها پول دهیم و وام و مسکن بدهیم، اضافه کرد: این حمایتها خوب است، ولی اگر قرار باشد با این رویکرد به نخبگان نگاه شود، به احتمال زیاد، شکست خواهیم خورد.
رئیس بنیاد ملی نخبگان ادامه داد: اگر بخواهیم تنها بر میزان حقوق متمرکز شویم، نه میتوانیم و نه اقدام درستی برای حمایت از نخبگان است و تنها متمرکز شدن به حمایت مالی راه اشتباهی است، چون هر چقدر از این افراد حمایت شود، نسبت به کشورهای همسایه ما که تحریم ندارند، دست ما بسته است.
دهقانی فیروزآبادی اضافه کرد: نخبه واقعی کسی است که پیش از اینکه به دنبال این باشد که به وی چه چیزی اعطا میشود، به دنبال این است که چکار میتواند برای کشور انجام دهد و تاثیرگذار باشد.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان با بیان اینکه تاکید نخبگان واقعی بر این است که زمین در اختیار آنها قرار گیرد تا در آن نقشآفرینی کنند، یادآور شد: چنین فضایی قطعا در آن کسب و کار و رفاه هست. تجربه نشان میدهد آنجاهایی که فراخوان اعطای وام منتشر میشود، آنهایی در جلوی صف قرار میگیرند که احتمالا کمتر از نخبگی برخوردارند و نخبگان واقعی مشغول به کارهای واقعی هستند.
وی گفت: از این رو سیاست جدی ما برای حفظ نخبگان و امیدوار کردن آنها این است که زمین بازی را در اختیار آنها بگذاریم. هیات اندیشهورزی که به مدد وزارت کشور و حمایت استاندارها ایجاد شد، خرج زیادی به دنبال ندارد، ولی یک فرد نخبه که عاشق کشورش است، درگیر با مسائل استان میشود. و حداقل مشارکت نخبگان در حل چالشها این است که مسائل را میشنوند و متوجه میشوند که کارهای اجرایی، اقدامات درستی است و اعتراض نمیکنند به دلیل عدم آشنایی با مسانل.
رئیس بنیاد ملی نخبگان با تاکید بر اینکه مشارکت نخبگان در حل مسائل در بسیاری از موارد کمککننده است، گفت: مشارکت دادن آنها در حل مسائل راهکاری برای افزایش اثربخشی نخبگان خواهد بود.
وی افزود: طبق استانداردهای جهانی، از هر ۱۰۰ نفر مردم جامعه یک نفر از نظر استعدادی و نخبگی، برتر است؛ به این معنا که در یک کشور ۱۰۰ میلیون نفری، تقریبا یک میلیون نفر نخبه وجود دارد. اگر فرض کنیم که در هر هزار نفر یک نفر نخبه است، در کشور ۱۰۰ هزار نفر نخبه حضور دارند.
دهقانی فیروزآبادی با بیان اینکه بنیاد ملی نخبگان در حال حاضر با ۵ هزار نفر نخبه ارتباط دارد، گفت: فرض کنید که میخواهیم به هر یک از این نخبگان ماهیانه ۲۵ میلیون تومان حمایتهایی ارائه دهیم که در سال ۳۰ همت میشود و بودجه بنیاد ملی نخبگان ۵۰۰ میلیارد تومان است.
رئیس بنیاد ملی نخبگان تاکید کرد: از این رو این نگاه که بنیاد یک نهاد صنفی است که به حوزه نخبگان میپردازد و صرفا باید مسائل نخبگان را حل کند، یکی از بزرگترین اشتباهات راهبردی است.
وی با بیان اینکه در این رویکرد دو اشتباه راهبردی است، توضیح داد: اشتباه اول این است که نخبه تبدیل به صنف میشود که آنها نخبه هستند و بقیه نخبه نیستند و این اولین خیانت به نخبگان است؛ چون از جامعه آنها را جدا کردیم و به معنی شکاف و پس زدن جامعه نخبگانی از دل مردم است.
وی با تاکید بر اینکه مگر میشود نخبگان را از جامعه جدا کرد، یادآور شد: اشتباه راهبردی دیگر این است که بنیاد ملی نخبگان تشکیل شد تا یک نهاد صنفی شود در کنار وزارتخانههای علوم، بهداشت، صمت و کشور تا به مسائل کشور بپردازد.
دهقانی فیروز آبادی اظهار کرد: رویکرد برای تشکیل این نهاد این بوده که بنیاد ملی نخبگان به جای آنکه یک نهاد دولتی باشد که نیازهای صنفی نخبگان را برطرف کند، نهاد نخبگانی باشد برآمده از نخبگان تا اثر نخبگان را در حاکمیت افزایش دهد؛ یعنی نهادی که بیشتر به نخبگان و مردم توجه کند تا به دولت.
وی افزود: از این رو است که بر اساس اساسنامه، رئیس بنیاد ملی نخبگان، معاون علمی رئیسجمهور است. در دور اول رئیس این نهاد، معاون اول رئیس جمهور بود و بعد به معاونت علمی محول شد؛ چون بنیادی که برآمده از نخبگان است، برای آنکه نظر نخبگان را به حاکمیت انتقال دهد، باید سخنگاهی در دولت داشته باشند؛ از این رو است که اعلام شد رئیس بنیاد ملی نخبگان، معاون علمی رئیسجمهور باشد.
معاون علمی رئیسجمهور تاکید کرد: با این رویکرد بنیاد ملی نخبگان نهاد صرفا صنفی برای رفع نیازهای نخبگان نیست، بلکه نهادی است که برای استعدادهای پر تلاش و علاقهمند به تاثیرگذاری و خدمت به کشور، ایجاد فرصت کند. ما باید این نگاه تحولگرا و مردمی را به بنیاد داشته باشیم.
وی ابراز امیدواری کرد که با برنامهریزیهایی که در بنیاد در حال انجام است و تغییر رویکردهایی که بعضا سخت است، به همت مسؤولان بنیاد، تحولات خوبی در حوزه نخبگان ایجاد شودو
وی تاکید کرد: بنیاد یک نهاد اداری نیست، بلکه یک باشگاه برای حضور نخبگان است و میزان میداندهی به آنها در اختیار دستگاهها است و در رأس آنها وزارت کشور است.
وی افزود: بچههای کشور، ایران را دوست دارند و عاشق این آب و خاک و مردم هستند و بچههای این کشور حتی آنهایی که به خارج از کشور رفتند، قلبهایشان برای انجام کاری برای کشور میتپد، تنها کافی است که میدان برای تاثیرگذاری به آنها داده شود.
پایان
منبع