اتاق ایران در هفته گذشته مراسم یادبودی برای حاجعلاءالدین میرمحمدصادقی برگزار کرد. همچنین دو نشست تخصصی درباره توسعه مکران برگزار شد و در پایان هفته، هیاترئیسه اتاق ایران و نمایندگان بخش خصوصی با رئیسجمهور دیدار کردند.
در هفته گذشته در اتاق ایران، اولین نشست تخصصی سیاستگذاری پیشرفت و آبادانی منطقه مکران با عنوان «ایدههایی برای پیشرفت و توسعه منطقه مکران» به همت کمیسیون خدمات فنی و مهندسی و احداث اتاق ایران برگزار شد.
در این نشست صمد حسنزاده، با اشاره به فعالیت مرکز پژوهشهای اتاق ایران درباره منطقه مکران گفت: در مطالعات انجام شده، موقعیت استراتژیک مکران مورد توجه بوده و به دنبال آن، دیپلماسی اقتصادی برای توسعه مکران، ایجاد پل ارتباطی اقتصادی با کشورهای همسایه، بررسی ظرفیتهای لجستیکی مکران، نقش بنادر مکران بر تجارت و نقش بخش خصوصی در اقتصاد دریامحور با تکیهبر ظرفیتهای مکران را در دستور کار قرار داده است.
او تأکید کرد: توسعه حملونقل در این حوزه، ظرفیتهای کشاورزی و شیلات در مکران، صنایع پتروشیمی و انرژی، توجه به مکران از منظر انرژیهای تجدیدپذیر، تبدیل آن بهعنوان قطب جدید گردشگری، توسعه زنجیره ارزش در صنایع معدنی، اهمیت جذب سرمایهگذاری که هرکدام بهنوبه خود اثرات بسیاری دارند نیز موردنظر مرکز پژوهشهای اتاق ایران قرار دارند.
در این نشست علی عبدالعلیزاده، نماینده ویژه رئیسجمهور در اقتصاد دریامحور گفت: دیدگاه من به اداره امور کشور، سپردن اقتصاد به بخش خصوصی است؛ دولت باید برای اقتصاد، سیاستگذاری کند و سیاستها در راستای منافع مردم و بخش خصوصی باشد. کشور را باید با مردم و بخش خصوصی اداره کرد.
نماینده ویژه رئیسجمهور در اقتصاد دریامحور تصریح کرد: مکران دروازه ارتباط ایران با جهان است. مکران برای توسعه کشور بسیار ارزشمند است. موقعیت استراتژیک مکران در تجارت بینالملل دو محور دارد: توسعه دریامحور بهشرط صلح و آرامش ممکن است نه تلاطمهای عکسالعملی.
در بخش بعدی این نشست، محمد فاضلی، پژوهشگر و جامعهشناس با اشاره به پرسشهای بنیادی که درباره مکران مطرح است، گفت: قبل از هر برنامهریزی باید یک ایده بسازیم و طبق آن جلو برویم. برای ایدهسازی به پاسخ چند سؤال نیاز است؛ اول اینکه مکران: خوابگاه، کارگاه یا زیستگاه؟ برای نمونه، شهر پرند که یک منطقه خوابگاهی بوده و یا عسلویه که منطقهای کارگاهی است. این دو زیستگاه محسوب نمیشوند چون هویت شهری ندارند.
