پرسپولیس و استقلال

بحث واگذاری برندهای پرسپولیس و استقلال ادامه دارد

پرونده واگذاری دو تیم استقلال و پرسپولیس درحالی مدت‌ها باز مانده است که این دو برند مشمول ماده ۱۴۱ هستند. البته به گفته رئیس سازمان خصوصی‌سازی اگر کار واگذاری ورزشگاه‌ها به آنها انجام شود، آنها از ورشکستگی خارج می‌شوند.

پایگاه خبری دنیای برند، بیش از یک سال از نامه وزیر ورزش و جوانان به رئیس‌جمهوری مبنی بر واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس می‌گذرد و با وجود اینکه حسن روحانی به آن پاسخ مثبت داد، این واگذاری همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

در روزهای پایانی سال ۱۳۹۷ سازمان خصوصی‌سازی اعلام کرد که این دو باشگاه توسط کارشناسان قیمت‌گذاری شده و قرار است در اولین فرصت در سال ۱۳۹۸ جلسه هیأت واگذاری برگزار و این قیمت در این جلسه تأیید یا رد شود. اما اوایل تابستان بود که علی اشرف عبدالله پوری حسینی – رئیس سابق سازمان خصوصی‌سازی – اعلام کرد که مقدمات واگذاری این دو باشگاه هنوز فراهم نشده است و مشغول آماده‌سازی این دو باشگاه برای واگذاری هستیم.

تاکید دولت و مجلس بر واگذاری در سال ۱۳۹۸

با این حال مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس باید تا پایان شهریور صورت گیرد. مجلس همچنین تاکید کرد که این دو باشگاه نه از طریق مزایده بلکه باید از طریق فرابورس واگذار شوند.

به این ترتیب، سرخابی‌ها باید تمام الزاماتی که برای عرضه شدن در فرابورس مورد نیاز است را با دقت رعایت کنند و در چارچوب آن عرضه اولیه شوند و این درحالی است که تا همین چند ماه پیش داشتن یا نداشتن صورت‌های مالی حسابرسی شده و سودده یا زیان‌ده بودن این دو باشگاه حرف و حدیث‌های زیادی وجود داشت.

در این راستا، مدیرعامل فرابورس در پاسخ به سوالی در مورد واگذاری دو باشگاه ورزشی پرسپولیس و استقلال، با اشاره به اینکه ما پیش از این صورت‌های مالی از این دو باشگاه دریافت کرده‌ایم اما تاکنون درخواست رسمی برای ورود به فرابورس از سوی این باشگاه‌ها مطرح نشده است، گفت: در قانون بودجه، وزارت ورزش و جوانان مکلف شده است سهام باشگاه‌های پرسپولیس و استقلال را از طریق بازار پایه فرابورس واگذار کند و سازمان بورس، بازار سرمایه و فرابورس ایران به طور کامل آمادگی بررسی شرایط این دو باشگاه برای ورود به فرابورس را دارد که به محض دریافت درخواست رسمی، شرایط آن‌ها برای ورود به فرابورس را بررسی می‌کنیم.

با این حال، مسعود سلطانی‌فر – وزیر ورزش و جوانان – درباره واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس پس از نشست با کمیسیون اصل ۴۴ قانون اساسی در این رابطه، به تاریخچه خصوصی‌سازی استقلال و پرسپولیس اشاره کرد و گفت که این واگذاری تا پایان سال ۱۳۹۸ انجام می‌شود.

در این راستا، امیر هامونی (مدیرعامل فرابورس) نیز به تشریح آخرین وضعیت واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی و عرضه سهام این دو باشگاه در فرابورس پرداخت و در پاسخ به ایسنا مبنی بر اینکه که آیا طبق وعده مسئولان دو باشگاه استقلال و پرسپولیس تا پایان سال جاری واگذار می‌شوند؟ پاسخ داد: این موضوع درحال پیگیری است تا چنانچه موانع برطرف شود شاهد ورود باشگاه‌ها به بازار سرمایه باشیم. تلاش این است که این واگذاری تا پایان سال ۱۳۹۸ صورت گیرد.

واگذاری به سال بعد موکول شد

با وجود وعده دولت و تاکید مجلس، پرونده واگذاری استقلال و پرسپولیس سال گذشته هم بسته نشد و  رئیس سازمان خصوصی‌سازی در گفت‌وگو با ایسنا اعلام کرد که این واگذاری تا پایان امسال صورت نخواهد کرد. علیرضا صالح در این مورد توضیح داد: با توجه به ابهامات موجود بعید می‌دانم این دو باشگاه  تا پایان امسال(۱۳۹۸) واگذار شوند.

