ارزیاب مصری یونسکو و نماینده ایکوموس جهانی – که برای ارزیابی «منظر فرهنگی تاریخی اورامانات» به کشور آمده، در نخستین روز حضور خود در ایران، در دیداری دوستانه با متولیان میراث فرهنگی وزارتخانه میراث فرهنگی و گردشگری، از تاثیرپذیری خود از پرونده ثبت جهانی اورامانات صحبت کرد و امیدوار است تا این منظر فرهنگی را درک کند.
پایگاه خبری دنیای برند، به گزارش ایسنا به نقل از اداره کل روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، حسام مهدی سهشنبه یکم مهر در این نشست با تاکید بر اینکه تحت تاثیر پرونده منظر فرهنگی اورامانات قرار گرفته است، گفت: ایکوموس بهعنوان بخش مشاوره یونسکو باید برای ثبت جهانی آثار به یکپارچگی و اصالت آثار توجه کرده و به آن اهمیت دهد و همه این موارد را برای ثبت جهانی در نظر بگیرد.
او با بیان اینکه همه پرونده منظر فرهنگی اورامانات را خوانده است، افزود: آن پرونده خوبی است و تحت تأثیر قرار گرفتم، در واقع افتخار میکنم برای ارزیابی این پرونده به ایران آمدم و میتوانم مردم محلی را ببینم. منظر فرهنگی در حقیقت تعادل طبیعت و انسان است، خوشبختانه این یک منظر فرهنگی خاص است. جنبههای فرهنگی منظر بهویژه ملموس و ناملموس بسیار مهم است، چون یک میراث زنده محسوب میشود، تلاش میکنم تا این منظر فرهنگی را درک کنم.
امیدواری برای حضور رشد گردشگری خارجی در اورامانات بعد از ثبت جهانی
ارزش ناملموس اورامانات بالاتر از میراث ملموس آن است
علیاصغر مونسان – وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی – در این نشست با تاکید بر اینکه مطمئناً این ثبت جهانی باعث رشد گردشگری در این مناطق و معرفی داشتههای ارزشمند میراثفرهنگی ملموس و ناملموس در سطح دنیا خواهد شد، اظهار امیدواری کرد: بعد از ثبت جهانی شاهد حضور بیشتر گردشگران خارجی در این منطقه باشیم، همچنین تحقق این موضوع موجب توسعه خواهد شد.
او با بیان اینکه پرونده ثبت جهانی میراثفرهنگی با عنوان منظر فرهنگی اورامانات از نظر وسعت و موضوع، معماری و زندگی تعداد زیادی از مردم در این منظر بسیار اهمیت دارد، گفت: یکی از ویژگیهای این پرونده، منظر فرهنگی آن است که ۳۰۰ روستا را در بر میگیرد و حائز اهمیت است.
او با اشاره به اینکه حدود ۱۰۰ هزار هکتار عرصه و بیش از ۳۰۰ هزار هکتار حریم منطقه اورامانات است که در مجموع بیش از ۴۰۰ هزار هکتار را در بر میگیرد و در دو استان مهم مرزی کرمانشاه و کردستان قرار گرفته است، ادامه داد: نمایندگان یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در دو استان کرمانشاه و کردستان تلاشهای زیادی برای ثبت جهانی این پرونده کردند، امیدواریم در کردستان مانند کرمانشاه نمایندگان مجلس شورای اسلامی پیگیریهای خود را انجام دهند تا بتوانیم بدون اخلال پرونده را در دو استان بهطور کامل جلو ببریم.
مونسان با دعوت از مردم کشورمان برای بازدید از منطقه اورامانات در استانهای کرمانشاه و کردستان تاکید کرد: دکتر حسام مهدی در جریان این موضوع نیز قرار بگیرند که این پرونده برای مردم محلی بسیار اهمیت دارد، به نظر من ارزش میراث ناملموس در اورامانات بهمراتب بالاتر است. تنوع موضوعات فرهنگی و قدمت تاریخی در کنار آثار تاریخی ملموس در اورامانات موجب شده تا منطقه بینظیری داشته باشیم.