فاضلی از مکران بهعنوان آخرین پهنه سرزمینی باقیمانده کشور برای پاسخ به نسل آینده، یاد کرد و گفت: باید به این سؤال جواب بدیم که قرار است پاسخ نسل بعد را چگونه بدهیم؟ آیا قرار است این پهنه را بهگونهای بسازیم که نسل آینده به آن افتخار کند؟ مکران یک پرسش جدید است که به پاسخ جدید نیاز دارد. نسل آینده، امید میخواهد. آیا میتوان از مکران، امید تولید کنیم. آیا میتوان در مکران یک همکاری واقعی بین بخش خصوصی، دولت و جامعه محلی، ایجاد کنیم. آیا میتوانیم مهاجرت به بیرون را در این منطقه به مهاجرت از بیرون به درون تبدیل کنیم؟
مراسم یادبودی برای کارآفرین نیکوکار
یکی از برنامههای اتاق ایران در هفتهای که گذشت، برگزاری مراسم یادبود علاءالدین میرمحمد صادقی بود. این مراسم با حضور شخصیتهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور همچون محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهوری، فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت چهاردهم، محمد شریعتمداری، علی اکبر صالحی، محمد نهاوندیان رئیس اسبق اتاق ایران، یحیی آل اسحاق، اعضای هیات رئیسه اتاق ایران، فعالان اقتصادی، خانواده، دوستان و همراهان ایشان برگزار شد.
محمد نهاوندیان، رئیس اسبق اتاق ایران در این مراسم گفت: حاج آقا میرمحمد صادقی در اکثر کارهایی که به ایشان مراجعه میشد، اهل سرمایهگذاری و آینده نگری بود. زیاد اهل کارهای زودگذر و زودبازده نبود. با نگاه زودبازده توسعه حاصل نمیشود. با نگاه لحظهپرداز، پرداختن به توسعه ممکن نیست. باید افق بلندمدت داشته باشید تا از لذت آنی برای لذت آتی استفاده کنید.
غلامعلی حدادعادل هم در این مراسم گفت: حاجآقا علاءالدین میرمحمد صادقی به مسئولیت اجتماعی توجه داشت؛ برای ریشهکن کردن فقر از طریق کارآفرینی و تأسیس انواع صندوقهای قرضالحسنه به مردم کمک میکرد. پلی بود برای ارتباط جامعه بازرگانان با دولت، حکومت و جامعه. او به خوبی درک کرده بود تا وقتی ذهن عوض نشود، رشد اقتصادی هم فایده ندارد. برای همین توان خود را صرف پالایش و ویرایش افکار جامعه میکرد.
مشارکت در اکسپو ژاپن مطالبه بخش خصوصی است
یکی از برنامههای اتاق ایران در هفته گذشته، نشست اتاق مشترک ایران و ژاپن بود. به دنبال اعلام انصراف دولت ایران از حضور در اکسپو ژاپن، اعضای اتاق مشترک ایران و ژاپن نشستی را ترتیب دادند تا ابعاد موضوع، زمینه و امکان مشارکت بخش خصوصی در این رویداد را بررسی کنند. به باور فعالان اقتصادی، این انصراف یک خودتحریمی بزرگ محسوب میشود چراکه متناسب با وضعیت حاکم، ایران به چنین مشارکتهایی نیاز دارد تا بتواند توانمندیهای خود را به بهترین شکل معرفی کند. در این نشست اعضای اتاق مشترک ایران و ژاپن پیگیری برای تجدیدنظر درباره مشارکت ایران در این اکسپو را درخواست کردند.
قدیر قیافه، نایبرئیس اتاق ایران در این نشست گفت: در رویدادی با قدمتی نزدیک به ۲۰۰ سال قرار است برای اولین بار حضور نداشته باشیم. این تصمیمی بر خلاف توسعه است. اکسپو، تاریخ ملتها، امروز و آینده آنها را ترسیم میکند. پس تلاش کنیم راههای حضور را بررسی و پیدا کنیم.
در این جلسه حسین سلاحورزی، رئیس اتاق مشترک ایران و ژاپن هم با اشاره به اعلام انصراف دولت ایران از حضور در اکسپو ژاپن، گفت: مشارکت در اکسپو این امکان را فراهم میکند تا با وجود تحریمها، فرصتی شش ماهه در اختیار داشته باشیم و امکانات و توانمندیهای خود را در معرض دید همه کشورها قرار دهیم. اتاق ایران و اتاق مشترک ایران و ژاپن، همواره اعلام کردهاند که آمادگی دارند در حد ممکن و میسر با قید فوریت از طریق رویدادهای جانبی، نقشی در این اکسپو ایفا کنند.