چرا سرخابی‌ها  واگذار نشدند؟

اما آنچه که دلیل عدم واگذاری دو تیم استقلال و پرسپولیس از سوی مسئولان اعلام شده این بود که این دو تیم آماده واگذاری نیستند و اطلاعاتشان نیاز به شفاف‌سازی دارد. صالح در این مورد توضیح داد که یکی از آسیب‌هایی که تاکنون در فرآیند خصوصی‌سازی داشتیم این بود که بنگاه‌هایی را واگذار کردیم که آماده‌سازی ابتدایی نکرده‌ بودیم. باید برای بخش خصوصی احترام قائل شویم. اگر دولت نتواند یک بنگاه را اداره کند، چگونه باید از بخش خصوصی توقع داشته باشیم که این کار را انجام دهد!؟

وی با تاکید بر این‌که دو باشگاه استقلال و پرسپولیس سرمایه ملی هستند، اضافه کرد: در شرایطی می‌خواستیم این باشگاه‌ها را واگذار کنیم که زمین چمن و ورزشگاه نداشتند. دلیل این‌که این دو باشگاه امسال واگذار نمی‌شوند نیاز به آماده‌سازی آنها و شفاف‌سازی اطلاعات‌شان بود. در این راستا جلسات زیادی با وزیر ورزش و جوانان داشتیم و در نهایت به این جمع‌بندی رسیدیم که تا ابهام در بدهی و سازوکار این دو باشگاه وجود دارد، نمی‌توان آنها را واگذار کرد.

رییس سازمان خصوصی‌سازی با تاکید بر این‌که دو باشگاه استقلال و پرسپولیس چند سالی است که در فهرست شرکت‌های مشمول واگذاری قرار دارند، گفت: در برهه‌ای از زمان قرار بود برند دو باشگاه یا برند یا ورزشگاهی که قرار بود به باشگاه‌ها داده شود واگذار شود و موضوع واگذاری شرکت مطرح نبود اما در نهایت قرار شد دو شرکت فرهنگی – ورزشی استقلال و پرسپولیس در بازار دوم فرابورس عرضه شوند.

وی با بیان اینکه یک شرکت برای عرضه در فرابورس باید اصلاح ساختار مالی شود گفت: این در حالی است که دو شرکت استقلال و پرسپولیس زیان انباشته دارند و قرار است از طریق اصلاح ساختار مالی از تجدید دارایی‌ها این زیان برطرف شود.

واگذاری استقلال و پرسپولیس در نیمه نخست سال آینده

وی ادامه داد: از سوی دیگر مصوبه هیات وزیران از سال ۱۳۹۱ که قرار بود برمبنای آن دو ورزشگاه به استقلال و پرسپولیس داده شود نیز اجرا نشده بود. البته برای واگذار کردن دو ورزشگاه کارشناسان برای ثبت در دفاتر مشغول ارزیابی هستند و احتمالا تکلیف پرسپولیس تا آخر هفته مشخص می‌شود و وضعیت استقلال نیز در حال بررسی است. علائم تجاری برای پرسپولیس در طبقات ۴۵‌گانه به ثبت رسیده و کارشناسان برای ارزیابی علائم تجاری تعیین شدند. اگر این موضوع در دفاتر شرکت ثبت شد افزایش سرمایه نیز صورت می‌گیرد. البته باشگاه پرسپولیس در سال گذشته سودآور بوده است. همچنین صورت‌های مالی دو شرکت قبل از پذیرش نباید مردود باشد که نیست.

صالحی در ادامه از واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس در شش ماهه اول سال ۱۳۹۹ خبر داد و گفت: بعد از حسابرسی داخلی و تشکیل کمیته حسابرسی، دو باشگاه در شش ماهه اول سال آینده پذیرش می‌شوند. البته باید مجمع دو تیم تشکیل شود و امیدواریم این مجامع قبل از عید برگزار شود.

آخرین وضعیت واگذاری سرخابی ها

این مباحث درحالی در سال گذشته مطرح شد که صالح در جدیدیترین اظهار نظر خود در این مورد اعلام کرده است که میل به واگذاری این دو باشگاه کاملاً وجود دارد و حتی اولین دستور رئیس جمهور به وزیر اقتصاد در سال ۹۹ تسریع در روند همه واگذاری‌ها بوده است.

رییس کل سازمان خصوصی‌سازی درباره سازوکار خصوصی‌سازی دو باشگاه تصریح کرد: در مرحله اول اقداماتی که انجام می‌شود، اساسنامه دو شرکت طبق فرمت‌های سازمان بورس به روز رسانی می‌شوند. حال اینکه این اقدامات چگونه انجام شود، بستگی به همکاری مدیران دو باشگاه و وزارت ورزش دارد که البته وزارت تمام قد ایستاده تا این کار صورت بگیرد.