پایگاه خبری دنیای برند را در اینستاگرام دنبال کنید |
اظهار امیدواری برای پیوستن عراق به پرونده جهانی اورامانات
محمدحسن طالبیان – معاون میراثفرهنگی کشور – نیز در صحبتهایی حسام مهدی را یکی از پیشکسوتان ایکوموس و متخصص منظر شهری، تاریخی و معماری بومی دانست و ادامه داد: وی معتقد است که «شهرها باید با هم دیده شوند» که خوشبختانه در موضوع ثبت جهانی این پرونده، همه جنبهها در نظر گرفته شده است.
او افزود: در این پرونده به اورامانات نیز از نظر معماری بومی و منظری که شامل میراث ملموس و ناملموس است، توجه شده. سه دره مهم بهعنوان بخش اصلی در نظر گرفته شده اما تمام محدوده اورامانات از استانهای کرمانشاه تا کردستان را شامل میشود. امیدواریم در آینده بخش عراق نیز به این پرونده اضافه شود، زیرا این کشور در فهرست موقت نبوده و نتوانست به این پرونده بپیوندد، اما اگر ثبت شود، میتواند الحاق شود.
وی با اشاره به روند بررسی پروندههای ثبت جهانی شده از زمان ارسال به یونسکو، بیان کرد: خوشبختانه بخش اول را طی کردیم. بخشهای فرهنگی معمولاً به ایکوموس میرود که بازوی مشورتی هستند و در حقیقت به یونسکو برای ثبت جهانی کمک میکنند، البته نظر ارزیاب قطعی تلقی نمیشود و در نشست اصلی که در تیر هر سال برگزار میشود، موضوع ثبت جهانی بهطور کامل مطرح خواهد شد.
طالبیان اضافه کرد: معمولاً ارزیاب ایکوموس تعداد زیادی سؤال با خود به همراه میآورد و کارشناسانی در سطح جهان این سؤالات را نیز خواندند و قرار است این سؤالات از ما پرسیده شود. با همت استانداران و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مردم و دستاندرکاران دو استان ساماندهی این منطقه انجام شده است.
ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات و دریچه جدیدی که به توسعه و پیشرفت استانها باز میشود
هوشنگ بازوند – استاندار کرمانشاه – نیز در سخنانی اظهار کرد: یک دریچه جدید برای توسعه و پیشرفت استانهای کرمانشاه و کردستان با ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات بازگشایی میشود. این اقدام یک یادگاری ماندگار از دولت تدبیر و امید برای این دو استان خواهد بود
او با اشاره به اینکه در منظر فرهنگی اورامانات بهاندازه کافی ظرفیتهای میراثفرهنگی دیده میشود، افزود: این منطقه نه تنها با توجه به وسعت زیاد، دارای ظرفیتهای گردشگری خوبی است، بلکه از سوی دیگر صنایعدستی بسیار ارزشمندی نیز توسط مردم در این مناطق تولید میشود.
وی تاکید کرد: این اقدامِ ارزشمند باعث شادی و امیدواری مردم دو استان خواهد شد و بهطور یقین در توسعه و پیشرفت اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی مردم نیز بسیار اثرگذار خواهد بود و آیندگان و تاریخ درباره این اقدام به نیکی یاد میکنند.
ثبت جهانی اورامانات میتواند به گسترش صلح و همدلی در خاورمیانه کمک کند
محسن فتحی – نماینده مردم سنندج، دیواندره و کامیاران در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی – گفت: ثبت جهانی هورامان، ثبت تاریخ و فرهنگ مردم کردستان است. این اتفاق نقطه عطفی در تاریخ کردستان خواهد بود و در این روزها خبر ثبت جهانی هورامان میتواند بارقهای از امید در دل مردم منطقه ایجاد کند.
او با اشاره به اینکه مردم هورامان در نتیجه تجربه هزاران سال زندگی بر دامنه کوهها و درههای زاگرس با کوه، دره و رودخانه و چنان با طبیعت درآمیختهاند که در یک زندگی ایدهآل کوهها و منابع طبیعی جزئی از داراییشان شده و حفاظت از طبیعت بهمثابه حفاظت از زندگیشان است، ادامه داد: با مطالعه تاریخ و فرهنگ کردستان میتوان بهیقین رسید که هورامان گنجینه فرهنگ کردستان است که ثبت جهانی آن میتواند به گسترش صلح و همدلی در منطقه خاورمیانه کمک کند.