بانک مرکزی در مسیر مبادله ارزی نظارت کند نه دخالت
در هفتهای که گذشت رئیس اتاق ایران در دیدار با اعضای فراکسیون نظارت بر اتاقهای اصناف و بازرگانی مجلس از موانع و مشکلات بخش خصوصی گفت. یکی از مشکلات مهم فعالان اقتصادی، رفع تعهد ارزی و بازگشت ارز حاصل از صادرات است. البته مدتی است بانک مرکزی سیاست اصلاحی در پیشگرفته است؛ راهاندازی مرکز مبادله ارز و طلای ایران برای رفع مشکلات این حوزه است.
صمد حسنزاده گفت: باید شرایطی ایجاد شود تا صادرکننده با قیمت توافقی ارز خود را در اختیار وارد کننده، قرار دهد. انتظار میرود دولت و بانک مرکزی در این مسیر نظارت کند نه دخالت. نباید با سیاستهای نادرست بازار را تخریب کرد؛ ادامه این وضعیت درنهایت به حقوق دولت آسیب میزند.
در ادامه محمدرضا رضایی کوچی، رئیس کمیسیون عمران مجلس از جایگاه اتاق ایران گفت: باید مشکلات واحدهای تولیدی را با تکیه بر دیپلماسی اقتصادی برطرف کرد. مثلاً ایران ظرفیت بالایی در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی دارد. مجلس در یک دوره از تشکیل معاونت اقتصادی در وزارت امور خارجه دفاع کرد و الان معتقدیم در انتخاب سفرا و رایزنها، نباید فقط به دیدگاه سیاسی توجه شود؛ باید سفرا و رایزنها فهمی دقیق از مسائل اقتصادی داشته باشند و اقتصاد را بالاتر از سیاست بدانند.
آمادگی اتاق ایران برای همکاری با وزارت ارشاد برای توسعه اقتصاد هنر
در نشست کمیسیون فرش، هنر و صنایعدستی اتاق ایران، که با حضور پیام باقری نایبرئیس اتاق ایران، نادره رضایی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در اتاق ایران برگزار شد، حاضران و فعالان حوزه هنر، از اقتصاد هنر و مشکلات این حوزه سخن گفتند.
نادره رضایی، معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست با اشاره بهجایگاه بخش خصوصی گفت: در شرایطی هستیم که دولت بهتنهایی نمیتواند تنگناهای موجود در اقتصاد کشور را مدیریت کند؛ برای همین لازم است حتماً بخش خصوصی در کنار دولت قرار گیرند. معاونت امور هنری ۶ درصد بودجه وزارتخانه را در اختیار دارد و این نشان میدهد که باید دست بخش خصوصی را برای همکاری فشرد.
در بخش دیگر این نشست پیام باقری، نایبرئیس اتاق ایران گفت: باید اهداف و مأموریتهایی را در نظر بگیریم و تقسیم نقش اتفاق بیفتد. همچنین در این مسیر از ظرفیت نهادهای تقنینی و سیاستگذاری و همه ذینفعان و تشکلهای تخصصی استفاده شود.
او تصریح کرد: اقتصاد هنر در کشور مغفول واقع شده و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران میتواند در این بخش مؤثر عمل کند. در اتاق بازرگانی شبکه گستردهای از کسبوکارها حضور دارد و هنر جزو این دسته است. اما برای کار باید نقشه راه داشته باشیم و هر کسی نقش خود را بداند و در عین حال مطالبهگر باشیم.
لوایح FATF مجدد در مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی خواهند شد
صبح روز سهشنبه مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری، با هیات رئیسه و اعضای اتاق ایران، دیدار کرد. رئیس جمهوری در این دیدار در پاسخ به دغدغه برخی از اعضای اتاق بازرگانی مبنی بر رفع موانع برای فعالان اقتصادی، از تصمیمگیری انجام شده برای بررسی مجدد لایحه FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد و اظهار داشت: امیدواریم که بتوانیم با همکاریهای مشترک بستر را برای سهولت در فعالیتهای اقتصادی را ایجاد کنیم.
در این دیدار، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اتاق ایران با بیان اینکه بیشتر واحدهای صنعتی و تولیدی کشور به دلیل نداشتن ارتباطات گسترده در بازارهای بینالمللی، با ظرفیت ۵۰ درصد یا کمتر مشغول فعالیت هستند، گفت: با رفع برخی محدودیتها و اعمال حمایتهای منطقی، میتوانیم صادرات غیرنفتی را سه برابر کنیم.
صمد حسنزاده، این را هم گفت که امروز به طور جدی نیاز به سرمایهگذاری خارجی داریم و تا زمانی که روابط اقتصادی کشور و روابط سیاسی با حفظ تمامی آرمانهای ملی و اقتدار جمهوری اسلامی ایران با تمامی کشورهای دنیا به صورت علمی و کارشناسی شده اصلاح نشود، کشورمان با خسارتهای بسیار بزرگی مواجه خواهد شد.
سه شرط خروج موفق دولت از اقتصاد انرژی
در دیدار با رئیسجمهوری پیام باقری، نایبرئیس اتاق ایران، با بیان اینکه مداخله دولت در فضای اقتصاد انرژی و تسلط اقتصاد دستوری منجر به عدم توفیق در سرمایهگذاری در حوزه انرژی و صنعت برق شده است، با ارائه پیشنهادهایی به رئیسجمهوری، اظهار کرد: محیط سرمایهگذاری لازم است در اقتصاد انرژی و فعالیتهای این حوزه جذاب شود. در گام نخست، خروج دولت از اقتصاد انرژی حتماً منتج به توقف روند رشد ناترازی و نزولی شدن این روند میشود.
بدون اعتمادسازی داخلی و بینالمللی، اتفاقات خوب رقم نمیخورد
قدیر قیافه، نایبرئیس اتاق ایران نیز با بیان اینکه آن ناترازی که کشور را به شدت آزار میدهد، ناترازی در اعتماد و تدبیر است، اظهار کرد: امروز دولت با بخش خصوصی، مجلس با دولت، و بخشهای مختلف در کشور اعتماد لازم را نسبت به همدیگر ندارند و به همین خاطر است که دائماً داریم همدیگر را کنترل میکنیم. ما نیاز داریم اعتماد را در سطح بینالمللی هم بازسازی و بهسازی کنیم. تا این بازسازی و بهسازی اعتماد صورت نگیرد، نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که اتفاقات خوب با هم رقم بخورد.
تقدیم بسته پیشنهادی اتاق ایران درباره جبران خسارت قطعی برق بنگاههای تولیدی
کیوان کاشفی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران نیز از رئیسجمهور درخواست کرد، رئیس اتاق ایران در جلسات هیات دولت حاضر شود. او گفت: ما رئیس اتاق ایران را وزیر بخش خصوصی میدانیم. به این جهت، از رئیسجمهور محترم میخواهیم که ترتیبی اتخاذ شود تا ایشان را در کنار خود در جلسات هیات دولت داشته باشید.
بسته راهکارهای اتاق ایران برای حمایت از تولید در مواجهه با قطعی برق و گاز به دولت ارائه شد
در هفتهای که گذشت، رئیس اتاق ایران، درباره پیامدهای قطع برق و گاز واحدهای تولیدی به رئیسجمهور نامه نوشت. همچنین بسته راهکارهای عملیاتی برای حمایت از تولید به ویژه بنگاههای کوچک و متوسط در مواجهه با قطعی برق و گاز به دولت ارائه شد.
حسنزاده در این نامه اشاره کرده: دولت به موجب ماده ۲۵ قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار، ملزم به جبران خسارت ناشی از قطع انرژی صنایع شده است و با توجه به استمرار قطع انرژی واحدها یتولیدی در زمستان، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به عنوان نماینده بخش خصوصی و مشاوره قوای سه گانه، به منظور صیانت از کسب و کارها و ممانعت از تعدیل نیروی انسانی و با در نظر گرفتن محدودیتهای مالی دولت محترم، خواستار «کاهش پیامدهای قطع برق و گاز بر واحدهای تولیدی» است. به همراه این نامه پیشنهادهای اتاق ایران به رئیسجمهوری ارائه شده است.
پیشرفت مکران بدون سرمایهگذاری ممکن نیست
دومین نشست تخصصی کمیسیون خدمات فنی و مهندسی و احداث اتاق ایران با محوریت بینالمللی شدن و توسعه منطقه مکران در اتاق ایران برگزار شد. در این نشست، علی نقوی، رئیس کمیسیون خدمات فنی و مهندسی و احداث اتاق ایران، با اشاره به ظرفیتهای استراتژیک منطقه مکران، این منطقه را “آخرین فرصت توسعه ایران” خواند و تأکید کرد که با رفع تحریمها و گسترش تعاملات بینالمللی، مکران میتواند به یکی از قطبهای توسعهای کشور تبدیل شود.
او با تأکید بر نقش سازمانها و تعهدات بینالمللی در تسهیل جذب سرمایهگذاری، افزود: پیوستن به نهادهای بینالمللی میتواند فرصت حضور سرمایهگذاران خارجی را در این منطقه فراهم کند و اتاق ایران، بهعنوان نهادی ملی، میتواند نقش مهمی در این مسیر ایفا کند.
تنها راه اصلاح امور در ایران، بینالمللی شدن است
محمود سریع القلم، پژوهشگر توسعه، در این نشست با تأکید بر اینکه تنها راه اصلاح امور ایران بینالمللی شدن است، گفت: تمرکز ذهنی ایرانیها بسیار ضعیف است. در حالی که کلید موفقیت افراد در تمرکز و پرهیز از پراکنده عمل کردن است. اگر یک پزشک، بنگاه اقتصادی، نماینده یا وزیر در مدارهای جهانی و بینالمللی باشد، میتواند متوجه ضعفهای خود شود.
او با بیان اینکه حکمرانی بالاترین اهمیت را در بینالمللی شدن دارد، ادامه داد: کشوری که در کریدورهای بینالمللی نیست نمیتواند متوجه کاستیها و مسائل خود شود. از آنجا که دستگاه دیپلماسی ما بینالمللی نیست تا دو روز قبل از اتفاقات سوریه در جریان آن نبود.
سریع القلم گفت: اگر میخواهیم کار بنیادی انجام دهیم باید از علم استفاده کنیم. برای اینکه بینالمللی نیستیم فکر میکنیم ایران کشور خاصی است. در حالی که خاص نیستیم؛ ژئوپلیتیک ترکیه به مراتب از ایران پیچیدهتر و تنوع فرهنگی هند از ما بیشتر و پیچیدگی مذهب در مکزیک از ما بیشتر است.
او افزود: بنابراین اگر میخواهیم پیشرفت کنیم باید مدل ویتنام، به سازمان جهانی بپیوندیم، با جهان روابط عادی برقرار کنیم و سهم بازار خود را با بینالمللی شدن پیش ببریم.
پیوند مکران با اقتصاد جهانی و زنجیره ارزش در دستور کار است
محمد قاسمی، معاون اقتصادی سازمان برنامه و بودجه، در نشست تخصصی پیشرفت و آبادانی منطقه مکران گفت: در دولت چهاردهم تقسیم کار جدی برای توسعه منطقه مکران انجام شده است. گام اول این است که مطالعات داخلی درباره نحوه توسعه منطقه مکران باید تکمیل شود و در این مسیر از مشاوران خارجی در توسعه مناطق دریامحور استفاده شود.
به گفته قاسمی، پارادایم حاکم این است که برای توسعه منطقهای نقش و جایگاه و نحوه پیوند منطقه با اقتصاد جهانی و زنجیره ارزش مهم است. باید زنجیره ارزش منطقه و جهانی مورد توجه قرار گیرد. سازمان برنامه و بودجه این پارادایم را قبول دارد. فرض بر این است که الگوی توسعهای به کار رود که باعث پیوند مکران با اقتصاد منطقهای و جهانی شود و بلکه نقطه امید برای توسعه آتی ایران باشد. با همین دیدگاه مجموعه کارهای برنامه توسعه منطقه بررسی میشود.
مکران یک فرصت عالی برای کشور است
پیام باقری، نایبرئیس اتاق ایران نیز با بیان اینکه مکران یک فرصت عالی برای کشور است، گفت: به نظر میرسد دیگر زمان آزمون و خطا نیست و از این فرصت با نگاهی به تجربههای قبلی توسعه مناطق کشور، باید با تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف، بیشترین بهره را ببریم.
او با بیان اینکه مکران در اقتصاد دریا، کشاورزی، توسعه صنعتی و گردشگری ظرفیتهای زیادی دارد، ادامه داد: با استفاده از توانمندیهایی که در بخش خصوصی وجود دارد باید به خلق ثروت و ایجاد ارزشافزوده در این منطقه پرداخت.
افزایش هزینه برق صنایع توسط وزارت نیرو متوقف شد
در نود و دومین نشست کمیته حمایت از کسبوکار موضوع افزایش هزینه برق مشترکین صنعتی توسط وزارت نیرو بررسی شد؛ دیوان عدالت اداری حکم به توقف این بخشنامه داده است.
کیوان کاشفی، قائممقام دبیر شورای گفتوگو و کمیته حمایت از کسبوکار درباره ایرادهای حقوقی بخشنامه وزارت نیرو و افزایش هزینه برق مشترکین صنعتی گفت: عطف به ما سبق بودن مصوبه، عدم توجه به زمان اعلام بخشنامه، غیرمنطقی بودن آن، موضوع طبقهبندی صنایع و حق ترانزیت از ایرادات اصلی این مصوبه است که مورد اعتراض فعالان اقتصادی در سراسر کشور است.
به گفته کاشفی، در چند روز گذشته دیوان عدالت اداری حکم توقف این مصوبه را صادر کرده و باید اجرای حکم متوقف میشد. در ادامه نماینده تشکلهای اقتصادی و فعالان بخش خصوصی نظر و پیشنهاد خود را نسبت به این مصوبه مطرح کردند.
دیدار نمایندگان بخش خصوصی با رئیس جمهوری
هفته کاری اتاق ایران با دیدار نمایندگان بخش خصوصی با رئیس جمهوری به پایان رسید. در نشست روز چهاشنبه، ۱۲ دیماه، اعضای هیات رئیسه اتاق ایران، جمعی از روسای کمیسیونهای تخصصی این اتاق و اتاقهای سراسر کشور، مشاور رئیس اتاق و دبیرکل اتاق ایران، مهمان رئیسجمهوری بودند.
در این نشست درباره مشکلات فعالان بخش خصوصی و موانع تولید و تجارت خارجی گفتوگو شد و نمایندگان بخش خصوصی، پیشنهادات خود را برای بهبود فضای کسب و کار مطرح کردند.
مطالبه اصلی نمایندگان بخش خصوصی در دیدار با رئیس جمهوری، بهبود روابط خارجی و رفع مشکلات FATF بود که با خبر خوب رئیس جمهور در این باره همراه شد. مسعود پزشکیان در این جلسه از بررسی مجدد لوایح FATF در مجمع تشخیص ملحت نظام خبر داد.
همچنین در این نشست، دو بسته پیشنهادی بخش خصوصی درباره «جبران خسارت قطع برق و گاز واحدهای تولیدی» و «راه اندازی سامانه شفافیت اقتصادی» به رئیس جمهور ارائه شدو
منبع: اتاق ایران آنلاین