دنیای علم و فناوری روز یکشنبه ۱۰ تیر شاهد رخدادهای جالبی بود که این گزارش به اختصار به آنها پرداخته است.
به گزارش پایگاه خبری دنیای برند به نقل از ایسنا، علم و فناوری ایران و جهان امروز با اخبار گوناگونی همراه بود. اکنون در این گزارش به مرور خلاصه این اخبار میپردازیم.
موفقیت پژوهشگران آمریکایی در دستیابی به شنوایی فوق طبیعی
پژوهشگران «مؤسسه تحقیقات شنوایی کرسگ»(Kresge Hearing Research Institute) در «دانشگاه میشیگان»(UMich) موفق شدهاند شنوایی فوق طبیعی را در موشها ایجاد کنند و در عین حال، به پشتیبانی از یک فرضیه درباره علت کمشنوایی پنهان در انسان بپردازند. پژوهشگران در این پروژه از پروتئین «نوروتروفین-۳»(Neurotrophin-3) برای افزایش سیناپسهای گوش داخلی استفاده کردند.
ربات صنعتی با ۷ درجه آزادی جدیدترین دستاورد دانشبنیانها در حوزه صنعت
ربات صنعتی با ۷ درجه آزادی جدیدترین دستاورد دانشبنیانها در حوزه رباتیک است و کاربرد آن موجب رباتیکی شدن فعالیتها در بخشهای صنعتی میشود و به گفته این فناوران از این رباتها در بخشهای مختلف صنعتی بهرهبرداری شده است. علیرضا هاشمپور، عضو هیات مدیره این شرکت دانشبنیان فعال در حوزه ساخت رباتهای صنعتی در گفتوگو با پایگاه خبری دنیای برند به نقل از ایسنا، محصول تولید شده در این شرکت را یک ربات صنعتی با ۷ درجه آزادی دانست که توانایی حمل ۲۵۰ کیلوگرم بار را دارد.
احیای یک ابزار مهم مریخنورد «استقامت» پس از ۶ ماه تلاش
ابزار کلیدی مریخنورد استقامت برای ادامه جستجوی آن برای یافتن شواهدی از حیات میکروبی در مریخ احیاء شده است. ابزار اسکن محیطهای قابل سکونت با رامان و لومینسانس برای یافتن مواد آلی و شیمیایی یا به اختصار شرلوک(SHERLOC) که بر روی بازوی رباتیک مریخنورد استقامت نصب شده بود، برای حدود ۶ ماه از کار افتاد، زیرا پوشش محافظ لنز متحرک آن با گرد و غبار پوشیده شده و به درستی کار نمیکرد.
محلولهای نانویی خنککننده که منجر به کاهش مصرف سوخت خودرو میشوند
کاهش استهلاک سیستم خنک کننده، کاهش دفعات روشن شدن فن خودرو و جلوگیری از جوش آوردن خودرو مزایای مایعات خنک کننده نانویی یکی از شرکتهای دانش بنیان است و به اعتقاد مسؤولان آنها کاربرد آن در خودروها موجب کاهش مصرف سوخت نیز میشود. حسین صادقی، مدیرعامل این شرکت دانش بنیان با بیان اینکه فعالیتهای تحقیقاتی این گروه منجر به یک اختراع در زمینه مایعات خنککننده موتور خودرو رسید، گفت: تولید صنعتی این مایع خنک کننده از سال ۱۴۰۱ آغاز و در سراسر کشور توزیع شد، به گونهای که در حال حاضر در ۱۵ استان نماینده جذب کردیم و اکنون در ۱۵ استان که شهرهای گرمسیر و سردسیر نیز در میان آنها وجود دارد، محصول خنککننده ما عرضه میشود.
لباسهای نوآورانه ورزشکاران ژاپنی در مسابقات المپیک ۲۰۲۴ پاریس
تیم اعزامی کشور ژاپن به مسابقات المپیک پاریس که به زودی برگزار میشود، لباسهایی با پارچههایی خاص میپوشند که خاصیت جالب توجهی دارد. این لباسها که با پارچههای جدید و پیشرفته ساخته شدهاند، میتوانند جلوی تصویربرداری فروسرخ(مادون قرمز) را بگیرند، چرا که این فناوری میتواند لباسهای زیر یا نقاط خصوصی بدن را آشکار کند.
نیاز کشور به تاسیس پالایشگاه خون برای تامین داروهای هموفیلی پس از ۲۱ سال تحقیق
یکی از شرکتهای دانشبنیان، در حالی داروهای فاکتور ۸ و ۹ مشتق از پلاسما را برای مبتلایان به هموفیلی تولید میکند که همچنان کشور به پالایشگاه خون نیاز دارد، ضمن آنکه تغییر آنی سیاستها از چالشهایی است که مسیر توسعه آنها را ناهموار کرده است.
کاهش فرونشست در یزد/معرفی استانهای با بیشترین نرخ نشست زمین
معاون مدیرکل دفتر زمینشناسی، مهندسی و زیستمحیطی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با بیان اینکه فرونشست با نرخ متفاوت در دشتهای کشور در حال پیشرفت است، گفت: در استان یزد نرخ فرونشست کاهش پیدا کرده، ولی در استانهایی مثل خراسان رضوی، تهران، قزوین، کرمان، فارس و اصفهان همچنان فرونشست با نرخ بالا مشاهده میشود.
عکس کاوشگر ناسا از دریاچههای گدازهای قمر مشتری
عکس جدید کاوشگر «جونو»(Juno) ناسا از قمر «آیو»(Io)، دریاچههای گدازهای را در سراسر این قمر آتشفشانی مشتری نشان میدهد. ونو با استفاده از دستگاه «JIRAM» خود که پروژه «آژانس فضایی ایتالیا» برای بررسی محیط زیر ابرهای متراکم مشتری است، تصاویر فروسرخ را از دریاچههای سطح قمر آیو به دست آورد. این تصاویر، حلقههای داغ گدازه را نشان میدهند که پوسته سردتر را احاطه کردهاند.
استقرار نماینده معاونت علمی ریاستجمهوری در گمرک
نماینده معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در گمرک فرودگاه بینالمللی امام خمینی (ره) مستقر شد. با توجه به حجم بالای تبادل کالای شرکتهای دانشبنیان از گمرک فرودگاه بینالمللی امام خمینی (ره) و در جهت تسهیل تشریفات گمرکی، نماینده معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، در حوزه یک گمرک فرودگاه امام خمینی (ره) ساختمان معاونت صادرات و فریت در طبقه اول مستقر شد.
برنامههای ستاد اتصالپذیری معاونت علمی برای حل چالشهای شرکتهای دانشبنیان
دبیر ستاد توسعه فناوریهای اتصالپذیری و ارتباطات معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، پیگیری استقرار شرکتها در پارکهای علم و فناوری، معرفی به نهادها و صنایع برای جذب پروژه و حمایت از حضور در رویدادها، فراخوانها و پاویونهای نمایشگاههای ملی و بینالمللی را از برنامههای حمایتی این ستاد برای حل چالشهای شرکتهای فناور و دانشبنیان برشمرد.
بهبود افسردگی شدید با مصرف قرص کتامین
نتایج یک کارآزمایی اولیه حاکی از آن است که قرص جدیدی که به آرامی کتامین آزاد میکند، میتواند افراد مبتلا به افسردگی شدید را بدون عوارض جانبی داروهایی که اغلب مورد استفاده قرار میگیرد، درمان کند. داروی کتامین که اولین بار در دهه ۱۹۶۰ به عنوان یک بیهوشکننده تولید شد، اثرات توهمزایی داشت که منجر به سوء استفاده مصرف از آن توسط برخی شد که در مهمانیها از آن استفاده میکردند. با این حال، تحقیقات فزاینده نشان داده است که کتامین برای تقریباً یک چهارم افرادی که از افسردگی شدید رنج میبرند و سودی از داروهای رایج ضد افسردگی نمیبرند، مؤثر است.
عرضه رلههای هوشمند خطوط انتقال برق در کشور
یکی از شرکتهای دانشبنیان با اتکا به دانش و تخصص محققان ایرانی، موفق به طراحی و ساخت رله بازبست تطبیقی تک فاز شد. مهتاب خلیلیفر، مدیرعامل این شرکت گفت: حوزه فعالیت اصلی شرکت، طراحی و ساخت رلههای حفاظتی خاص و یا دستگاههای پایش خاص و همچنین ارائه خدمات پژوهشی در حوزه صنعت برق است و رله بازبست تطبیقی تک فاز برای خطوط انتقال، محصولی است که به واسطه تولید آن موفق به اخذ نشان دانشبنیانی شدیم.
بومیسازی ماشینآلات ابزار CNC از سوی دانشبنیانها
محققان یکی از شرکتهای فناور موفق به بومیسازی چهار نوع ماشینآلات ابزار CNC شدند. غلامرضا نیکبخت، مدیرعامل این شرکت فناور با بیان اینکه این شرکت، تولیدکننده بزرگترین ماشین ابزار CNC با وزن ۲۸ تن است که در حال حاضر به بازار عرضه شده است، گفت: مجموعه ما دارای پنج محصول دانشبنیان است که شامل چهار نوع ماشینآلات ابزار CNC و یک درایور الکترونیکی موتورهای سروو میشود.
ساخت باتریهای ایمنتر با استفاده از الکترولیتهای حالت جامد
برای کاهش خطر آتشسوزی باتری و بهبود عملکرد آن، نسل بعدی باتریها احتمالا به الکترولیتهای جدید حالت جامد متکی خواهند بود. پژوهشهای انجامشده در این زمینه به دلیل تعداد زیاد گزینهها و پارامترهای مربوط به مواد، چالشبرانگیز بودهاند، اما پیشرفتهای صورتگرفته در یادگیری ماشینی میتوانند راهبردهای مورد نیاز را ارائه کنند. پژوهشگران ژاپنی با ساخت یک پایگاه داده پویا و استفاده از یادگیری ماشینی، یک گام به ساخت باتریهای ایمنتر و کارآمدتر نزدیک شدهاند.
تولید نانوذرات طلا بدون نیاز به مواد شیمیایی سمی
پژوهشگران «دانشگاه فلیندرز»(Flinders University) در یک پژوهش جدید توانستند راه حل جدیدی را برای تولید نانوذرات طلا ارائه دهند که به مواد شیمیایی سمی نیاز ندارد. آنها در یک کشف غیر منتظره توانستند با تنظیم جریان آب در یک دستگاه سیال گردابی جدید، انواع گوناگونی از نانوذرات طلا را با موفقیت تولید کنند و نیاز به مواد شیمیایی سمی را از بین ببرند.
کنترل سازهها در برابر ارتعاشات ناشی از باد و زلزله
محققان دانشگاه اصفهان استفاده از میراگرهای ویسکوپلاستیک را به عنوان راهکاری برای کاهش استحکام سازهها در برابر ارتعاشات ناشی از زلزله و باد معرفی کردند. مهدی قندیل، مجری این طرح که آن را با راهنمایی و هدایت حسین تاجمیر ریاحی، عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان اجرایی کرده است، گفت: سازههای بدون تجهیزات میراکننده تحت تحریکات لرزهای قوی میتوانند خسارتهای زیادی را در اعضای سازهای و غیرسازهای خود وارد کنند، ضمن آنکه این سازهها اغلب در برابر چنین تحریکاتی بدون اینکه بهطور کامل فرو بپاشند، میتوانند ایمنی جانی ساکنین خود را حفظ کنند.
توسعه حوزه میکروالکترونیک با حمایت ۱۳ هزار میلیارد ریالی معاونت علمی
مدیر برنامه ملی میکروالکترونیک اعلام کرد: بیش از ۱۳هزار میلیارد ریال منابع برای توسعه فناوری میکروالکترونیک در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری پیشبینی شده و برنامههای مشترک معاونت علمی برای توسعه این حوزه در حال اجرا هستند.
۲۲۰ مقاله علمی حوزه علوم شناختی مشمول حمایت معاونت علمی ریاستجمهوری شدند
ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی با هدف تربیت نیروی انسانی و تشویق علاقهمندان به فعالیت در حوزههای علوم شناختی و در چارچوب سیاستهای خود در بهار امسال از بیش از ۵۰ مقاله علمی-پژوهشی و ISI در حوزههای علوم شناختی حمایت کرده است.
یک ربات در کره جنوبی خودکشی کرد!
سقوط یک ربات کارمند در کره جنوبی، موجی از شگفتی و ناراحتی را در رسانههای اجتماعی برانگیخته و پرسشهای بسیاری را درباره پیامدهای اخلاقی استفاده از هوش مصنوعی به وجود آورده است. رسانههای محلی کره جنوبی و کاربران رسانههای اجتماعی، این حادثه را که نخستین نمونه در نوع خود است و به نظر میرسد عمدی باشد، اولین خودکشی رباتیک در این کشور نامیدهاند.
پایان