به کانال پایگاه خبری دنیای برند در تلگرام بپیوندید |
ایده ثبت جهانی اورامانات از سال ۹۳ در کردستان شکل گرفت
سیدمهدی فرشادان – نماینده مردم سنندج، دیواندره و کامیاران در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی – نیز خطاب به مونسان گفت: ایده ثبت جهانی اورامانات از سال ۹۳ در کردستان شکل گرفت و اقدامات اولیه را از همان سال شروع کردیم، البته اقدامات جدیتر ما از سال ۹۵ شروع شد و تا سال ۹۶ ادامه پیدا کرد.
او با بیان اینکه با آغاز مرمتها، اصلاح پوشش ناهمگون سقف خانهها، ایجاد موزه، فعال کردن مرکز مطالعات نقشهبرداری سهبعدی روستاهای منطقه، اجرای طرح هادی، تهیه گزارش بافت معماری ۲۸ روستا، ثبت ملی ۲۱ بافت در ۲۱ روستا و تبیین گزارش هوارنشینی از جمله اقدامات انجام شده بود، اظهار کرد: در سال ۹۵ اقداماتی مانند مرمت خانههای تاریخی و پلهای تاریخی و همچنین ساماندهی معابر روستاها و مرمت کاروانسراها در روستاها انجام شد. مرمت و بهسازی هورامان تخت، روستای ژیوار و مقبره سیدی را نیز انجام دادیم.
وی با اشاره به انجام مطالعات باستانشناسی و ثبت آثار ملی هورامان، مطالعات مردمشناسی منطقه و مستندنگاری عناصر شاخص هورامان، بیان کرد: مردم به دنبال ثبت جهانی اورامانات هستند و ما هم بهعنوان نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی پیگیر این موضوع هستیم. خوشحالم که پرونده ثبت جهانی اورامانات در دو استان یکپارچه دیده شده، چون مردم استانهای کرمانشاه و کردستان در اورامانات از گذشته با هم بودهاند.
مردم از پرونده ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات استقبال کردند
آرش زرهتن لهونی – نماینده مردم پاوه، جوانرود، ثلاث باباجانی، روانسر و دهستان سرقلعه در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی – هم در سخنانی در این جلسه گفت: منطقه اورامانات یک منطقه تاریخی و کهن است که دارای فرهنگ و آدابورسوم دیرینهای است. یکی از قدیمیترین معاملات که معامله یک زمین بوده در این منطقه انجام شده است، نحوه زندگی و تعامل مردم با طبیعت موجب میشود تا مردم این شایستگی را داشته باشند که در سطح جهانی مطرح بشوند.
او با بیان اینکه مردم از ثبت جهانی استقبال کردند و در این پروژه نهایت همکاری را داشتند، ادامه داد: از ایکوموس درخواست میکنیم مناطق را بازدید کنند و این موضوع را نیز لحاظ کنند، اورامانات طبیعت بسیار خشنی دارد و مردم بسیار مهربان که با طبیعت بهخوبی تعامل دارند و خود را با شرایط بسیار سختی تطبیق دادهاند و با طبیعت سالها زندگی کردهاند، این انتظار وجود دارد که ثبت جهانی انجام شود.
بر اساس اعلام مدیر کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه، حسام مهدی – نماینده ایکوموس بینالمللی – سهشنبه شب (یکم مهرماه) به کرمانشاه میرود و چهارشنبه دوم مهر بازدیدی هوایی از منظر فرهنگی تاریخی اورامانات انجام میدهد و در ادامه به مدت دو روز نیز از درههای فرهنگی و شش روستایی که در شهرستانهای جوانرود و پاوه بصورت پایلوت انتخاب شده، بازدید میکند و در ادامه با سفر به استان کردستان از اورامانات در این استان دیدن میکند.