صالح اشاره کرد: تاکنون تقریباً قیمت‌گذاری باشگاه پرسپولیس مشخص شده است و حتی این باشگاه برنامه سه ساله‌اش را هم به ما داده است، البته مدیران باشگاه به دنبال ارائه برنامه ۵ ساله بودند ولی ما اجازه ندادیم و با برنامه ۳ ساله باشگاه را وارد بورس می‌کنیم. قرار نیست ما به صورت یک‌باره باشگاه‌ها را واگذاری کنیم، ابتدا اساسنامه‌ها تغییر می‌کند و بعد هم باید صورت‌های مالی انجام شود و در ادامه با برگزاری مجمع‌های فوق‌العاده کارها باید جلو برود. ‌

تکلیف بدهی‌های استقلال و پرسپولیس چه می شود؟

رئیس کل سازمان خصوصی‌سازی درخصوص بدهی‌های سنگین استقلال و پرسپولیس یادآور شد: این دو شرکت مشمول ماده ۱۴۱ هستند ولی اگر کار واگذاری ورزشگاه‌ها به آنها انجام شود، آنها از ورشکستگی خارج می‌شوند. علاوه بر این قرار نیست سهام باشگاه‌ها در بورس به صورت یکجا به فروش برسد و ابتدا تنها ۵ درصد برای کشف قیمت و ۵ درصد هم برای سهام شناور تا حباب ایجاد نشود، عرضه خواهد شد.

وی با بیان اینکه «قطعا برای هواداران دو باشگاه در واگذاری جایگاهی در نظر می‌گیریم» خاطر نشان کرد: هر شرکتی که می‌خواهد به بورس برود باید برنامه ۳ ساله کسب و کار بدهد و هر زمانی که نتواند این برنامه را پیاده کند در بورس به مشکل بر خواهد خورد، چون مردم بر اساس برنامه شرکت‌ها به بورس وارد می‌شوند. اگر یک شرکت تجاری قواعد بورس را رعایت نکند و مغایر برنامه‌اش حرکت کند، دچار مشکل می‌شود. باشگاه پرسپولیس قراردادهای برنامه ۳ ساله خود را بسته و کار در باشگاه استقلال هم در حال انجام است. تا زمانی که این کارها صورت نگیرد، ما قطعاً روند واگذاری را انجام نمی‌دهیم.

بر اساس این گزارش و به نقل از سازمان خصوصی سازی، صالح تاکید کرد: مسئله مهم دیگر مشخص شدن حساب‌وکتاب‌های دو باشگاه‌ با فدراسیون، وزارت ورزش و صندوق قهرمانان و پیشکسوتان است که تا زمانی که روشن نشود، اصلاً وارد بورس نمی‌شوند. اخیرأ هیئت واگذاری مصوب کرده که این باشگاه‌ها در بورس پذیرش شوند و می‌خواهیم تا شهریورماه ماه این کار را انجام دهیم.

علت تاخیر در واگذاری سرخابی‌ها

همچنین، ابوالقاسم شمس (عضو هیات عامل سازمان خصوصی سازی) در خصوص تاخیر در واگذاری سهام استقلال و پرسپولیس در سال ۹۸ گفت: این دو شرکت فرهنگی و ورزشی در زمان انجام اقدامات لازم با مشکلاتی از قبیل تغییرات مدیریتی مواجه بودند که این موضوع باعث تاخیر در همکاری آنها شد، زیرا برخی از اقدامات را باید هیات مدیره تصویب کند تا به مرحله اجرا در آید.

وی ادامه داد: با وجود همه مشکلات و حاشیه‌های موجود در این شرکت‌ها اما با همکاری وزارت ورزش و جوانان و جلسات برگزار شده به نتایج قابل قبولی رسیدیم و امیدواریم تکلیف این موضوع تا نیمه اول سال ۹۹ مشخص شود و از طریق عرضه اولیه در فرابورس کشف قیمت صورت گرفته و عرضه‌های بلوکی در مراحل بعد صورت گیرد.

عضو هیات عامل سازمان خصوصی سازی افزود: زمانی که بحث واگذاری دو باشگاه به صورت جدی مطرح و حتی آگهی شد فقط بحث واگذاری برند همراه با دارایی بود و به هیچ عنوان مساله واگذاری هر یک از شرکت های فرهنگی و ورزشی استقلال و پرسپولیس از طریق بازار سرمایه مطرح نشده بود ولی از مهرماه سال ۹۸ نحوه واگذاری تغییر کرد و شرکت‌ها در حال واگذاری از طریق پذیرش در بازار سرمایه هستند. طبق مذاکرات صورت گرفته اقدامات لازم در این زمینه در نیمه نخست سال جاری انجام و امیدواریم که کشف قیمت صورت گیرد. وزارت ورزش برای واگذاری این دو باشگاه بسیار پیگیر است و اقدامات مربوطه را تاکنون برای انجام هر چه سریعتر فعالیت‌ها انجام داده است.

منبع: ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *