Img20240722120654104 650x330 - اقتصاد دریامحور یک ظرفیت برای توسعه ایران است

اقتصاد دریامحور یک ظرفیت برای توسعه ایران است

گزدرازی، رئیس اتاق بوشهر با اشاره به توسعه دریامحور نوشت: تجارت دریایی در توفیق کشورها در حوزه اقتصاد، اثرگذار است؛ باید برای توسعه دریای، مسیر سرمایه‌گذاری را هموار کرد.

تاریخ ایران گواهی می‌دهد هرگاه بنادر جنوب ایران، فعال شوند، حجم بالای صادرات و واردات در این بنادر، به بهبود شرایط اقتصاد ملی کمک می‌کند.

 ارتباط کرانه‌های خلیج‌فارس با سایر کشورها و رونق کشتیرانی و بازرگانی در جنوب، عاملی مهم برای قوام و دوام رونق و آبادانی پس‌کرانه‌ها و نواحی مرکزی فلات ایران است. ایران را نه‌تنها با فلات ایران که با خلیج‌فارس و شهرها و روستاهای ساحلی آن باید شناخت و این امر در زبان، لباس، غذا و به‌طور کلی فرهنگ جنوب آشکار است.

امروزه، از فلات ایران، بیش از ظرفیت و تاب‌آوری زیست‌محیطی آن برداشت شده است. از گذشته‌های دور، زندگی در فلات ایران، همواره با چالش کم‌آبی و خشکسالی مواجه بوده تا آنجا که دسترسی به آب، شاخصی برای قدرتمندی و اقتدار در حکمرانی به حساب می‌آمد. اولین گروه‌های متخصص خارجی که برای ارائه مشاوره اقتصادی به ایران می‌آمدند، تمرکز بر بنادر جنوب کشور را به سیاستگذاران ایرانی توصیه می‌کردند.

البته تردیدی نیست که موضوع دسترسی به آب‌های آزاد و اهمیت تجارت دریایی در توفیق کشورها در حوزه اقتصاد، جزو عواملی است که بر اهمیت سرمایه‌گذاری بر بنادر جنوب می‌افزاید و در این میان، بندر بوشهر از جایگاهی والا برخوردار است. هرگاه بوشهر از رونق برخوردار بوده، ایران نیز اوضاع اقتصادی خوبی داشته و هرگاه که بنا به دلایل مختلف، بنادر بوشهر از رونق می‌افتاد، اقتصاد ایران نیز دچار رکود می‌شده است؛ از جمله این بنادر می‌توان به بنادر تاریخی لیان، سیراف و نجیرم اشاره کرد.

باید بر نوع استفاده از بنادر جنوب هم تامل بیشتری کرد و پروژه‌هایی را در این نواحی اجرایی کرد تا باعث مرگ منطقه از حیث زیست‌محیطی نشود. درست است که این نواحی ظرفیت بالایی برای انواع صنایع و معادن را دارند ولی بایستی اولویت‌ها را به‌درستی شناسایی کرد و ایده‌هایی را انتخاب کرد که بهینه‌ترین و کارآمدترین راهکار باشند و امکان استقرار جمعیت را از این مناطق سلب نکنند؛ این موضوع در سال‌های گذشته و با توسعه بسیاری از پروژه‌های مخرب برای محیط زیست و تهدید کننده کانون‌های جمعیتی محلی و بومی، تاثیری منفی بر جنوب ایران داشته است.

در همین راستا بوده که بیانیه چشم‌انداز در سند آمایش استان بوشهر چنین تدوین شده است: بوشهر استانی است با جامعه‌ای خلاق، توانمند، کارآفرین، دارای زندگی با کیفیت مطلوب و سازمان فضایی متعادل و برخوردار از توسعه پایدار بر پایه اقتصاد دانش‌بنیان، دریامحور، رقابت‌پذیر و دارای جایگاه ممتاز در تجارت، گردشگری، صنایع دریایی، علوم و فناوری زیستی، انرژی و پتروشیمی.

در واقع، بیانیه چشم‌انداز استان بوشهر، مبین توامانی رشد اقتصادی با محوریت دریا و دانایی و همچنین زندگی با کیفیت مطلوب است که در آن رفاه مردم لحاظ شده باشد. بر پایه اهمیت این موضوع است که این امر در قالب مسئولیت اجتماعی در اتاق بوشهر، مدنظر قرار گرفته و در سند راهبردی اتاق نیز به این موضوع اشاره شده است.

با توجه به دلایل تاریخی، علمی و سیاستی می‌توان به تصمیم‌گیرندگان کشور توصیه کرد تا ایده اقتصاد دریامحور را پر توان‌تر از گذشته پیگیری کنند چراکه این موضوع، نه یک ایده اقتصادی صرف بلکه یه ضرورت برای آبادانی و توسعه ایران بزرگ خواهد بود و صرف وقت و هزینه بر این حوزه، می‌تواند رفاه جمعیت محلی مستقر در نواحی کرانه‌ای، مردم نواحی پس‌کرانه و حتی همه مردم ایران را تضمین کند.

هفته گذشته در اتاق ایران، نشست ترسیم سپهر آینده ایران برگزار شد؛ اتاق بوشهر پیشنهاد می‌دهد تا دبیرخانه دائمی تحقق اقتصاد دریامحور کشور در استان بوشهر تشکیل شود و همه موضوع‌های اشاره شده در برنامه هفتم توسعه با محوریت دریا در چارچوب این دبیرخانه پیگیری شود. اتاق بوشهر برای راه‌اندازی دبیرخانه اقتصاد دریامحور کشور، آمادگی دارد.

منبع: اتاق ایران آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *